|
Persoane interesate
marți, 26 iunie 2012
Tratarea cancerului cu ulei de floarea soarelui
Explicatiile redate mai jos sunt perfect plauzibile. Microorganismele anaerobe Trichomonas sunt cunoscute ca fiind deosebit de agresive...iar mecanismele redate mai jos (intr-o masura descriptiva concisa) sunt reale si posibile...
Mănăstirea Hagigadar
Doamnei prof. Foit, cu multă dragoste!
Mănăstirea Hagigadar
(în armeană Հագիգադար) este o fostă mănăstire armenească de maici, construită în perioada 1512-1513 în satul Bulaidin comuna Moara (județul Suceava). Mănăstirea se află situată în apropierea drumului european E85 (Fălticeni-Suceava), pe partea stângă, în vale, înainte de intrarea în municipiul Suceava, la 3 km de oraș.
Mănăstirea Hagigadar a fost inclusă în Lista monumentelor istorice din județul Suceava, elaborată în anul 2004, având codul SV-II-a-A-05504. Ansamblul este format din 2 obiective:
- Biserica "Adormirea Maicii Domnului"-Hagigadar - datând din anul 1512 și având codul SV-II-m-A-05504.01
- Zidul de incintă - datând din anul 1512 și având codul SV-II-m-A-05504.02
Mănăstirea Hagigadar a fost ridicată pe Dealul lui Bulai, „pe o culme rotundă, parcă ar fi făcută de mână de om, pe un gorgan înverzit” (după cum a scris Nicolae Iorga), care se află în mijlocul unei văi. Această mănăstire este închinată Maicii Domnului și poartă un nume armenesc: Hagigadar însemnând în limba armeană "îndeplinirea dorințelor".
Ctitorirea mănăstirii
Biserica Mănăstirii Hagigadar a fost construită între anii 1512-1513, în timpul domniei lui Bogdan cel Orb (1504-1517), de către Drăgan Donavac (Donavachian), un negustor armean de vite. Acest lucru reiese dintr-o inscripție săpată cu dalta în ușorul ușii de intrare în biserică.Există mai multe legende cu privire la zidirea acestei biserici, cu ușoare deosebiri între ele. Conform tradiției, Drăgan Donavac conducea o dată o cireadă de boi spre Beci (Budapesta) și a făcut un popas pe locul unde se găsește astăzi mănăstirea, adormind. El ar fi auzit îngerii cântând, în vis, și, crezând că acesta a fost un semn dumnezeiesc, a jurat ca la întoarcere să înalțe acolo o mănăstire, ceea ce a și făcut. După o altă sursă, Drăgan Donavac a făgăduit că va clădi biserica dacă va termina negoțul cu câștig.
După o altă versiune a legendei, pe culmea Dealului Bulai exista anterior un mic paraclis din lemn, părăsit de oameni. Într-o noapte au poposit acolo doi frați armeni, pe nume Donavachian, care se îndeletniceau cu negoțul de vite. Ei au oprit cireada de vite pe care o conduceau spre Budapesta, hotărând să înnopteze lângă bisericuța de pe culme. Ei au urcat la paraclis și s-au rugat mult pentru a avea noroc în negustorie. În aceeași noapte, au auzit în vis îngerii cântând și le-a apărut Maica Domnului, care le-a spus: “Vă binecuvântez să vă izbutească negoțul și familiile voastre să trăiască în bunăstare. Dar dacă va fi așa, vă cer ca atunci când vă veți întoarce pe locul acesta să ridicați o mănăstire cu hramul Adormirea Maicii Domnului”. Negustoria le-a mers foarte bine fraților Donavachian și, întorcându-se de la Budapesta, ei au îngenuncheat pe colina unde se afla paraclisul și au mulțumit Maicii Domnului. O versiune asemănătoare a legendei este relatată și de alți autori.
Mănăstirea construită pe Dealul Bulai a primint numele de Hagigadar (în alte lucrări ea apare și sub numele de Hagioiagadar, Hagiuigadar sau Hacigadar) care înseamnă în limba armeană "Îndeplinirea dorințelor" (în limba armeană: “hagiui” = dorință, “gadar” = împlinire).
Unii autori îl consideră pe Asduadzadur (Bogdan) Donavachian drept ctitor al acestei biserici. Acesta era fiul lui Drăgan Donavac și la acea dată avea o vârstă fragedă, neputând astfel să întemeieze biserica.
[modificare]Etape în construcția bisericii
Cercetările arheologice au scos la iveală trei etape în construcția acestei biserici:
- În prima etapă, din anul 1512, s-a construit o biserică compusă numai din naos și altar și un sistem de boltire semisferică de tip calotă. Fundațiile bisericii vechi sunt foarte solide. La baza unui picior de schelă, s-au descoperit șapte monede de argint din perioada de domnie a lui Bogdan al III-lea (1504-1517). Monedele bine conservate, cu diametrul de 18 mm, au pe o parte stema cu capul de bour a Moldovei, iar pe revers un scut cu însemnele cavalerești ale voievodului.
- A doua etapă de construcție datează din a doua jumătate a secolului al XVII-lea, când s-a construit actualul pronaos (cu intrarea prin portalul de nord) și o turlă octogonală.
- Cea de-a treia etapă a avut loc în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când s-a demolat zidul care separa pronaosul de naos, iar biserica a dobândit actuala configurație volumetrică. Tot atunci s-au construit două pridvoare închise spațioase, dintre care se mai păstrează astăzi doar cel de pe latura sudică.
În a doua jumătate a secolului al XVII-lea, s-a construit zidul de incintă, care înconjoară mănăstirea. În incinta complexului monahal se mai aflau două edificii anexe, unul în colțul de nord-est, azi dispărut, care a fost probabil stăreție, și altul în colțul de sud-est, care se păstrează și astăzi cu rol de arhondaric.
O descriere latină a Sucevei din anul 1693 consemnează că în sudul orașului se afla o mănăstire de călugărițe din veniturile căreia erau întreținute, în perioadele de pace, aproximativ 40 de fecioare și văduve. Toate acestea trăiau după obiceiul vechi, fără a fi depus vreun jurământ, în toată evlavia și castitatea.
La începutul secolului al XVIII-lea, Biserica Hagigadar era deteriorată în urma deselor invazii inamice. Nemulțumit de starea în care se găsea biserica și dorind ca aceasta să fie reparată, unul dintre strănepoții ctitorului Drăgan Donavac, bogatul negustor armean Dominic Bogdanovici din Liov, lăsa prin testament, la 10 martie 1707, suma de 300 de florini (zloți) polonezi.
Lucrările desfășurate în a doua jumătate a secolului al XIX-lea au fost recepționate, în mod solemn, la 4 august 1863, cu prilejul sărbătoririi jubileului de 350 de ani de la întemeierea acestui așezământ. O lucrare de restaurare a bisericii a avut loc în 1896 și a fost executată de un meșter italian.
[modificare]Mănăstirea Hagigadar în secolele XX și XXI
În perioada cât Bucovina s-a aflat sub stăpânirea austriacă (1775-1918), Mănăstirea Hagigadar a fost considerată o lungă perioadă un metoc de maici, fiind cunoscută ca "metocul cel armenesc" sau "Mitoc" , cu toate că aici nu au fost niciodată călugărițe în sensul propriu al cuvântului, ci numai niște femei retrase din lume, care duceau o viață austeră. Chiar dacă după primul război mondial colonia suceveană de armeni s-a micșorat, biserica de pe dealul Bulai și-a păstrat renumele că ar avea virtuți miraculoase.
În toamna anului 1943 (lunile octombrie și noiembrie), arhimandritul Vazken Balgian (viitor catolicos de Ecimiadzin și patriarh suprem al tuturor armenilor) a petrecut la Mănăstirea Hagigadar o perioadă de pregătire canonică, fiind instruit de către preotul stavrofor Mampré Biberian (care gira din noiembrie 1942 funcția de locțiitor de prelat al Eparhiei Armene din România), care a stat cu el la Suceava și l-a ajutat la învățarea și aprofundarea Liturghiei și a regulilor Bisericii Armene. Ca urmare a acestei pregătiri teologice, la 28 noiembrie 1943, arhimandritul Vazken Balgian a fost numit în funcția de locțiitor de prelat al Episcopiei Armene din București.
Mănăstirea Hagigadar a suferit în anul 1993 consecințele unui incendiu neașteptat provocat de un fulger.
În anul 2001, hramul Mănăstirii Hagigadar a coincis și cu sărbătorirea a 600 de ani de la înființarea Episcopiei Armene din Suceava și a 1700 de ani de când creștinismul este religie de stat înArmenia.
La 12 august 2001, cu prilejul aniversării a 1700 ani de când religia creștină a fost proclamată drept religie de stat în Armenia și a 600 ani de când, prin hrisovul voievodului Moldovei Alexandru cel Bun, s-a înființat Episcopia Armeană de la Suceava, au avut loc la Mănăstirea Hagigadar o serie de manifestări organizate sub egida Ministerului Culturii și Cultelor, a Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România și Consiliului Județean Suceava. S-a celebrat o liturghie solemnă, oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu arhiepiscopul Dirayr Mardichian de la Arhiepiscopia Armeană din București și cu arhiepiscopul Krikoris Buniatian de la Dioceza de Armavir (Armenia), apoi a avut loc o agapă creștină, la care au participat invitații și o parte dintre cei peste 200 de credincioși prezenți.
La aceste manifestări au participat acad. prof. dr. Răzvan Theodorescu, ministrul culturii și cultelor, IPS Pimen Zainea, arhiepiscopul ortodox al Sucevei și Rădăuților, Karine Khazinian, ambasadoarea Armeniei la București, prefectul Ioan Cușnir al Sucevei, vicepreședinții Consiliului Județean Suceava, liderii armeni din România Varujan Vosganian și Vartan Arachelian.
Între anii 2004-2007, cu sprijinul material al familiei lui Gaidzag Ohanesian, armean român stabilit de mulți ani în Los Angeles și președinte de onoare al Organizației „RAFFI“, asociația armenilor originari din România, a fost pietruit drumul de acces la Mănăstirea Hagigadar, s-au reparat aleile din jurul bisericii și poarta de intrare, s-au restaurat fântâna din curtea mănăstirii și trapeza. Tot prin bunăvoința acestei familii, s-au efectuat unele reparații la turla bisericii.
La solicitarea Episcopiei Armene din România care dorea să pună în valoare ansamblul monastic Hagigadar, în a doua jumătate a anului 2010 s-a efectuat o cercetare arheologică atât în exterior, cât și în interiorul lăcașului de cult. Până atunci, complexul monahal nu a fost niciodată cercetat din punct de vedere arheologic. Săpăturile arheologice au fost coordonate de arheologii Florin Hău și Ștefan Dejan de la Muzeul Bucovinei din Suceava. Rezultatele cercetărilor din exteriorul bisericii (pe laturile de est și de sud) s-au dovedit neconcludente, dar cele din interior au dus la determinarea a trei etape în construcția lăcașului de cult. În interiorul bisericii, sub pavimentul din cărămidă de secol XIX, situat aproape de axul longitudinal, s-a descoperit un mormânt din perioada medievală, fără lespede deasupra, care s-a păstrat intact.
[modificare]Descrierea mănăstirii
[modificare]Arhitectura
Biserica Mănăstirii Hagigadar este construită în stilul artei moldovenești. Din punct de vedere arhitectonic, ea are o formă dreptunghiulară cu absida altarului spre răsărit așa cum este la toate bisericile armenești. Turla este octogonală și zveltă, asemănătoare cu cea de laMănăstirea Dragomirna, având patru ferestre înguste dispuse în cele patru puncte cardinale. Pridvorul bisericii are o cornișă triunghiulară cu câte două ferestre de fiecare parte a ușii.
Pronaosul și naosul au bolți realizate în stil moldovenesc. Între pronaos și naos se află un spațiu îngust, cu o boltă semicilindrică, cu dublouri, care amintește de încăperea mormintelor (gropnița) apărută pentru prima dată la biserica Mănăstirii Neamț. Pentru a permite amplasarea a trei altare, cerute de oficierea cultului armean, naosul a fost lărgit. Fostă mănăstire de maici, Mănăstirea Hagigadar a fost și locul de reședință al episcopilor armeni.
Mănăstirea Hagigadar este înconjurată de ziduri de incintă nu foarte înalte. Există nu mai puțin de șase porți de ieșire din incintă. În interior pe lângă biserică, se află o trapeză, un grup sanitar, o fântână cu roată acoperită, o troiță și o clopotniță amenajată între două trunchiuri de copac.
[modificare]Obiecte de patrimoniu
În inventarul bisericii se află mai multe icoane vechi, precum:
- Icoana Maicii Domnului din altar - considerată a fi făcătoare de minuni. Dimitrie Dan menționează că pe icoană se aflau "o grămadă mare de ochi, dinți, urechi, picioare, mâini și așa mai departe, de aur și argint, lucrurile care erau jertfite de oamenii suferinzi".
- o icoană a Sfinților Apostoli Bartolomeu și Iacob, cu o inscripție slavă
- icoanele celor patru evangheliști de pe iconostas
- icoanele Sf. Arhidiacon Ștefan și a Sf. Diacon Laurențiu de pe ușile altarului - cu inscripții în limba română
La sfârșitul secolului al XIX-lea, se afla aici un clopot care fusese găsit cu ocazia săpării unui mormânt în cimitirul Bisericii "Sf. Simion". Acesta avea o inscripție în limba armeană, tradusă astfel:"Amintirea lui Ghetrați Aracheli de la mănăstirea Sfântului Tatevo (Tadeu) din anul 693 (=1244) era scrisă într-o Joia". Pornind de la această inscripție, Dimitrie Dan a tras concluzia că acest clopot fusese adus în secolul al XIII-lea din Armenia.
[modificare]Morminte
În curtea mănăstirii se află două morminte armenești. Înaintea ușii de pe latura nordică a bisericii se află mormântul episcopului Grigor Zaharian. Acesta a îndeplinit funcțiile de episcop delegat al armenilor din Moldova (-1806), arhiepiscop al armenilor din Principatele Unite, cu sediul la Iași (1806-1813) și arhiepiscop al Eparhiei Armene din Basarabia, cu sediul la Chișinău (1813-1827). Grigor Zaharian a murit în Moldova, la 23 iunie 1827, nereușind să mai ajungă în Ungaria, unde dorea să-și îngrijească sănătatea. A fost înmormântat la Mănăstirea Hagigadar. Deasupra mormântului său se află o piatră funerară din marmură albă cu o inscripție în limba armeană. Pe această placă de marmură pelerinii au pus zeci de monezi pentru îndeplinirea de dorințe.
Cel de-al doilea mormânt este al protoiereului iconom stavrofor Knel Mandalian (1885-1970) și al soției sale, prezbitera Araxi Mandalian (1899-1979). El se află lângă zidul vestic al mănăstirii.
Loc de pelerinaj
Mănăstirea Hagigadar este un important loc de pelerinaj pentru armenii din România și din diaspora. Începând din 1848, armenii au început să meargă acolo de două ori pe an în pelerinaje, ca urmare a făgăduinței făcute lui Dumnezeu de a-i cruța de holera asiatică, și anume în duminica din preajma sărbătorii creștine a Adormirii Maicii Domnului (15 august) și în ziua de sărbătoare a Sfântului Iacob (29 decembrie). Liturghia se celebrează aici de trei ori pe an, cu prilejul următoarelor sărbători: Adormirea Maicii Domnului, Schimbarea la Față și Sfinții Ioachim și Ana.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, era obiceiul ca membrii comunității armenești din Suceava să organizeze o colectă de două ori pe an (deAdormirea Maicii Domnului - hramul bisericii și de Sfinții Ioachim și Ana - la inițiativa familiei Pruncul); cu banii strânși se cumpărau vite cornute, care erau tăiate, iar carnea lor era împărțită săracilor la Mănăstirea Hagigadar. Acest obicei, numit Madach, era o jertfă adusă zeiței păgâne Anahit, înainte de convertirea armenilor la creștinism, dar a fost păstrat și după creștinarea armenilor.
Cea mai importantă sărbătoare este hramul bisericii (Adormirea Maicii Domnului), care se sărbătorește întotdeauna în duminica ce precede ziua de 15 august. Pelerinajul este condus de către parohul armean din Suceava, la el participând lideri ai armenilor din România și uneori și înalți ierarhi.
Mănăstirea Hagigadar este cunoscută ca Mănăstirea Dorințelor. Tradiția orală spune că orice dorință pentru care credincioșii se roagă în această zi, li se va împlini, dacă vor respecta toate ritualurile. Tradiția spune că nu este bine să vorbești dacă vrei ca dorința să-ți fie ascultată.
După un obicei vechi, credincioșii care se roagă pentru împlinirea dorințelor țin un moment de reculegere și fac o cruce până la pământ. Apoi se așază în genunchi cu ochii închiși și cu frunțile la pământ și urcă astfel în tăcere dealul pe care este amplasată biserica, oprindu-se din când în când pentru a se ruga și a aprinde o lumânare. Ei intră pe poarta bisericii tot în genunchi și continuă să meargă în acest fel în jurul bisericii, înconjurând-o de trei ori și rugându-se la toate cele patru colțuri.
După oficierea slujbei în limba armeană, toți cei care sosesc la Mănăstirea Hagigadar, indiferent de religie, sunt invitați la o agapă creștină numită “hurban”, la care se servesc mâncăruri specific armenești. Pelerinii sunt serviți cu această ocazie cu "aganciabur" (supa de urechiușe), o supă cu un fel de găluște umplute cu carne de vită și cu tradiționalul pilaf cu carne de vită. Bucatele sunt pregătite în ajunul hramului, cazanele în care fierbe carnea de vită fiind sfințite de un sobor de preoți. Conform tradiției, dacă un credincios face în ajunul hramului 40 de urechiușe din aluat, atunci Domnul îi va îndeplini o dorință.
În majoritatea timpului, biserica este închisă, preotul armean din Suceava venind aici doar în zilele de joi și vineri, pentru a oficia slujba de sfințire a apei câte o oră pe zi. Majoritatea credincioșilor n-au văzut vreodată biserica pe dinăuntru.
Icoana Sf. Grigore Luminătorul
Uşă de intrare în biserică
Trapeza
Ieşiri în zidul de incintă
[modificare]sursa: wikipedia
fructe exotice din Asia de Sud-Est
pitahaya
Denumire "fructul dragonului"
Pitahaya este originar din Mexic si America Centrala.
Aspect Pitahaya are marimea unei rodii. Coaja cu forma de solzi nu este comestibila. Culoarea variaza de la galben la rosu. Fructul e copt cand coaja e moale si se poate apasa cu degetul.
Pulpa este asemanatoare fructului de kiwi, alba sau gri, cremoasa, cu seminte negre. Ea este dulce-acrisoara, cu gust de mure.
Mod de folosire Fructul se taie in doua. Cu o lingura se ia pulpa care se consuma cruda cu seminte cu tot. Ea se foloseste la prepararea sucurilor si vinurilor. In bucatarie, se utilizeaza in salate de fructe, la torturi si aperitive.
Indicatii Pitahaya contine vitamina C, minerale, calciu si fosfor. Acest fruct are efecte benefice in scaderea colesterolului
Longan
Arborii tropicali Longan sunt originari din zona sud-sud-estica a Asiei. Extrem de sensibili la frig (nu rezista sub 4,5 grade Celsius), acestia pot atinge o inaltime de pana la 67 metri, preferand solurile nisipoase. Denumite si “ochiul dragonului”, fructele , asemanatoare cu lychee, au pulpa translucida, prin aceasta distingandu-se samburele, negru,mic si foarte tare, fructul semanand astfel cu un glob ocular. Coaja este casanta atunci cand fructele sunt coapte (se sparge usor precum coaja semintelor de floarea soarelui) si mai elastica atunci cand sunt culese prea devreme. Fructele, foarte dulci si zemoase, sunt folosite la prepararea unor retete locale precum supe sau deserturi, dar pot fi consumate si proaspete sau uscate. Se intalnesc si in compoturi prin supermarketuri. Medicina chineza atribuie fructelor de longan efecte relaxante.
mangosteen
Deja in timpul dinastiei Ming fructul de mangostan a fost utilizat in Estul Indepartat datorita
proprietatilor lui medicinale. Cu aplicatii multiple in medicina aiurvedica
Indiana acest fruct mic purpuriu, ajunge din negura antichitatii in viitor,
unde oamenii de stiinta fascinati de potentialul sau dezvolta produse naturale
care contin fitonutrienti unici cu denumirea de “xantoni”. Totodata nu putem sa raminem indiferenti la calitatile lui gastronomice si medicinale.
proprietatilor lui medicinale. Cu aplicatii multiple in medicina aiurvedica
Indiana acest fruct mic purpuriu, ajunge din negura antichitatii in viitor,
unde oamenii de stiinta fascinati de potentialul sau dezvolta produse naturale
care contin fitonutrienti unici cu denumirea de “xantoni”. Totodata nu putem sa raminem indiferenti la calitatile lui gastronomice si medicinale.
Ca urmare pomul care incepe sa dea roade doar dupa 7-10 ani de la plantare a fost transportat in 17 tari de pe glob, unde este cultivat si pretuit. America Centrala si de Sud, partea vestica si estica a Africii, subcontinentul Indian si insulele Caraibe gazduiesc pomul vesnic verde care poate creste la o inaltime de peste 30 de metri si poate produce de la 2500-5000 de fructe de doua ori pe an.Valorificat atit pentru miezul delicios de culoare alba cit si pentru coaja purpurie bogata in substante nutritive, mangostanul este cel mai scump fruct in toate pietele in
care se comercializeaza. In timp ce alte fructe sint lasate sa putrezeasca pe jos in timpul recoltelor bogate, fructul de mangostan este foarte apreciat si fiecare fruct care se poate recolta este vindut.
care se comercializeaza. In timp ce alte fructe sint lasate sa putrezeasca pe jos in timpul recoltelor bogate, fructul de mangostan este foarte apreciat si fiecare fruct care se poate recolta este vindut.
Valoarea nutritiva documentata a cojii fructului de mangostan a condus la aparitia pe piata a mai multor preparate in ultimii cinci ani. Din aceste multiple produse care se gasesc pe piata doar unul singur a reusit sa rezolve problema complicata a gustului amar pe care il are coaja reusind sa fie gustos. XanGo Juice este singurul produs care utilizeaza fructul intreg pastrind reteaua de nutrienti din fruc intacta in produsul finit.XanGo Juice este acceptat tot mai mult ca interventie nutritionala pentru diferite boli atit de catre specialisti cit si
de catre publicul larg astfel reusind sa se ridice in topul suplimentelor nutritionale existente pe piata. Valoarea lui bazata pe o larga utilizare il va tine in top pentru multa vreme.
XanGo Juice nu este medicament si nu trebuie sa detina acelasi standard de dovezi stiintifice pe care trebuie sa le indeplineasca medicamentele. Cu toate acestea peste 300 de lucrari ale unor centre de cercetare universitare ofera dovezi solide care demonstreaza ca, XanGo Juice poate deveni o alegere viabila pentru cei care au nevoie de un impuls nutritional.
Doctorii cunosc beneficiile mangostanului Dr.Paveena Posang In Tailanda, delicatul fruct de mangostan este numit “Regina Fructelor” de cind a fost fructul favorit al Reginei Angliei Victoria. Bastinasii il numesc “Mungkut” Denumirea stiintifica este Garcinia mangostana. Pentru mine fructul de mangostan este un fruct delicious pe care eu si familia mea il savuram cu placere.Diferite parti ale acestui pom, in special coaja fructului au fost folosite secole la rind de catre vechii vindecatori din Tailanda, China, Malaisia, Singapore si alte tari din sud-estul Asiei. Beneficiile fructului de mangostan asupra sanatatii au trecut testul timpului si au fost asociate multor studii de cercetare in ultimii 30 de ani. Cercetatorii au descoperit ca pericarpul (coaja) fructului este incarcat cu o clasa remarcabila de fitonutrienti care se numesc “xantoni”. Xantonii sint cunoscuti de catre oamenii de stiinta, ca sint o clasa foarte speciala de fitonutrienti relativ recent descoperiti. Mecanismele de actionare a xantonilor depasesc cu mult capacitatea lor antioxidanta intriseca. Xantonii sint in masura sa exercite beneficii suplimentare asupra sanatatii care inca nu sint bine intelese, si tot mai multe studii experimentale sint effectuate pentru a descoperi una din cele
mai bine pastrate secrete ale naturii. Pe linga xantoni , intregul fruct de mangostan contine de asemenea multe alte substante naturale fitonutriente ca de exemplu catechine, similar antioxidantilor gasiti in ceaiul verde; proantocianide ca si cele care se gasesc in general in semintele de struguri si polizaharide car ajuta la mentinerea unui sistem imunitar sanatos Eu cred ca toti acesti nutrienti activi care se gasesc in intregul fruct de mangostan si formeaza impreuna un complex au multe actiuni benefice asupra sanatatii si sprijina eforturile organismului de a redobindi sanatatea.In viata mea personala am experimentat beneficiile acestui fruct minunat asupra sanatatii.In anul 2005, discomfortul din umerii mei a inceput sa se agraveze pina in momentul in care abia mai puteam sa ridic un stilou sa scriu. Am primit o injectie cu steroizi care nu m-a ajutat prea mult iar medicamente nu puteam sa folosesc datorita efectelor secundare. Eram pe cale sa ma programez pentru un MRI si sa consult un ortoped. Totusi dupa ce am consumat suplimentul de mangostan XanGo Juice timp de o saptamina, discomfortul din
umerii mei si rigiditatea sau ameliorat substantial. Ca medic, am continuat sa ader la standardul de îngrijire prin practicarea medicinei bazate pe dovezi. Le ofer pacientilor mei posibilitatea sa aleaga intre medicamente sau produse naturale, atunci cind este cazul. Le prezint partile pozitive si negative ale ambelor optiuni si ai las pe ei sa ia decizia corespunzatoare. Un supliment natural ca XanGo Juice ajuta in starea de bine a intregului organism prin imbunatatirea nutritiei si maximizarea abilitatii organismului de asi recistiga sanatatea.
Doctorii cunosc beneficiile mangostanului Dr.Paveena Posang In Tailanda, delicatul fruct de mangostan este numit “Regina Fructelor” de cind a fost fructul favorit al Reginei Angliei Victoria. Bastinasii il numesc “Mungkut” Denumirea stiintifica este Garcinia mangostana. Pentru mine fructul de mangostan este un fruct delicious pe care eu si familia mea il savuram cu placere.Diferite parti ale acestui pom, in special coaja fructului au fost folosite secole la rind de catre vechii vindecatori din Tailanda, China, Malaisia, Singapore si alte tari din sud-estul Asiei. Beneficiile fructului de mangostan asupra sanatatii au trecut testul timpului si au fost asociate multor studii de cercetare in ultimii 30 de ani. Cercetatorii au descoperit ca pericarpul (coaja) fructului este incarcat cu o clasa remarcabila de fitonutrienti care se numesc “xantoni”. Xantonii sint cunoscuti de catre oamenii de stiinta, ca sint o clasa foarte speciala de fitonutrienti relativ recent descoperiti. Mecanismele de actionare a xantonilor depasesc cu mult capacitatea lor antioxidanta intriseca. Xantonii sint in masura sa exercite beneficii suplimentare asupra sanatatii care inca nu sint bine intelese, si tot mai multe studii experimentale sint effectuate pentru a descoperi una din cele
mai bine pastrate secrete ale naturii. Pe linga xantoni , intregul fruct de mangostan contine de asemenea multe alte substante naturale fitonutriente ca de exemplu catechine, similar antioxidantilor gasiti in ceaiul verde; proantocianide ca si cele care se gasesc in general in semintele de struguri si polizaharide car ajuta la mentinerea unui sistem imunitar sanatos Eu cred ca toti acesti nutrienti activi care se gasesc in intregul fruct de mangostan si formeaza impreuna un complex au multe actiuni benefice asupra sanatatii si sprijina eforturile organismului de a redobindi sanatatea.In viata mea personala am experimentat beneficiile acestui fruct minunat asupra sanatatii.In anul 2005, discomfortul din umerii mei a inceput sa se agraveze pina in momentul in care abia mai puteam sa ridic un stilou sa scriu. Am primit o injectie cu steroizi care nu m-a ajutat prea mult iar medicamente nu puteam sa folosesc datorita efectelor secundare. Eram pe cale sa ma programez pentru un MRI si sa consult un ortoped. Totusi dupa ce am consumat suplimentul de mangostan XanGo Juice timp de o saptamina, discomfortul din
umerii mei si rigiditatea sau ameliorat substantial. Ca medic, am continuat sa ader la standardul de îngrijire prin practicarea medicinei bazate pe dovezi. Le ofer pacientilor mei posibilitatea sa aleaga intre medicamente sau produse naturale, atunci cind este cazul. Le prezint partile pozitive si negative ale ambelor optiuni si ai las pe ei sa ia decizia corespunzatoare. Un supliment natural ca XanGo Juice ajuta in starea de bine a intregului organism prin imbunatatirea nutritiei si maximizarea abilitatii organismului de asi recistiga sanatatea.
8 Motive pentru care mangostanul este bun pentru organism.
1. Sustine sanatatea sistemului circulator. Sistemul circulator este format din inima, singe si vasele de singe. Importanta mentinerii unui sistem circulator sanatos nu poate fi neglijat.
2. Sprijina sistemul imunitar. Infamatia este unul dintre primele raspunsuri ale sistemului imunitar in cazul unei infectii. Simptomele includ de obicei inrosirea sau umflarea, ambele cauzate de o crestere a fluxului sanguin.
3. Sprijina cartilajele si incheieturile. Cartilajul este un tesut conjunctiv dens care se afla in incheieturi, coaste, ureche si nas. Incheietura din genunchi este cea mai complexa incheietura din intreg organismul, totodata este si cea mai expusa la accidentari.
4. Promoveaza sanatatea sistemului respirator. Partea superioara a tractului respirator poate fi afectat de schimbarile climatice sezoniere, astfel este foarte important sa mentinem sanatatea
sistemului respirator tot timpul anului. Unele studii demonstreaza ca antioxidantii au un rol benefic in acest process.
sistemului respirator tot timpul anului. Unele studii demonstreaza ca antioxidantii au un rol benefic in acest process.
5. Mentine sanatatea intestinala. Tractul gastro-intestinal - format din gura, faringe, esofag, stomac, intestinul subtire si gros – este parte importanta a sistemului imunitar.
6. Ingrijeste pielea. Pielea este cel mai mare organ al corpului si cea mai mare bariera in fata bolilor.Privarea pielii de substantele nutritive de care are nevoie duce la declinul functiilor lui.
Eruptii cutanate umede si uscate si alte incalcari ale integritatii pielii reduce capacitatea de protejare a corpului.
Eruptii cutanate umede si uscate si alte incalcari ale integritatii pielii reduce capacitatea de protejare a corpului.
7. Oferă suport pentru sistemul antioxidant al organismului. Daunele cauzate de radicalii liberi sint cauza principala a procesului de imbatranire. Suplimentarea cu o retea de
antioxidanti produsi de mama natura s-a dovedit a fi cea mai buna cale de a sprijini sistemul antioxidant al organismului.
antioxidanti produsi de mama natura s-a dovedit a fi cea mai buna cale de a sprijini sistemul antioxidant al organismului.
8. Reducerea deficitului nutritional global. Termenul “malnutritie” ne aduce aminte de imagini ale unui copil gol cu membre scheletice, burta umflata si ochii adinciti in obraji. Dar in America si Europa malnutritia este asociata cu imaginea unui adolescent obez sau al unui adult cu
burta mare umflata de bere. Ne alimentam necorespunzator si murim din cauza unor boli asociate stilului de viata patologic. Pentru a functiona corespunzator corpul depinde de o aprovizionare adecvata si cuprinzatoare cu nutrienti. Dieta noastra moderna nu furnizeaza acesti nutrienti.
burta mare umflata de bere. Ne alimentam necorespunzator si murim din cauza unor boli asociate stilului de viata patologic. Pentru a functiona corespunzator corpul depinde de o aprovizionare adecvata si cuprinzatoare cu nutrienti. Dieta noastra moderna nu furnizeaza acesti nutrienti.
Dr. Sam Walters deţine titlul de Master în Ştiinţe Biologie cu aplicaţie în Nutriţie Clinică şi un Grad de Bacalaureat în Nutriţia –Bio, toate acestea pe lângă Gradul de Medicină Neuropatică. Dr. Sam Walters este şi Diplomatul Consiliului American de Nutriţie Clinică, membru al Asociaţiei Fizicienilor de Neuropatie şi Certificat în Terapia Hyperbarică de Oxigen. Dr Sam Walters practică medicina de familie, şi este specializat în medicina naturistă şi cea tradiţională. Dânsul tratează probleme de sănătate şi o restaureaza folosind terapii din ştiinţa clinică şi medicina naturistă şi cea tradiţională, homeopată, consultaţii, acupunctură şi manipularea coloanei vertebrale. Ca un doctor al medicinei neuropatice a tratat peste 50000 de pacienţi în cariera sa de până acum şi a asistat în formularea unor produse de nutriţie si produse famaceutice până şi pentru astronautii americani de la NASA. Dr Sam Walter are mintea deschisă şi se uită mereu la produse şi reţete noi, care sunt unicate în tratarea eficientă şi care dau beneficii pacienţilor fără efecte secundare.Dr. Sam Walters spune ca daca tu ai sti ce stie el, niciodata nu ai pleca de acasa fara sucul tau de mangostan XanGo Juice! Antioxidantii reprezinta in viitor cheia in tratarea bolilor. Multe medicamente in prezent au componente naturale. Daca aruncam o privire asupra sucului de mangostan XanGo Juice, el are atit de multe proprietati naturale benefice iar dovada eficientei lui nu este doar o anecdota. Institutii medicale din intreaga lume au studii ce arata ca mangostanul contine elemente ce literalmente ajuta la corectia multor boli din zilele noastre. Statisticile recente ne demonstreaza ca in America unul din patru oameni va avea cancer, si unul din cinci va muri din cauza lui. Denumirea reala a jocului se numeste PREVENIRE!
Noi tratam in clinica noastra o multime de pacienti care sufera de cancer. Primul lucru pe care il facem la acesti pacienti este sa analizam daca urina lor contine metale grele. Metalele grele distrug sistemul imunitar, iar noi am
descoperit ca aproape toti pacientii care sufera de cancer sint plini de metale grele. Noi incercam sa eliminam din organismul lor metalele grele iar XanGo Juice ne ajuta cu success. Fructul de mangostan este un puternic antioxidant. Coaja in sinea lui contine xantoni si alte forme de antioxidanti care cu ocazia testelor din laborator sau dovedit ca sint eficienti impotriva culturilor de cancer la sin, cancer la plamani, stomac si un tip de leucemie.
Majoritatea pacientilor pe care ai tratam sint in stadiul 4 al bolii sau chiar mai avansat unii dintre ei. In cateva cazuri sint persoane care mai au de trait sase sau opt saptamini. Adesea sintem martorii unor rezultate uimitoare, sucul de mangostan XanGo Juice a devenit o arma foarte eficace din arsenalul nostru. Le reda viata lor inapoi. Cind organismul este bolnav el are nevoie de materie biologica nu de materie chimica. In vremurile noastre sintem poluati cu chimicale, contaminanti si substante artificiale. Noi trebuie sa invatam sa facem lucruri care sint de natura preventiva, cum ar fi consumul sucului de mangostan XanGo Juice. Unul din cele mai mari lucruri pe care poti sa-l faci pentru sistemul tau imunitar este cura de PREVENIRE.
Noi tratam in clinica noastra o multime de pacienti care sufera de cancer. Primul lucru pe care il facem la acesti pacienti este sa analizam daca urina lor contine metale grele. Metalele grele distrug sistemul imunitar, iar noi am
descoperit ca aproape toti pacientii care sufera de cancer sint plini de metale grele. Noi incercam sa eliminam din organismul lor metalele grele iar XanGo Juice ne ajuta cu success. Fructul de mangostan este un puternic antioxidant. Coaja in sinea lui contine xantoni si alte forme de antioxidanti care cu ocazia testelor din laborator sau dovedit ca sint eficienti impotriva culturilor de cancer la sin, cancer la plamani, stomac si un tip de leucemie.
Majoritatea pacientilor pe care ai tratam sint in stadiul 4 al bolii sau chiar mai avansat unii dintre ei. In cateva cazuri sint persoane care mai au de trait sase sau opt saptamini. Adesea sintem martorii unor rezultate uimitoare, sucul de mangostan XanGo Juice a devenit o arma foarte eficace din arsenalul nostru. Le reda viata lor inapoi. Cind organismul este bolnav el are nevoie de materie biologica nu de materie chimica. In vremurile noastre sintem poluati cu chimicale, contaminanti si substante artificiale. Noi trebuie sa invatam sa facem lucruri care sint de natura preventiva, cum ar fi consumul sucului de mangostan XanGo Juice. Unul din cele mai mari lucruri pe care poti sa-l faci pentru sistemul tau imunitar este cura de PREVENIRE.
Lamuts sau sapotier
Thailandezii mananca sapodillu ca un desert, în forma sa naturala, de multe ori cu suc de lămâie. Sapodillu pot fi adăugate în salate de fructe, prajituri si budinci ca o umplere, este mâncat ca un piure, şi se fierbe până când starea de sirop de fructe, gem şi apoi fierte sau dulciuri. Pentru a pregăti un fel de mancare exotic este uimitor, fişier sapodillu împreună cu fructe de mare, fructe, sau se adauga la sos pentru câteva minute până când sosul complet fierte. Dacă vă decideţi să adăugaţi sapodillu în curry, fructe nu ar trebui să gătiţi cu sos, se adaugă pur şi simplu de fructe decojite în sos preparat.Sapodillu ar trebui să consume cel puţin o pereche de zile de la cumpărare, deoarece după acest termen in mod dramatic schimba mirosul de fructe. Acest fruct este recomandat numai atunci când este copt, deoarece fructele imature conţine tanin şi lăptoasă din latex, iar aceste substanţe nu sunt foarte placute la gust. În Thailanda, sapodillu place să mănânce crud ca un desert. Din fructele mai uşor de a face bijuterii. Tăiaţi de bază de fructe şi decora-le la orice fel de mâncare. Un alt sapotier frumos ar arăta ca în cazul în care a pus pe partea de sus a cirese fructe fructe de padure. Sapotier este bogat in vitaminele A, C si calciu şi.
Кумкват
banane
Bananierul este o plantă ierboasă din genul Musa, care, din cauza mărimii și structurii, este deseori confundat cu un arbore. Este cultivat pentru fructele sale. Bananierul face parte din Familia Musaceae. În lume, bananele ocupă locul patru după orez, grâu și porumb în consumul uman; sunt crescute în 130 de țări din lume, mai multe decât pentru orice alt fruct de cultură. Bananele sunt originare din Asia de sud-est.
Marea parte a producătorilor este formată din fermieri mici, care folosesc aceste culturi pentru consumul casnic sau pentru comercializarea locală. Deoarece bananele sunt produse în continuu de-a lungul unui an, acestea reprezintă o sursă de hrană importantă în timpul sezonului foametei (acea perioadă a anului când alimentele provenite din recoltarea anteioară s-a terminat, iar cea din anul curent nu este gata de cules). Din aceste motive bananele sunt extrem de importante pentru siguranța alimentației.
Cultivare
Marea parte a producătorilor este formată din fermieri mici, care folosesc aceste culturi pentru consumul casnic sau pentru comercializarea locală. Deoarece bananele sunt produse în continuu de-a lungul unui an, acestea reprezintă o sursă de hrană importantă în timpul sezonului foametei (acea perioadă a anului când alimentele provenite din recoltarea anterioară s-au terminat, iar cea din anul curent nu este gata de cules). Din aceste motive bananele sunt extrem de importante pentru siguranța alimentației.Boli
Efectele bolilor bananierilor în Africa de est
În trecut, bananele reprezentau o cultură cu o viață de plantație lungă și recoltări stabile în decursul anului. Totuși, odată cu apariția ciupercii Black Sigatoka, producția de banane în Africa de est a scăzut cu peste 40%. De exemplu, în anii 1970, Uganda producea 15 până la 20 de tone de banane pe hectar. Astăzi, producția a scăzut la doar 6 tone pe hectar.
Situația a început să se îmbunătățească pe măsură ce varietăți noi, rezistente la boli, au început să apară, așa cum este FHIA-17 (cunoscută în Uganda drept Kabana 3). Aceste varietăți noi au un gust diferit față de banana crescută tradițional, acest lucru ducând la o acceptare a celor noi mai greoaie în cadrul fermierilor. Prin adăugarea de îngășământ de proveniență animală la solul de la baza plantelor, aceste noi varietăți au crescut în producție în locațiile în care au fost testate.
Fundația Rockefeller a început să efectueze teste pentru bananieri modificați genetic care sunt rezistenți și la Black Sigatoka și la insectele dăunătoare. În prezent dezvoltă varietăți specifice pentru fermieri mici sau pentru subziste
Guava
Ai gustat pana acum din acest fruct exotic? Nu-i asa ca ai ramas placut impresionat de gustul sau dulce-acrisor si parfumat usor comparabil cu cel al perelor sau al fructului pasiunii? Acest fruct exotic, de provenienta africana este cultivat cu precadere in America de sud.
Are o forma de para, coaja de culoare verde-galbuie si un miez portocaliu, usor spre roz. Exista mai multe varietati de guava, insa diametrul unei guave normale masoara aproximativ 5 centimetri. Guava este un fruct ce prezinta un continut bogat de vitamina C ce stimuleaza la randul sau sinteza colagenului.
Beneficiile pe care le obtinem de pe urma consumului de guave sunt indiscutabile. Acest fruct are o influenta pozitiva asupra functionarii normale a inimii, iar unele studii arata ca, in cazul persoanelor ce consuma in mod constanta acest fruct, riscul imbolnavirii de cancer este mult mai scazut. Se recomanda ca aceste fructe sa se consume mai ales in stare proaspata deoarece, prin conservarea acestora, se pierde o mare parte din vitamina C. Se pastreaza in schimb fibrele.
Incearca sa consumi si tu suc de guave pentru ca acesta actioneaza ca un tonic asupra sistemului imunitar. Contribuie in acelasi timp atat la reducerea colesterolului, cat si la combaterea constipatiei. Pentru ca au si un puternic efect antibacterian, ajuta si la pastrarea unui aspect suplu si elastic al pielii.
luni, 25 iunie 2012
Abonați-vă la:
Postări (Atom)