Persoane interesate

marți, 19 martie 2013

Patrimoniului Mondial UNESCO: US National Parks.






   Parcul Naţional Zion se află pe teritoriul statului american Utah
                                                                                          
 Zion (pronunție, țion) înseamnă în ebraică loc de refugiu sau lăcaș sfânt, termen folosit de mormonii care trăiesc în Utah. Pe teritoriul parcului se află numeroase defilee, canioane dintre care mai cunoscute sunt Zion Canyon și Kolob Canyon. Rocile componente a canionului sunt roci sedimentare în care predomină gresia de culoare brună cu nuanțe de trecere spre portocaliu. Vârsta rocilor este apreciată la circa 170milioane de ani. Prin relieful variat, parcul oferă adăpost unei flore și faune bogate ca și o serie de puncte de atracție așa cum sunt
  • Virgin River Narrows
  • Emerald Pools
  • Angel's Landing
  • The Great White Throne
  • The Three Patriarchs
  • Kolob Arch
  • Weeping Rock
                                                                                       
                                                                                        




                                                                                           

Multe mii de ani în urmă, vânturile flux prin stâncile domoale platoul mici, făcând drumul lor spre sud. Crește fluxul de teren și trebuie să facă drumul lor, stesyvaya particule de rock de pietriș și nisip, spălate în amonte. Ca rezultat o Canyon Zion - un defileu de lichidare, ajungând uneori la o adâncime de 762 m, taie gresie Navajo la minciună de mai jos mai vechi de calcar Kaibab. În același timp, formează și canioane și alte chei, dar Zion River Canyon, Virgin a atras întotdeauna cea mai mare atenție.
                                                                                      
                                                                                     
                                                                                       




           Sionul este mândru de multe atractii naturale uimitoare. Chekerbord Mesa - ea domina bolovan scump gresie mare, a cărui suprafață este împărțită în pătrate presupune de vânt și de apă. În Verkin canion naturale arc leagă cele două pietre, dar Trone masiv Great White sale perfect plate turnuri de piatra rosie.
                                                                                         

  

 Bryce-Canyon este un parc național situat în partea de sud-vest a statului Utah, SUA. Pe teritoriul parcului se află canionul, care de fapt nu este un canion veritabil, ci mai degrabă un amfiteatru natural. Canionul a luat naștere prin procesele de eroziune mai accentuate pe partea estică a platoulului „Paunsaugunt-Plateau”, structura petrografică aparte au permis o eroziune mai accentuată cauzată de vânt, apă și îngheț formându-se formațiuni geolgice numite hoodoos. In funcție de compoziție rocile sedimentare au culori ce variază între roșu, portocaliu și alb. Bryce-Canyon-Nationalpark se află la altitudinea de 2400 - 2700 m deasupra n.m., parte vestică fiind mai înaltă ca și canioanele din vecinătate Parcul Național Zion sau Parcul Național Grand-Canyon. In regiunea parcului au sosit în anul 1850 primii coloniști albi, iar canionul denumit după Ebenezer Bryce care s-a stabilit aici în 1875. In anul 1924 este declarat monument al naturii ca în 1928 să fie declarat parc național, în prezent parcul este vizitat de ca. un milion de turiști anual.

                                                                                           








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină