Persoane interesate

miercuri, 15 octombrie 2014

Mark Twain – Prinț și cerșetor

Mark Twain – Prinț și cerșetor (carte audio)

Print-si-cersetor
În cel de-al doilea sfert al secolului al XVI-lea, într-o zi oarecare, se nasc doi copii: unul pe care nu-l dorea nimeni, într-o familie săracă, numită Canty și unul într-o familie regală, cu numele de Tudor, pe care îl doreau familia și toată Anglia.
Tudor era prințul moștenitor al tronului, iar Tom Canty, un copil ce ducea o viață mizerabilă alături de familia sa numeroasă. Tom locuia în apropierea Podului Londrei, într-un cartier sărăcăcios, murdar si plin de bețivi. Casa lui se afla într-o fundătură numită Offal Court, lângă Pudding Lane. Era mică, dărăpănată si suprapopulată de familii sărmane. Tom locuia alături de mama, bunica, tatăl său, John și de surorile sale gemene, Bet si Nan. Tatăl și bunica erau „doi demoni cu sufletul hain”.
Acolo locuia și un preot inimos, care îl învăța pe Tom să citească, să scrie, latină și îi spunea povești despre prinți și eroi. Zi după zi, Tom își dorea din ce în ce mai mult să devină prinț si vocabularul său era mai elegant si sofisticat.
Într-o zi, Tom a plecat de acasă și mergând într-o anume direcție, a ajuns la palatul regelui. De partea cealaltă a gardului stătea un prinț, iar Tom a vrut să se apropie, dar o gardă personală a prințului i-a spus să plece; Tom nu l-a luat în seamă, iar garda l-a lovit. Văzând acestea, prințul l-a chemat pe Tom, i-a oferit un prânz copios și au discutat despre viețile lor. După o conversație lungă, ei au hotărât să facă schimb de locuri, întrucât asemănarea fizică dintre ei era izbitoare. Tom era acum prinț, iar Tudor, cerșetor.
Tudor se adapta greu în lumea crudă din Offal Court: încă mai avea aere regale, iar ceilalți, văzând că le dădea porunci, râdeau de el, îl batjocoreau, chiar îl agresau fizic. Tatăl lui Tom l-a dus acasă și l-a bătut.
În tot acest timp, Tom se instalase la palatul regelui, slujit de o mulțime de oameni, dar era speriat pentru că nu știa să se comporte ca un prinț. Regele s-a îmbolnăvit, iar prințul trebuia încoronat. Tom avea o mare neliniște în suflet și prefera să se întoarcă la familie și la bătăile primite de la tatăl său.
Într-o zi, regele l-a chemat pe Tom și i-a poruncit să-i aducă sigiliul, însă el nu avea idee cum arăta un asemenea obiect.
Într-un final, a murit regele, iar prințul moștenitor trebuia să-l înlocuiască, preluând, totodată, obligațiile față de popor. În cinstea viitorului rege s-a oficiat un banchet, unde au fost invitate personalități regale asemănătoare cu cele din basme. Printre invitați se afla și unchiul lui Tudor, contele Hertford, un personaj interesant.
Dacă vreți să aflați ce se întâmplă mai departe, puteți asculta cartea. Ascultă acum gratuit cartea audio Prinț și cerșetor de Mark Twain . Audiție plăcută!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină