Din pacate in zilele noastre, oamenii se hranesc din ce in ce mai prost. Corpul nostru pare sa fi uitat care sunt acele substante care ii fac cel mai bine, mintea este bombardata intr-o societate a consumului si a mancarii procesate, bogata nu in fibre si nutrienti, ci in chimicale, potentiatori de aroma, coloranti artificiali si indulcitori. Am uitat zilele cand culegeam legumele din gradina, cand beam lapte proaspat si cand totul avea gust! Un gust autentic, sanatos. Trebuie sa ne reamintim care sunt acele alimente care ne fac rau si sa incercam sa traim santos - asa cum traiau bunicii nostri.
Care sunt acele alimente care afecteaza functionarea creierului si a intregului organism?
EVITATI:
1. Produsele zaharate
Zaharul si produsele zaharate nu fac doar rau siluetei, dar si functionarii creierului. Consumul inelungat de produse zaharoase poate duce la problem neurologice si de asemenea poate afecta memoria, capacitatea de a invata si de a retine.
Foto: Shutterstock.com; dulciuri, produse zaharate,bomboane, ciocolata
2. Alcoolul
Se stie ca alcoolul ne afecteaza ficatul pe termen lung, dar de asemenea incetoseaza creierul. Afecteaza capacitatea de a gandi clar si de asemenea memoria. Alcoolicii nu reusesc sa isi mai aminteasca nume sau evenimente si de asemenea par a nu mai distinge intre vis si realitate. Consumul regulat de alcool afecteaza buna functionare a creierului. Din fericire, toate aceste simptome dispar in momentul cand consumul de alcool este stopat.
Foto: Shutterstock.com; alcool
3. Mancarea Junk (Junk Food)
Food)
Foto: Shutterstock
Snacksurile, covrigeii, chipsurile, ciocolatele, cartofii prajiti, mancarea tip fast food, toate acestea reunite sub denumirea de mancare junk (gunoi), afecteaza la randul lor buna functionare a creierului. Aproape toate mancarurile procesate contin chimicale, aditivi, arome artificiale, conservanti – iar acestea pot afecta functiile cognitive si comportamentale. Chimicalele stimuleaza hiperactivitatea, atat la copii cat si la adulti.
Un studiu recent efectuat de catre Universitatea din Montreal a aratat ca mancarea junk poate schimba chimicalele din creier, ducand la simptome asemantoare depresiei sau anxietatii. Aceste mancaruri afecteaza productia de dopamina, un chimical foarte important, responsabil pentru starea noastra de fericire. De asmenea, dopamina influenteaza functiile noastre cognitive. De aceea este in general indicat sa evitam acest tip de mancare.
4. Prajelile
Prajelile distrug lent celulele nervoase din creier. Unele uleiuri sunt mai periculoase decat altele – uleiul de floarea soarelui fiind considerat unul dintre cele mai toxice.
5. Mancarea semi-preparata
Asemeni prajelilor, mancarea semi-preparata afecteaza sistemul nervos central si poate sa creasca riscul dezvoltarii unor boli precum Alzheimer, pe parcurs.
Foto: Shutterstock.com, sare, fara sare
6. Mancarea foarte sarata
Toata lumea stie ca mancarea sarata afecteaza presiunea sangelui si functionarea inimii. Dar, dupa cum arata cercetarile din ultima perioada, hrana foarte sarata poate afecta de asemenea functiile cognitive si capacitatea de a gandi. Altfel spus, mancarea foarte sarata ne afecteaza inteligenta.
Consumul de mancare sarata are cam acelasi effect pe care drogurile sau tigarile il au asupra noastra. Cu cat mancam mai multa sare, cu atat ne dorim din ce in ce mai mult acest gust.
7. Cerealele, cu exceptia celor 100% integrale
Toate cerealele ne afecteaza functionarea creierului si santatea in general, cu exceptia celor 100% integrale care sunt foarte bogate in fibre si care sunt recunoscute in preventia imbatranirii arterelor.
Daca consumi cereale in mod regulat, corpul tau va imbatrani precoce si de asemenea aceasta dieta iti poate afecta memoria. Tot ce trebuie sa faci este sa renunti la carbohidatii pe care ii consume in mod regulat si sa alegi produsele din cereal integrale 100%.
8. Proteinele procesate
Foto: Shutterstock.com, proteine procesate, carne procesata
Proteinele sunt foarte importante pentru buna functionare a corpului nostrum. Carnea este cea mai bogata in protein, dar trebuie sa evitam produsele procesate cum ar fi crenvustii, salamul, carnaciorii, etc.
Spre deosebire de proteinele naturale, care ajuta sistemul nervos, proteinele procesate fac exact opusul. Alege pestele natural (mai ales tonul si somonul), lactatele, nucile, acestea fiind foarte bogate in proteine care iti ajuta corpul.
Foto: Shutterstock.com
11. Nicotina
Nicotina afecteaza circulatia sangvina catre creier, impreuna cu circulatia glucozei si oxigenului. Nicotina nu cauzeaza doar imbatranirea premature, creste riscul de cancer la plamani, dar de asemenea afecteaza si neurotransmitatorii, prin subtierea capilarelor, acele mici vase de sange care joaca un rol esential in functionarea creierului.