Persoane interesate

miercuri, 14 noiembrie 2012

De astăzi am intrat în Postul Crăciunului


Azi am intrat in postul Crăciunului iar carnea, produsele lactate şi ouăle vor trebui să fie înlocuite cu preparate din legume. Asta nu înseamnă că vom mânca mai prost. Dimpotrivă! Ne detoxifiem organismul şi îl pregătim pentru masa copioasă de sărbători. Până atunci însă iată ce reţete de post ne oferă Lygia Alexandrescu, medic nutriţionist „Natural Silhouette".







Mic-dejun
Cereale cu suc de portocale
Ingrediente: 50 g cereale integrale, o portocală.
Mod de preparare: Când cumperi cerealele, fii foarte atent la cantitatea de zahăr pe care o conţin. Alege cereale integrale fără zahăr adăugat. Pune-le în castron, stoarce portocala peste ele şi adaugă apoi pulpa. Lasă-le puţin să se umfle, iar apoi le poţi consuma.












Prânz
Borş de legume de toamnă
Ingrediente: 1 morcov, o sfeclă roşie, o rădăcină de ţelină, de pătrunjel şi păstârnac, un dovlecel, o ceapă, 2 cartofi, un sfert de varză, 500 ml borş, cimbru uscat.
Mod de preparare: morcovul, sfecla, ţelina, rădăcina de pătrunjel şi cea de păstârnac se curăţă şi se rad. Dovlecelul şi cartofii se curăţă, se spală şi se taie cubuleţe. Ceapa se curăţă şi se taie mărunt. Varza se taie feliuţe. Într-o oală se pune un litru jumătate de apă apoi se adaugă legumele şi se lasă la fiert.
Într-un vas separat se pune la fiert borşul amestecat cu cimbrul.După ce a dat câteva clocote, se adaugă peste legumele din oală. Când măncarea este gata se adaugă sare şi leuştean sau pătrunjel proaspăt, tocat mărunt.








Pate de vinete cu ardei copt
Ingrediente: 1 kg vinete, jumătate de kilogram de ardei capia, 4 căţei usturoi, 2 linguri ulei, o linguriţă de cimbru uscat (opţional).
Mod de preparare: Vinetele se coc pe foc sau la cuptor. Apoi, se curăţă şi se pun la scurs. Eventual, se pot folosi vinete congelate pentru iarnă. La fel se procedează şi cu ardeii capia. După ce s-au copt, aceştia se curaţă de seminţe şi cotoare.
Usturoiul se curăţă şi se zdrobeşte. Vinetele şi ardeii curăţaţi se pun în blender şi se mărunţesc. Când sunt aproape gata se adaugă usturoiul apoi uleiul şi cimbrul. Se mai poate pune şi pătrunjel tocat mărunt sau orice altă plantă aromată.









Cină
Vinete umplute cu legume
Ingrediente: 2 vinete, 3 morcovi medii, o ceapă, 2-3 ciuperci, o linguriţă de ulei, 4 linguriţe de pesmet (opţional).
Mod de preparare: Vinetele se spală şi se taie jumătăţi. Se scobeşte miezul astfel încât să rămână nişte pereţi suficient de groşi să susţină umplutura.
Miezul se taie cubuleţe şi se adaugă peste ele puţină sare. În vinetele scobite se pune sare grunjoasă. Morcovii se curăţă şi se rad fin. Ceapa se curăţă şi se toacă foarte mărunt.
Ciupercile se curăţă şi se taie în bucăţele mici. Într-o tigaie se pune puţin ulei în care se căleşte ceapa până devine aurie. Se adaugă apoi morcovii şi ciupercile şi se călesc în sucul propriu.
Dacă e nevoie, se adaugă puţină apă. Se adaugă apoi şi miezul vinetelor bine spălat înainte. Când legumele sunt puţin moi, se închide focul. Vinetele scobite se spală sub jet de apă, iar apoi se scurg. Se umplu cu legumele călite, iar apoi se presară cu puţin pesmet. Se aşază într-o tavă în care se adaugă puţină apă şi se dau la cuptor până se înmoaie.







Uite când avem dezlegări la peşte
Postul  Crăciunului este considerat destul de uşor de ţinut deoarece avem multe dezlegări. Iată care este calendarul celor 40 de zile şi când ai voie să mănânci carne de peşte. 

Postul Crăciunului începe în data de 14 noiembrie şi durează până pe 24 decembrie, inclusiv. Însă, există zile în care putem mânca şi carne. Dar, numai carne de peşte. În rest, va trebui să ne abţinem de la lactate, ouă dar şi produse pe bază de lactate şi ouă.
Se mănâncă peşte şi preparate din peşte în toate zilele de sâmbătă şi duminică, referindu-ne aici la cele cuprinse între 21 noiembrie şi 20 decembrie inclusiv. Apoi, mai putem consuma peşte în următoarele zile:
 30 noiembrie, de Sfântul Andrei;
 4 decembrie, de Sfânta Varvara; 
 5 decembrie, de Sfântul Sava;
 6 decembrie, de Sfântul Nicolae;
 9 decembrie, Zămislirea Sfintei Fecioare Maria;
 18 decembrie, de Sfântul Daniil Sihastrul;
 20 decembrie, de Sfântul Ignatie Teoforul.







Cum postim pe 24 decembrie
Ultima zi a Postului Crăciunului, 24 decembrie, numită şi Ajunul Crăciunului, este o zi de post mai aspru decât celelalte zile. Astfel, în unele zone ale ţării nu se mănâncă nimic până la orele amiezii, iar atunci se consumă doar grâu fiert amestecat cu fructe şi miere. În alte zone, credincioşii ţin post negru până la răsăritul luceafărului de seară care aminteşte de steaua care a vestit magilor Naşterea Domnului. În general, în timpul postului nu se consumă, pe lângă lapte, carne şi ouă, nici oţet, urzici sau alcool.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină