Persoane interesate

duminică, 1 septembrie 2013

Bonsaii Japonezi ...




 


Bonsay (盆栽 "planta in ghiveci") - arta de a crește o replică în miniatură a copacilor. Cuvântul "bonsai" vine de la chinezi "pen-Tsai." Arta a apărut în 231 î.Hr.. e. China. 




 Primele înregistrări fiabile scrise cu privire la originea  bonsaiului, provin din China și fac parte din epoca dinastiei Tang (VIII-X secole.), Unde, pentru prima dată într-o imagine pe o pictura murala apare pentszay - planta este luată din natură și apoi transplantata în oală. Aceste plante au fost cultivate de către călugării budiști, probabil, cu mai multe secole î.Hr. și mai târziu a devenit una dintre lecțiile nobilimii locale  Bonsaiul japonez decoreaza casele și grădinile. În epoca Tokugawa designul parcurilor    a primit un nou impuls: cultivarea de azalee si artari a devenit o distracție a bogatilor. Bonsaii  devin mici datorită tăierii constante și diverse.



Este uimitor ce poți face cu acest puiet tânăr. Apoi, creația dvs. se poate transforma într-o avere uriașă. În Japonia și China, plante vii, în mod constant sunt reînnoite, transmise din generație în generație: la o anumita vârsta Bonsaiul ( mai mult de un secol),  devine nu numai o bijuterie de familie, dar, de asemenea, o comoara nationala. Ei primesc chiar numele lor, ei știu "în fața" întregii țari, ca aceste plante nu pot fi exportate în străinătate. 



Una dintre cele mai mari colecții de bonsai se afla in grădina împăratului japonez. Unele plante au mai mult de 300-400 de ani. Evaluarea valorii unei astfel de colectii nu este atât de ușoara. 



































* * *

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină