Persoane interesate

duminică, 1 septembrie 2013

MAYERLING, SCENARIUL DUBLEI SINUCIDERI

MAYERLING, SCENARIUL DUBLEI SINUCIDERI

 

(articol preluat de la  Stelian Tanase)                   
mayerling 1

      Povestea tragediei de la castelul Mayerling este cunoscută contemporanilor din doua filme -  unul cu Danielle Darrieux si Charles Boyer, celăllalt, cu Caterine Deneuve și Omar Sharif. Personajele pe care le-au întruchipat erau 1. Rudof, (n. 1857, 21 august ) și era fiul impăratului Franz Josef și al Elisabetei (Sissy), unicul fiu, și moștenitor al tronului Imperiului Austro Ungar. 2. Celălalt personaj tragic era iubita lui de numai 18 ani, ( 19 martie 1871), Maria Vetsera, fiica unui baron, diplomat de carieră. Cadavrele celor doi au fost descoperite la 30 ianuarie 1889 intr-un castel de vinătoare, aproape de Viena, la numai 15 km distanta. Cu o seara inainte imparatul si impărateasa au dat o recepție la Hoffburg, Rudolf nu a participat pentru ca pregatise, s-a scuzat, o vinătoare pentru 30 ianuarie la Mayerling. Dar in dimineata acelei zile trupurile celor doi indragostiți au fost găsite fără viață in apartamentul prințului.  Dat fiidnc a alturi etra un apgha,s s aspus ca luase otrava. Maria Vetsera alaturi,era morata, de mai multa vreme dupa raceala si vineteala cadavrului. Murise de citeva ceasuri, inainte de printul Ruiolf. Printul statuse alaturi plingind-o, si in zori a preferat sa se siucida. Asadr Maria Vetsera s-a sinucis, apoi la cateva ore, s-a sinucis si Rudolf. O versiune spunea ca ea ar fi murit împuscata de prinț, cf unei întelegeri dintre cei doi, și că apoi prințul și-a luat zile folosind otrava. Era așadar nu o dublă sinucidere, ci un asasinat urmat de o sinucidere.
       Corpul Mariei Vetsera a fost inmormintat repede, intr-un cimitir de lânga Viena, în mare secret. Nu s-a facut o anchetă polițienească, așa cum cereau


mayerling 16


mayerling 17


împrejurările. Nici unul dintre cei doi nu murise de moarte naturală. Mamei ei nu i s-a permis să participe la înmomintare fapt care a stârnit suspiciuni în plus. Moartea prinuțului s-ar fi datorat - cf versiunii oficiale-  unui anevrism al inimii.de care ar fi sufertii Rudolf de mai multă vreme, explicație fantezista.care voia sa linșitească lumea și să pună Curtea d la Viena într-o lumină buna. Prințul Rudolf nu putea fi acuzat de crimă fără consecințe asupra reputației familiei Imperiale. Și nici de o sinucidere  care lăsa Imperiul fără succesor la tron.
Emoția a fost uriașă, blînda impărăteasă Sissy nu și-a mai revenit niciodată. (  http://www.stelian-tanase.ro/imparateasa-sissy-si-imparatul-franz-josef/) Pentru austerul și glacialul Franz Josef, dincolo de de drama provocata de disparitia lui Rudolf, a insemnat o schimbare politică - anume găsirea unui nou moștenitor la tronul. Acesta a fost Franz Ferdianand, fiul fratelui Împăratului, Karl Ludwig, care a renuntat la tron citeva zile mai tirziu in favoarea fiului. Și Franz Ferdinand a avut o soartă tragica - a fost asasinat la Sarajevo la 28 iunie 1914, fapt care a dus la izbucnirea primului război mondial, razboi care s-a terminat prin prăbușirea Imperiului Austro Ungar. Franz Josef, nefericul tată al lui prințului Rudolf nu a mai apucat să vadă acest deznodămînt. A murit în 1916.
 
mayerling 12


      Imprejurările tragice de la Mayerling nu sunt nici pină azi clarificate. Misterul, enigma au rămas intacte. Mai exact spus, odată cu dispariția celor doi, o seamă de legende au parazitat versiunea oficiala. Se para că a existat o discuție dură intre impărat și fiul său, in care Franz Josef i-a cerut fiului să renunte la iubita lui, Maria Vetsera. Motivele invocate erau două -1. era o legătură morganatică, de care vorbea Curtea, iar vienezii firește bîrfeau. 2. Soția prințului Rudolf, Stephanie, cu care avea o fată,


mayerling 14
 
a de comportamentul prințului moștenitor, chiar dacă de mai multă vreme căsătoria lor era un eșec și trăiau separat. Rudolf, se spune, a refuzat. După cîteva zile se produce drama. A preferat să se sinucidă împreună cu Maria Vetsera pentru că nu putea să îl mulțumească pe Impărat, adică să se desparta de iubită. Era într-o situație fără ieșire.
        Există și alte scenarii.Unul spune că ar fost vorba de motive politice. Că Rudolf s-a sinucis cînd s-a descoperit că e amestecat într-o conspirație împotriva tatălui său. O variantă a acestui scenariu spune că ar fi fost asasinat la ordinul tatălui sau din același motiv, conspirație. În timp, scenariile s-au multiplicat, exista un adevărat cult al celor doi indrăgostiți care au preferata să moara decît să se despartă. E un mit romanticcara alimtntat tot secoluL XX. Mereu apare cite o carte care pretinde că a descoperit adevărul poveștii. Subiectul își păstraza fascinația pină azi. Titlurile apărute sunt mereu de succces, bestsellers. Sălile de cinema sunt arhipline, rețele de casă sigure.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină