Persoane interesate

marți, 20 martie 2012

Muzica George Michael



































Georgios Kyriakos Panayotou, mai bine cunoscut sub pseudonimul George Michael. Pentru cariera solo Georgios Kyriacos Panayiotou, cunoscut mai bine drept George Michael, s-a nascut pe 25 iunie 1963. Desi a ajuns cunoscut in intreaga lume ca fiind jumatatea duo-ului Wham, George Michael si-a asigurat faima odata cu aparitia primului sau album solo - `Faith`, lansat in 1987. Discul s-a vandut pana in prezent in peste 20 milioane de copii in intreaga lume.
Michael s-a nascut in Finchley, in nordul Londrei. Tatal sau - Kyriacos Panayiotu, grec de origine cipriota, era managerul unui restaurant, mutat in Marea Britanie in 1950. Acesta si-a schimbat numele in Jack Panos.
Bunicul lui Michael din partea mamei era de origine britanica, iar bunica provenea dintr-o familie de evrei. Fiica acestora si mama lui Michael, Lesley Angold Harrison, o fosta dansatoare, a murit de cancer in 1997.
Cea mai mare parte a copilariei si-a petrecut-o in casa parinteasca din Londra. Cariera sa de artist a inceput prin infiintarea unei trupe (care a ramas necunoscuta de altfel) – The Executive, alaturi de prietenii Andrew Ridgeley, Paul Ridgeley, Andrew Leaver and David Mortimer (cunoscut si sub numele de David Austin). A terminat, ca si surorile sale, Liceul Kingsbury.
In 1981, formeaza impreuna cu Andrew Ridgeley duo-ul Wham!. Primul album al trupei, `Fantastic`, a fost un succes instant, la mai putin de un an lansand primul lor single - `Wham Rap! (Enjoy What You Do).
Cel de al doilea single - `Young Guns (Go For It) este primul lor cantec in top ten-ul britanic. Urmeaza `Bad Boys`, `Club Tropicana`, `Wake Me Up Before You Go-Go`, `Freedom`, `Last Christmas/Everything She Wants`, `I'm Your Man` si al doilea album `Make It Big`.
In aceasta perioada, George Michael face backgrounding vocal pentru David Cassidy (`The Last Kiss` - 1985) sau Elton John (`Nikita` si `Wrap Her Up`).
Turneul Wham din China in aprilie 1985 a fost primul din aceasta tara al unei trupe pop din Vest, generand o impresionanta campanie media. Pe baza acestui turneu a fost realizat si documentarul `Foreign Skies: Wham! In China` de catre Lindsay Anderson si Martin Lewis.
Dupa succesul pe care piesele solo `Careless Whisper` (1984) si `A Different Corner` (1986) le-a cunoscut, zvonurile despre dezbinarea Wham au fost confirmate, nu inainte de a mai lansa un album si a sustine un concert cu casele inchise la Wembley – unde s-a difuzat in premiera si documentarul amintit mai sus.
Primul album solo - `Faith` s-a bucurat de un succes enorm. Discul a devenit `number one` atat in State cat si in Marea Britanie, marcand nu mai putin de 4 single-uri pe primul loc in Statele Unite.
`Careless Whisper`, compus de Michael pe cand avea 17 ani, a devenit unul dintre cele mai difuzate cantece ale deceniului respectiv, fiind votat de ascultatorii londonezi in ianuarie 1995 drept cea mai iubita piesa a tuturor timpurilor. El insusi a fost ales `Cel mai bun solist al anului`.
Pana in prezent, artistul a vandut peste 80 de milioane de discuri in intreaga lume, conform site-ului sau oficial. A cantat alaturi de mai multi artisti renumiti precum Elton John – controversatul cantec de protest adus razboiului din Iraq - `Shoot the Dog` sau Paul McCartney (clasica piesa Beatles `Drive My Car` in cadrul Live 8, 2005).
La sfarsitul lui 2006, el a primit 3 milioane de dolari pentru un concert de o ora la Moscova, spectacol sustinut in fata a 300 de invitati. Petrecerea de revelion a fost organizata de miliardarul rus Vladimir Potanin, George Michael detinand astfel recordul de cel mai bine platit artist care a cantat in Rusia, depasindu-o pe Christina Aguilera, care performase la nunta oligarhului rus Andrei Melnichenko in 2005.
In martie 2007, artistul a anuntat un turneu european sustinut pe stadioane din mai multe tari, prima locatie fiind Danemarca (18 mai 2007). Printre destinatii se numara si Stadionul National `Lia Manoliu` din Bucuresti (31 mai 2007).
Initial rezervat asupra orientarilor sale sexuale, George Michael a confirmat in cele din urma ca este homosexual, dupa numeroase scandaluri publice de indecenta. Piesa `Jesus to a Child` este de fapt un tribut adus fostului sau partener Anselmo Feleppa, decedat din cauza virusului HIV.
De-a lungul timpului, cantaretul s-a confruntat si cu dependenta de droguri, fiind implicat in mai multe incidente ce au avut la baza consumul de stupefiante.
Este cunoscut pentru actiunile sale caritabile, dar si pentru atitudinile politice pe care le-a luat de-a lungul timpului (majoritatea condamnand politica razboinica a presedintelui Bush si a premierului britanic Tony Blair).o şi în timp ce el a fost un membru al duo-ul Wham! a vandut aproape 80 de milioane de înregistrări sale. Câştigător a două premii "Grammy" - pentru "Albumul Anului" ("Credinţa", 1988) şi Cel mai bun R & B Duo (cu Aretha Franklin, 1987).
"Live in London", un album în 2009.







































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină