Persoane interesate

marți, 19 februarie 2013

Profesorul ideal este un manager competent— Alina Druta


 

 
Profesorul ideal este un manager competent să administreze copiii pe care îi primeşte pentru puţină vreme de la Dumnezeu. El este blând şi mijlocitor ca Moise, iubitor ca Isus Hristos, în stare să înveţe elevii printr-o motivare puternică, folosind tehnologiile informaţionale.
Managerul este persoana care ştie să administreze corect bunurile şi să monitorizeze relaţia dintre oameni într-o organizaţie sau într-un grup. Gradul de maturitate, nivelul educaţional şi nivelul social depind în cea mai mare parte de profesor. Profesorul ideal va şti cum să zidească o comunicare interpersonală la nivel înalt cu părinţii, relaţii durabile şi frumoase cu elevii, astfel ca părintele, elevul şi profesorul să lucreze împreună la creşterea educaţiei, moralităţii şi spiritualităţii copilului-elev.
Din practica proprie spun: ”Fă-ţi timp să discuți mai des cu părintele elevului, iar părintele va face totul pentru ca să protejeze, sa motiveze şi să încurajeze elevul în orice domeniu.”
Sunt cazuri foarte multe când nu ai cu cine discuta, caci părinţii nu sunt acasă pentru multă vreme, atunci profesorul ideal va fi şi părinte şi profesor, el va şti de prima dragoste a elevilor, el va şti de nevoile lui materiale şi dacă va fi nevoie, atunci va ajuta cu bani sau alte lucruri necesare. Dacă va fi nevoie va suna dimineaţa acasă ca să trezească copilul din somn cu un frumos ”Bună dimineaţa!”. (am avut un caz când un elev fără părinţi acasă de mult timp, totdeauna întârzia la prima lecţie, am aflat mai târziu că nu se putea trezi şi îl sunam dimineaţa ca să-l trezesc la şcoală).
Profesorul ideal se implică în viaţa personală şi socială a copilului, nu pentru ca sa-l judece, ci pentru a-l ajuta să meargă pe calea cea dreaptă şi nu cumva să treacă printr-o încercare mai grea decât o poate duce.
Un profesor adevărat înţelege că elevul de astăzi poate fi mâine preşedinte, director, preofesor, deputat, medic ş.a. De asemenea este conştient că fiecare copil este o moştenire de la Dumnezeu, pe care trebuie s-o administreze în aşa fel ca atunci când Dumnezeu i-o va cere înapoi să proslăvească pe Creatorul şi Împăratul Universului.
Moise ne poate servi ca cel mai bun exemplu al unui profesor, dascăl şi părinte extraordinar. Ştim că Moise a fost persoana aleasă de Dumnezeu ca să scoată poporul Israel din robia Egipteană. Moise a fost omul pe care l-a ales Dumnezeu pentru a-i vorbi gură către gură ce are de făcut şi cum are să înveţe pe popor calea Domnului. De multe ori, poporul Israel s-a răzvrătit împotriva lui Dumnezeu şi Dumnezeu a vrut să-i nimicească, dar Moise a fost acela care şi-a pus viaţa în joc pentru popor şi a zis: ”Iartă-le acum păcatul! Dacă nu, atunci şterge-mă din cartea ta pe care ai scris-o.” Un profesor ideal va fi gata chiar să se jertfească cu timpul său, cu banii săi şi chiar cu viaţa sa pentru elevii lui. Va sta în rugăciune şi va mijloci totdeauna pentru ucenicii lui, ca nu cumva să nu cunoască ce e bine şi ce e rău, blestemul şi binecuvântările, ca nu cumva elevii lui să aleagă moartea în loc de viaţa veşnică.
Un profesor ideal va trăi după exemplul Domnului Isus Hristos, aşa va putea ierta, iubi, va fi îndelung răbdător, plin de bunătate, nu se va umfla de mândrie, nu se va bucura de nelegiuire, ci de adevăr, va acoperi totul cu dragoste, nu va pieri niciodată, ci Domnul îi va întări genunchii slăbănogiţi şi îl va întineri iarăşi ca vulturul. Isus Hristos petrecea foarte mult timp doar discutând şi învăţându-i pe oameni cum să trăiască, exact aşa va face un profesor căruia îi pasă de elevi şi viaţa lor.
Computerul, internetul, prezentările video, lecţiile prin imagini sunt cele mai interesante şi motivatoare astăzi, într-o lume intoxicată de tehnologii informaţionale, care clipă de clipă tind spre ceva mai bun, mai interesant, mai util. Acum este mult mai simplu să te informezi, poţi sta acasă şi navigând pe internet vei găsi sute şi mii de cărţi care în unele biblioteci nici nu sunt, sau îţi ia mult timp până ajungi la bibliotecă, până cauţi informaţia şi aşa mai departe. Un profesor care nu are acces la internet sau cel puţin la computer nu va merge în pas cu lumea şi lecţiile lui vor fi plictisitoare, de ani de zile aceleaşi, fără nici un pic de entuziasm. Elevii noştri însă sunt bombardaţi de video, audio şi puterea imaginii şi nu vor fi deloc satisfăcuţi de lecţiile care sunt monotone.
Profesorul ideal va fi competent în primul rând în domeniul său şi mai apoi în domeniul tehnologiilor, lecţiile lui vor ajuta elevii să memorizeze materialul vizual, verbal şi practic. Un citat englez spune “profesorul competent e ca o carte care se povesteşte singură”. Puterea imaginii permite elevului să fie prezent cu trup şi suflet la evenimentul dat. Preofesorul ideal nu va marginaliza gândirea elevului, ci va oferi cât mai multe posibilităţi pentru a-i crea un eşantion larg, astfel ca copilul să aibă de unde să-şi acumuleze informaţie, s-o analizeze şi să judece de ce are el nevoie de acea informaţie.
Pasărea pentru a-şi învăţa puii să zboare îi aruncă din cuib, apoi îi urmăreşte şi dacă se întâmplă ca puiul să se sperie sau sa vină vreo primejdie îl ia pe spate şi îl aduce iarăşi în cuib. Exact aşa este profesorul ideal, el nu va mesteca hrana ca elevii numai să înghită, pentru că atunci când vor merge la studii mai departe se vor înneca cu hrană tare, dar îl va motiva pe elev singur să-şi desfacă aripile să zboare şi să caute hrană ca apoi s-o prelucreze şi s-o utilizeze, încredinţându-l că el este totdeauna gata să-l poarte pe aripi dacă va fi nevoie.
Profesorul marelui scriitor rus a spus: ”Profesorul ideal este acela care învaţă elevul aşa ca mai apoi să aibă de la cine învăţa.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină