Persoane interesate

sâmbătă, 11 februarie 2012

Timpul nu reprezinta altceva decat o conventie, nascuta pentru ajutorul omului in activitatile sale cotidiene. Se cunoaste teoria lui Schopenhauer care afirma ca omul traieste doar in prezent, trecutul si viitorul fiind simple proiectii subiective. Exista numeroase metode de calculare si afisare a orei exacte, insa cea mai performanta si exacta solutie e reprezentata fara dubii de ceasurile atomice! Avand la baza diverse elemente chimice precum cesiul sau rubidiumul, ceasurile atomice sunt construite special ca sa nu piarda sau sa castige mai mult de o secunda in decurs de cateva mii de ani!












Istoria Europei prin ceasurile sale
Ceasul este celebru pentru acuratețea sa. Mecanismul său a fost proiectat de avocatul și ceasornicarul amator Edmund Beckett Denison, și de George Airy, Astronomul Regal. Lucrările de construcție au fost încredințate ceasornicarului Edward John Dent; după moartea sa în 1853, fiul său vitreg Frederick Dent i-a dus munca la bun sfârșit, în 1854.[11] Întrucât turnul a fost terminat abia în 1859, Denison a avut timp să facă experimente: în loc să folosească un regulator și un remontoar, așa cum fusese inițial proiectat ceasul, Denison a inventat regulatorul gravitațional dublu cu trei picioare. Acest regulator dă cea mai bună separare între pendul și mecanismul ceasului. Pendulul este instalat într-o cutie închisă ermetic aflată sub camera ceasului. Ea are 3,9 m lungime, cântărește 300 kg și bate la fiecare 2 secunde. Mecanismul ceasului dintr-o cameră de sub ea cântărește 5 tone.
Deasupra pendulului este o mică stivă de monezi vechi britanice de un penny; ele sunt puse acolo pentru ajustarea orei ceasului. Adăugarea unei monede are ca efect o mică înălțare a poziției centrului de masă al pendulului, reducând lungimea efectivă a brațului pendulului și astfel mărind viteza cu care el se deplasează. Adăugarea sau înlăturarea unei monezi modifică viteza ceasului cu 0,4 secunde pe zi.[12]
La 10 mai 1941, un bombardament german a deteriorat două dintre fețele ceasului și unele părți din acoperiș, precum și sala Camerei Comunelor. Arhitectul Sir Giles Gilbert Scott a proiectat un nou corp de clădire cu cinci etaje. Două etaje sunt ocupate de sala Camerei, inaugurată la 26 octombrie 1950. În ciuda bombardamentelor, ceasul a funcționat cu exactitate și clopotele au bătut în permanență de-a lungul Blitz-ului.








Praga "Orloj"












  Clopotele Kremlinului



În turnurile Spasskaia şi Nikolskaia ale Kremlinului au fost făcute descoperiri senzaţionale. În chivoturile deasupra intrării, sub tencuială, au fost descoperite icoane pictate. Cercetătorii sunt convinşi că acestea sunt frescele ce îi reprezintă pe „Spas Smolenski" şi „Nikola Mojaiski", care au fost considerate mulţi ani ca pierdute.
Toate cele 20 de turnuri ale Kremlinului sunt diferite şi fiecare are funcţia sa. Sunt turnuri închise şi de trecere. O privire atentă va remarca deasupra porţilor turnurilor de intrare ceva asemănător unor chivoturi, aici ar fi trebuit să se afle o icoană, însă, din păcate, astăzi nu se află nimic. Directorul Muzeului Kremlinului, Elena Gagarina, a menţionat că s-au păstrat multe mărturii ale felului cum arătau icoanele deasupra porţilor.
„Prima atestare documentară a icoanelor pe turnurile Kremlinului le găsim în cartea „Alegerea domnitorului", care a apărut în sec.XVII în timpul celui de-al doilea ţar din dinastia Romanov, Aleksei Mihailovici. Aici putem vedea şi prima imagine a icoanei pe turnul Spasski. El se numeşte astfel pentru că ducea la biserica Spas Smolenski, care se afla pe malul râului Moscova. La fel şi în privinţa turnului Nikolski: acesta era începutul drumului către biserica Nikola Starâi pe strada Nikolskaia".
S-au păstrat destule dovezi care atestă calitatea extraordinară a acestor icoane de a supravieţui. Astfel, în 1812 în timpul retragerii armatei lui Napoleon din Moscova, turnul Spasski a fost aruncat în aer. S-a păstrat doar fresca. Iar în timpul revoluţiei din 1917 s-a tras cu tunul asupra turnului, însă icoana lui Nikola Mojaiski s-a păstrat. În perioada sovietică, când în ţară se ducea lupta împotriva religiei, icoanele au fost mereu acoperite, iar apoi au fost zidite în taină. Însă se creează impresia că restauratorii au făcut totul pentru ca aceste obiecte sfinte să se păstreze pentru vremuri mai bune, afirmă directorul grupului de restauratori, Serghei Filatov:
„Sub tencuială, la o distanţă de circa 10 cm, se află gratii de metal şi o plasă din sârmă. Picturile sunt executate pe tencuială calcaroasă, pe turnul Spasskaia în tehnica cu ulei din sec.XIX, iar pe turnul Nikolski în tehnica cu tempera din sec. XV-XVI. Vom cunoaşte detalii când va fi descoperită imaginea".  
Specialiştii speră să „elibereze" icoanele la sfârşitul lunii august, apoi va urma un proces dificil de restaurare. Este planificată cercetarea altor cinci turnuri ale Kremlinului care au chivoturi decorative. Kremlinul din Moscova face parte din patrimoniul UNESCO. 















Watch Greenwich



Unele dintre cele mai importante  ore, cu o perspectivă istorică - Watch Greenwich . Ele sunt la porţile  Observatorul Regal din Greenwich, Anglia. Creat în 1852, maestrul lor, Charles Shepherd, astfel încât,  acestea sunt numite Watch Shepherd. Acest lucru este cel mai important de 24 de ore, cu care începe numărătoarea inversă pentru umanitate. Cu diametrul de  numai 92 cm





Teatrul de Păpuşi. Obraztsova, Moscova, Rusia
 Aceste ceasuri sunt situate la Teatrul de Păpuşi. Obraztsova, Moscova, Rusia. Ele au fost create în 1970. Înălţimea structurii de 4 m, lăţimea de aproximativ 15 la fiecare ora cânte cocoşul de la prima, şi apoi a asculta melodia a trecătorilor, "În grădină acolo, în grădină", ​​şi unul dintre cele 12 ferestre mici Privind un animal, dar toate împreună ele pot fi vazute la prânz şi la miezul nopţii.








Ceasul în complexul palatului Zwinger





Ceasul în complexul palatului Zwinger set în 1933 în Dresda, Germania, este la fel de unic în felul său. În conformitate cu ceas sunt de 40 de clopote din portelan de Meissen. Odată ce clopotele au fost placate cu o margine alba. Acest ceas, de asemenea, avand muzică, în fiecare oră se joacă o melodie populară frumoasa, in clopote controlate  de un mecanism electronic.






Turnul cu Ceas - Zytglogge







Prin olokolnya Tsitgloggeturm cu clopotei, în 1530, în Berna, Elveţia. Acestea sunt cele mai vechi ceasuri din Elveţia.Unele ceasuri arata timpul, astronomic doilea - ziua din săptămână, lună, faza de lună şi de semn zodiacal. Exact 4 minute înainte de începerea următoarea oră: strigătele de aur cocoş, apoi clovn loveşte clopotele, şi poartă-l (simbolul de Berna), şi arată de pe costumele lor cu simboluri ale orasului. Unul are o ţeavă, o suliţă al doilea, treilea armura de aur şi o sabie, un tambur al patrulea. Apoi, scena apare pe un cal şi un cavaler in armura de aur. Suportă o cincime împodobită în coroana - simbol al puterii de la Berna, deţine parcela al şaselea şi în cele din urmă, flapsurile cioara cocoş aripile sale, astfel că Cronos întors clepsidra, şi Hans von Tang ciocan lovit clopot. Apoi, un alt cap de leu ca de multe ori ca acum, de timp şi, din nou, cocoşul.


Alaturi de ursul legendar, Turnul cu Ceas - Zytglogge (situat in centrul Orasului Vechi) este simbolul Bernei. De dimensiuni impresionante si cu o arhitectura aparte, Turnul Ceasului este locul de intalnire al multora dintre localnici si turisti.

Initial, Zytglogge a fost construit in mare parte din lemn, la poarta de vest a orasului, intre 1218 - 1220. Dar cum in 1256 zidurile orasului au fost mutate in partea de Vest, spre Kafigturm, Turnul a fost abandonat pentru scurt timp, apoi transformat in inchisoare, fiind distrus in incendiul din 1405. Avea sa fie reconstruit, de aceasta data din piatra, fiind montat si un ceas. Acesta s-a defectat in scurt timp si avea sa ramana asa timp de peste un secol, pana cand un anume Caspar Brunner a proiectat si realizat un mecanism complicat, instalat in 1530.

De atunci Zytglogge a functionat fara oprire, chiar daca unele piese au fost schimbate in timp. Sub ceas, pe parte dinspre rasarit, se gaseste si astazi un alt mecanism complicat, care este un ceas foarte exact, anunta cele 12 ore ale zilei, pozitia Soarelui in zodiac, ziua saptamanii, luna fazele lunii si ale soarelui, fiind o adevarata bijuterie tehnica, ce fascineaza si astazi. Turnul a fost renovat si refacut adesea, aspectul actual, puternic influentat de stilul baroc, datand din 1770 - 1771.

Fascinant nu este doar faptul ca acest ceas este functional si astazi, cat faptul ca in afara mecanismelor complicate ceasul mai are ceva deosebit: cateva figurine mecanice. Un cocos, cativa ursi, Chronos cu clepsidra sa si un bufon care danseaza, iar aceste cateva figurine incep sa se miste cu doar patru minute inainte ca ceasul sa anunte noua ora. Turnul poate fi vizitat si puteti urca pana in varful acestuia, de unde privelistea este uluitoare.








"World Time", de la Alexanderplatz din Berlin, Germania







Uita-te la "World Time", de la Alexanderplatz din Berlin, Germania, arată timpul universal. Ele au fost create în 1969.Înălţimea de rotaţie doar cilindri 2 m 70 cm, iar construcţia în sine se ridică la 10 de metri. În cele 24 de sectoare sunt scrise numele de capitale ale lumii, cea mai mare parte din ţările foste socialiste, pe sol, montate la un pilon, stabilit în vânt a crescut de la mozaic, şi pe modelul de faţă a sistemului solar.













Ceas Millennium Varşovia , Polonia





Ceas Millennium Varşovia , Polonia, a intrat în Cartea Recordurilor ca cel mai mare ceas turn din lume   . Acesta este situat la o altitudine de 165 de metri, la etajul 42 al Palatului de Ştiinţă şi Cultură. Fabricat în 2001, diametrul lui este de 6 m 30 cm







Saint-Lazare, Franţa -"timp pentru toate"





Şi, în sfârşit,  la Paris, înainte de staţia Saint-Lazare, Franţa. În cuvintele sculptorului Armand Pierre Fernandez, care l-a proiectat   în 1985: ". Numărul de obiecte colectate împreună schimbă calitatea şi aspectul lor"Numele ceasului "timp pentru toate" , arată exact fragilitatea vieţii, efemeritatea vieţii şi face pe toţi cei care vin la staţie de a reflecta asupra faptului că, uneori, ai nevoie pentru a te opri, la fel cum există săgeţile de pe ceas şi a răspunde la întrebarea, în cazul în care ai de gând şi de ce. 



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină