Persoane interesate

luni, 29 octombrie 2012

URAGANUL SANDY. "Frankenstorm" închide marile oraşe de pe Coasta de Est a SUA. Când va lovi CEL MAI PUTERNIC URAGAN din ultimul secol. Obama: "Va fi o furtună mare"




Zeci de milioane de oameni de pe Coasta de Est a Statelor Unite s-au baricadat luni în case sau adăposturi ca uraganul Sandy, poreclit "Frankenstorm", să lovească. Ei au fost avertizaţi de autorităţi că ar putea fi loviţi de cea mai distrugătoare furtună din ultima sută de ani, care ar putea să provoace inundaţii şi rafale de peste 100 de km/h în mai multe state. Preşedintele Barack Obama a declarat stare de urgenţă în zece state plus capitala Washington D.C, iar şcolile şi alte instituţii publice din zona afectată au fost închise luni, de teama uraganului. Sute de mii de oameni au fost evacuaţi forţat şi duşi din calea pericolului, preşedintele american avertizându-i să ia uraganul în serios.
În prima parte a zilei (după fusul orar al României), uraganul, care a făcut peste 50 de morţi în Cuba, a provocat indundaţii serioase în Atlantic City. Pe coasta New York-ului, valurile depăşeau trei metri înălţime, iar meteorologii au emis avertismente de rafale de vânt de peste 110 km/h.Se aşteaptă ca Sandy să fie cel mai puternic uragan din ultimii 100 de ani din SUA, estimându-se că ar putea provoca pagube directe de 1 miliard de dolari şi un impact economic în SUA de peste 10-15 miliarde de dolari.



CLICK PENTRU A MĂRI

Astfel, uraganul Sandy ar urma să ajungă în statul New Jersey marţi la ora 8 (ora României), în Pensylvania marţi la ora 20 (ora României), iar în New York joi la ora 8 (ora României). Totuşi, vântul se poate intensifica.
UPDATE 19.45 Încă o imagine cu inundaţiile din Ocean City, Maryland:

UPDATE 19.30 Bursa din New York va fi închisă, cel mai probabil, şi marţi, potrivit Reuters.
UPDATE 19.20 Peste 12.000 de zboruri au fost anulate până miercuri, din cauza uraganului, scrie Wall Street Journal.
UPDATE 18.50 Întrebat de reporterii adunaţi la Casa Albă ce se întâmplă cu campania electorală, Obama a răspuns: "Nu sunt îngrijorat de campanie, mă îngrijorează familiile care vor fi afectate de această situaţie. Alegerile se vor rezolva singure săptămâna viitoare".

Fotografie dintr-o staţie de metrou din New York, închisă din cauza uraganului
UPDATE 18.47 Obama: "Cred că toată lumea ia situaţia foarte în serios. Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă spre cei care vor fi afectaţi zilele următoare. Va fi o furtună mare, puternică. Sunt încrezător că suntem pregătiţi de asta".
UPDATE 18.45 Barack Obama, de la Casa Albă: "Ne aşteptăm ca furtuna să lovească în cursul acestei seri (marţi, după fusul României, n.red.). Milioane de oameni vor fi afectaţi. Cel mai important mesaj pe care am să îl transmit poporului american e să îi asculte pe oficialii locali. Dacă ei vă spun să evacuaţi, evacuaţi. Transportul va fi afectat pentru mult timp, iar electricitatea va fi o problemă. Vor fi mulţi copaci căzuţi şi multă apă. Publicul trebuie să se aştepte la pene lungi de curent".
UPDATE 18.30 Şi oraşul Ocean City, din Maryland, a fost inundat. De asemenea, peste 45.000 de oameni au reclamat pene de curent în primele ore ale zilei de luni (fusul orar al Statelor Unite), scrie CNN.

UPDATE 18.25 Pe Internet circulă o fotografie de la mormântul soldatului necunoscut, din Washington D.C.

UPDATE 18.00 Postul ABC anunţă pe Twitter că uraganul a făcut un viraj de 30 de grade spre vest şi a ajuns la aproximativ 320 de kilometri de oraşul Atlantic City. Potrivit ultimelor informaţii, Sandy ar putea înainte spre nordul Coastei de Est până sâmbătă.

Traiectoria estimată a uraganului // Sursa: WSJ
UPDATE 17.55 Peste 70 de copaci din parcurile newyorkeze au fost puşi la pământ de rafalele puternice. Între timp, şi alte zone din statul New Jersey, pe lângă oraşul Atlantic City, au fost inundate.
UPDATE 17.50 Bloomberg avertizează: "Inundaţiile serioase vor veni diseară, între 6 şi 8.30 (marţi, fusul orar al României, n.red.)".
UPDATE 17.45 De câteva minute a început conferinţa de presă a primarului din New York, Michael Bloomberg. Şcolile şi alte instituţii vor rămâne închise şi marţi, dar spitalele rămân deschise indiferent de condiţiile meteo.

UPDATE 17.41 Preşedintele Barack Obama va susţine la 18.45 o conferinţă de presă de la Casa Albă, despre uraganul Sandy.
UPDATE 17.26 Google vine în ajutorul americanilor aflaţi în calea uraganului Sandy, prin lansarea unei hărţi care prezintă zonele cele mai afectate, cele prin care va trece uraganul, dar şi centrele de prim-ajutor.
UPDATE 17.06 URAGANUL SANDY îşi face simţită prezenţa în New Jersey, unde se înregistrează valuri mari. VEZI AICI IMAGINI.
LIVE STREAM - WEATHER CHANNEL


LIVE STREAM - WEATHER CHANNEL

VIDEO NASA

Video streaming by Ustream
WEBCAM LIVE - NEW YORK

În plus, aproape 400.000 de oameni, din totalul de opt milioane de locuitori ai New Yorkului, au primit deja mandate obligatorii de evacuare.
În momentul redactării acestei ştiri, uraganul Sandy se află la 619 km sud-sud-est de New York şi se îndreaptă spre oraş cu 24 km/h. În aceste condiţii, ar urma să lovească New Yorkul marţi în jurul orei 12.00 - 13.00 (ora României).

Locuitorii din New York şi alte oraşe au luat cu asalt supermarketurile, făcându-şi în special provizii de apă plată, în situaţia în care vor rămâne izolaţi în case din cauza uraganului Sandy.
Presa din SUA şi cea internaţională îşi ţin cititorii la curent cu noutăţile legate de uraganul Sandy. Iată câteva linkuri utile: CNN, Huffington Post, Reuters, New York Times, Daily Mail.
Uraganul Sandy, format în Atlantic, este considerat de categoria 1 şi acoperă o întindere foarte mare, făcându-şi simţită prezenţa pe aproximativ 800 de kilometri. Până acum, 65 de oameni din America Centrală şi-au pierdut viaţa din cauza uraganului Sandy. Uraganul şi-a făcut deja simţită prezenţa în SUA, mai multe zone din North Carolina şi Maryland fiind inundate.























Imagini de sfarsitul lumii in estul SUA, lovit de uraganul Sandy


IN URMA CU PATRU ORE

Strazi inundate de apele oceanului, ploi diluviene, rafale de vant cu 135 km/h, rasturnand macarale, dezradacinand copaci peste case, zeci de mii de case fara curent electric – asa descriu martorii oculari sosirea uraganului Sandy, supranumit “uraganul secolului” sau Frankestorm, in estul SUA – New York si orasele invecinate. Autoritatile americane, in frunte cu presedintele Barack Obama, sunt in alerta maxima, incercand sa reduca numarul pierderilor de vieti omenesti!











Imagine LIVE uraganul Sandy - New York

Live broadcast by Ustream
Imagine LIVE uraganul Sandy - Maryland

Streaming live video by Ustream
Imagine LIVE uraganul Sandy - Washington DC

Video streaming by Ustream
Imagine LIVE uraganul Sandy - Atlantic City

Live Video streaming by Ustream

UPDATE 1. Orasul New York este efectiv paralizat, newyorkezii au golit magazinele, temandu-se de pene de electricitate si de lipsa alimentelor. Barack Obama: prioritatea o reprezinta salvarea de vieti omenesti, nu alegerile!
Trenurile, nici metrourile, autobuzele nu circulau luni, strazile erau aproape pustii. In tunelurile rutiere Holland si Brooklyn-Battery a fost oprita circulatia. Bursa din New York a fost inchisa pana marti, ceea ce nu s-a mai intamplat niciodata de la atentatele din 11 septembrie. In asteptarea uraganului Sandy, newyorkezii au golit magazinele de generatoare, baterii, lanterne, paine, apa, temandu-se de pene de electricitate si epuizarea stocurilor alimentare.
Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a mentionat ca si podurile din New York vor fi inchise in cazul in care vantul va depasi 96 kmh. Principala preocupare o reprezinta in momentul de fata cresterea asteptata a apelor, care ar putea provoca inundatii grave.
Coasta de est a Statelor Unite este cvasi-izolata din cauza uraganului Sandy. Majoritatea companiilor aeriene care opereaza in Europa si in Asia si-au anulat zborurile catre si din aceasta zona>
Presedintele american Barack Obama a avertizat luni ca uraganul Sandy va avea impact asupra a milioane de oameni si i-a indemnat pe locuitori sa tina seama de apelurile la evacuari si precautie lansate de autoritati: prioritatea o reprezinta salvarea de vieti omenesti, nu alegerile!


Statia Spatiala Internationala – ISS surprinde deseori, in rotatiile sale pe deasupra Pamantului, de la o altitudine de circa 400 de km, fenomente meteo violente – furtuni tropicale cu jerbe de descarcari electrice, dar si formatiuni noroase diafane, cu forme fantastice. Suprafata Pamantului defileaza prin fata ochilor astronautilor incet-incet, e doar o impresie, caci ISS are viteza de peste 27.000 km/h!


La 400 de kilometri sub ISS, uraganul Sandy a dat peste cap viata cotidiana a americanilor
Autoritatile au ordonat suspendarea circulatiei din cauza riscului de inundatii si pagube provocate de uraganul Sandy. Circulatia tuturor mijloacelor de transport in comun din New York – metrouri, autobuze, trenuri – fusese oprita duminica seara. Au fost anulate mii de curse aeriene si evacuate sute de mii de persoane din New York si din zonele de coasta. Uraganul Sandy aduce precipitatii diluviene, vant cu peste 120 km/h si valuri uriase din largul oceanului, gata sa cotropeasca suprafete intinse de uscat.
Uraganul Sandy va incetini dupa ce va atinge uscatul, in noaptea de luni spre marti in SUA, si va afecta mai puternic marile orase din nord-estul SUA, intre care New York, Boston, Philadelphia si Washington DC/Baltimore, dar si regiuni mai indepartate de coasta, a declarat, potrivit Mediafax, Evan Gold, vicepresedinte la Planalytics, companie care asigura servicii de evaluare a impactului schimbarilor de vreme asupra comportamentului consumatorilor. De asemenea, uraganul ar putea cauza pagube si in Canada, in orasele Toronto si Ottawa.
Potrivit estimarilor, uraganul Sandy va influenta o treime din populatia Statelor Unite. Impactul economic a fost apreciat la peste 10-15 miliarde de dolari. Uraganul Sandy are potentialul de a fi mai puternic decat uraganul Irene si va intra, cu siguranta, in Top 10 cele mai distrugatoare furtuni care au lovit SUA.


Cum arata uraganul SANDY in imagini. Nord-estul Statelor Unite este in stare de asediu


acum 5 ore 56 minute
Protv Ad




22:00 Nord-estul Statelor Unite este in stare de asediu in apropierea uraganului Sandy, care a provocat deja ploi torentiale pe litoral, inainte de ajunge pe coasta, paralizand economia si transporturile, relateaza AFP.
Sandy
Haosul anuntat a intrerupt campania electorala cu opt zile inaintea alegerilor prezidentiale.
"Prioritatea este sa facem in asa fel incat sa salvam vieti", a declarat Barack Obama intr-o alocutiune la Casa Alba, la incheierea unei reuniuni de criza.
Intreruperea campaniei sale electorale, intr-un moment crucial, ii permite sa imbrace costumul prezidential si sa le reaminteasca americanilor ca el este "Commander in chief", fiind departe de inertia reprosata lui George W. Bush in timpul uraganului Katrina in 2005.
16:42 Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a revenit luni dimineata la Washington DC, intrerupand campania electorala pentru a supraveghea evolutia Uraganului Sandy.
16:03 Paisprezece dintre cei 16 membri ai echipajului navei HMS Bounty, un velier cu trei catarge aflat in deriva in largul statului North Carolina (sud-estul Statelor Unite) din cauza uraganului Sandy, au fost salvati de paza de coasta, relateaza AFP.
Sandy
15:17 Sase sau sapte cetateni francezi sunt disparuti pe mare, intre Martinica si Republica Dominicana, incepand de duminica seara, dupa trecerea Uraganului Sandy, anunta Ministerul francez al Transporturilor, citat de AFP.
15:00 Saptesprezece persoane care formau echipajul unui vas cu trei catarge aflat in largul Carolinei de Nord (sud-estul Statelor Unite) au abandonat luni nava, aflata in calea Uraganului Sandy, a anuntat paza de coasta americana citata de AFP.
"Cele 17 persoane si-au luat costumele de supravietuire pentru apa rece si vestele de salvare, inainte de a lansa la apa doua barci de salvare", a anuntat paza de coasta, precizand ca echipajul a parasit nava.
12:05 Sandy va incetini dupa ce va atinge uscatul, in noaptea de luni spre marti in SUA, si va afecta mai puternic marile orase din nord-estul SUA, intre care New York, Boston, Philadelphia si Washington DC/Baltimore, dar si regiuni mai indepartate de coasta, a declarat Evan Gold, vicepresedinte la Planalytics, companie care asigura servicii de evaluare a impactului schimbarilor de vreme asupra comportamentului consumatorilor.
Sandy
De asemenea, uraganul ar putea cauza pagube si in Canada, in orasele Toronto si Ottawa. Potrivit estimarilor, uraganul va influenta o treime din populatia Statelor Unite. In regiunile cel mai puternic lovite, impactul economic va fi determinat mai ales de pierderile din asigurari si productivitatea mai redusa.
Cei mai multi dintre marii retaileri au cel putin 10% din reteaua de magazine in calea uraganului. Mai multe tipuri de afaceri sunt influentate negativ puternic de evenimente precum Sandy.
Cumparatorii evita, de obicei, mallurile si acorda o atentie sporita produselor de stricta necesitate, in detrimentul celorlalte categorii. Impactul asupra restaurantelor va fi mixt, cu posibile cresteri de vanzari pe segmentul fast-food. Unele afaceri vor inregistra insa vanzari mai bune din cauza uraganului, afirma Gold.
Este cazul retailerilor de bricolaj, al magazinelor alimentare si benzinariilor. Uraganul Sandy ar putea afecta si cheltuileile de sarbatori, estimate sa creasca cu circa 4% la acest sfarsit de an. Astfel, multi dintre cei afectati vor trebui sa-si reevalueze bugetele, dupa cheltuielile suplimentare cauzate de uragan.
Sandy
10:45 Cozi imense s-au format duminica la magazine de produse alimentare si supermarketuri in New York, locuitorii orasului cumparand lucruri care sa le permita sa faca fata uraganului Sandy, ca sticle de apa, paine, produse proaspete, baterii, relateaza AFP.
Un newyorkez, Doug Barotra, se asteapta la ceea ce este mai rau odata cu apropierea uraganului. Dupa 45 de minute de stat la coada, el iese din supermarket cu bratele pline cu peste 50 de canete de bere.
"Atat timp cat nu este intrerupt curentul, cred ca voi supravietui", declara el, inaintand cu greu sub greutatea berii, pe 3rd Avenue, catre apartamentul sau din Mid-town, in centrul Manhattanului.
"Locuiesc la etajul 18. Daca se intimpla ceva, raman acasa", spune el. In orasul cu cel mai mare numar de locuitori din Statele Unite, cozi imense s-au format duminica la magazinele de produse alimentare si supermarketuri.
Newyorkezii fac cumpararturi ca pentru o adevarata stare de asediu, de la apa, paine si produse produse proaspete si pana la baterii.
10:10 Pietele de capital si de optiuni din Statele Unite vor fi inchise luni si, posibil, marti, ca urmare a temerilor autoritatilor de reglementare, operatorilor burselor si traderilor privind integritatea pietelor in fata uraganului Sandy, potrivit CNBC.
Participantii in piata si autoritatile de reglenentare au decis sa inchida bursa, deoarce uraganul va face dificila asigurarea sigurantei angajatilor. Pietele de obligatiuni vor deschide normal, dar se vor inchide la pranz.
Initial, Wall Street s-a pregatit sa respecte programul de lucru luni, insa cu personal redus, cazat in hoteluri in apropierea locurilor de munca si cu sustinerea birourilor companiilor din alte orase. Sistemul de transport in comun din New York a fost inchis duminica seara, iar zeci de mii de angajati sunt nevoiti sa ramana acasa.
Circa 8,5 milioane de persoane folosesc zilnic sistemul de transport al Autoritatii Metropolitane de Tranzit. Bancile de pe Wall Street si-au activat planurile de urgenta, pregatite dupa atacurile de la 11 septembrie 2001.
Bancile au cazat la hotel angajati cheie, inclusiv unii traderi, si se bazeaza mai mult pe personalul care locuieste in apropierea sediilor.
Sandy
Nu este clar, inca, daca planurile au fost schimbate. Uraganul Sandy este asteptat sa ajunga pe coasta de Est a SUA luni noaptea, cu ploi torentiale, vant puternic, inundatii de proportii si intrerurperi in alimentarea cu curent electric.
08:50 Consiliul de Securitate al ONU, al carui sediu se afla la New York, a anulat reuniuni la care urmau sa participe presedinti din America Latina, din cauza uraganului Sandy care urmeaza sa atinga Coasta de Est a Statelor Unite.
"Sediul ONU va fi inchis cel putin luni, din cauza amenintarii furtunii", a declarat Eduardo del Buey, un adjunct al purtatorului de cuvant al ONU. Presedintele Guatemalei Otto Perez urma sa prezideze o reuniune a Consiliului de Securitate consacrata situatiei femeilor in zone de conflict, la care urma sa participe, de asemenea, ministrul francez pentru Drepturile Femeilor Najat Vallaud-Belkacem.
Presedintele bolivian Evo Morales urma sa soseasca luni la sediul ONU pentru a lansa o campanie de promovare a quinoa, o cereala bogata in proteine, in cadrul luptei impotriva foametei in lume. Ministri din alte tari din America de Sud urmau sa participe la aceasta reuniune.
Sandy
07:40 Circulatia tuturor mijloacelor de transport in comun din New York - metrouri, autobuze, trenuri - a fost oprita duminica seara de catre autoritati, inainte de sosirea uraganului Sandy, prevazuta pentru luni seara, au anuntat surse oficiale, relateaza AFP.
Autoritatile au ordonat suspendarea circulatiei din cauza riscului de inundatii si pagube provocate de Sandy, care urmeaza sa afecteze Coasta de Nord-Est a Statelor Unite.
Suspendarea ar urma sa dureze pana luni sau marti, iar pana miercuri sunt asteptate perturbari importante de trafic.
07:00 Tensiunea creste pe Coasta de Est a Statelor Unite, care se pregateste pentru o mega-furtuna ce va afecta 1200 de kilometri de litoral. Uraganul Sandy va intalni in cale un front de aer rece, ceea ce risca sa-l transforme intr-o vijelie catastrofala.
Furtuna va ajunge pe uscat abia marti dimineata, dar primele efecte se vad deja. Mii de zboruri au fost anulate si sute de mii de oameni au primit ordin de evacuare.
Cel mai aglomerat oras din America, New York, nu e obisnuit cu uraganele, cu atat mai putin cu unele atat de periculoase ca Sandy. Asa ca primarul Michael Bloomberg a ordonat evacuarea a 375.000 de oameni care locuiesc in zone inundabile. Masura a fost luata dupa ce hidrologii au avertizat ca nivelul apei pe East River si pe Hudson ar putea creste cu 3 metri.
''Voi semna un ordin de evacuare a zonelor de risc. De asemenea, ordon ca toate scolile publice din oras sa ramane inchise luni'', a declarat acesta.
In jur de 1.100 de soldati din Garda Nationala vor fi desfasurati in oras, iar reteaua de transport public a fost deja inchisa. New Yorkul va functiona la cote de avarie pana dupa trecerea uraganului. Pe Broadway nu se mai joaca spectacole incepand de ieri seara, iar bursa de la New York va ramane inchisa cel putin luni. Este pentru prima data in ultimii 27 de ani, cand Bursa din New York se inchide din cauza vremii.
Si aeroporturile sunt paralizate; peste 3.000 de zboruri interne si internationale programate pentru ieri si azi au fost anulate.
''E o furtuna periculoasa, iar mesajul meu pentru toata populatia din zonele de coasta este ca trebuie sa trateze situatia cu toata seriozitatea'', a declarat presedintele Barack Obama.
Sandy a fost botezata "Frankenstorm", pentru ca nu e un "simplu" uragan. Va intalni un front de aer rece din Canada si se va transforma intr-o megafurtuna de proportii monstruoase. Presiunea extrem de scazuta, combinata cu vantul care bate cu pana la 800 de kilometri pe ora in centrul uraganului, ii surprinde chiar si pe meteorologi. Asa ca in majoritatea statelor de pe Coasta de Est e stare de urgenta si se fac evacuari in masa.
Din Washington pana in Boston, milioane de oameni au luat cu asalt magazinele ca sa-si fara provizii pentru urmatoarele zile. In toata nebunia, unii au gasit timp si sa-i lase mesaje lui Sandy, asa cum fac de fiecare data cand se apropie o furtuna puternica.
Sandy
Duminica, 28 octombrie
20:50 Sosirea uraganului Sandy pe coasta de est a Statelor Unite risca sa aiba un impact negativ asupra participarii la vot, in special in randul alegatorilor decisi sa voteze anticipat, se teme unul dintre principalii consilieri ai campaniei lui Barack Obama, relateaza AFP.
"Vrem, evident, un acces neingradit la birourile de vot deoarece credem ca cu cat vor merge sa voteze mai multi oameni, cu atat rezultatul nostru va fi mai bun", a declarat David Axelrod duminica pentru CNN.
"Si, prin urmare, in masura in care (uraganul) complica lucrurile, este o sursa de ingrijorare", a adaugat el.
Uraganul Sandy a perturbat deja agenda celor doi candidati cu noua zile inaintea alegerilor, determinandu-i sa isi anuleze reuniunile publice in statele susceptibile de a fi afectate de acesta.
Presedintele Barack Obama a devansat duminica o deplasare in Florida si si-a anulat reuniunile prevazute pentru luni in Virginia, iar marti in Colorado, pentru a ramane la Casa Alba si a supraveghea evolutia situatiei. "Cel mai bun lucru pe care am putea sa il facem este sa ne concentram asupra ajutorului pe care il putem aduce persoanelor in timpul furtunii si sa speram ca weekendul viitor vom fi eliberati de toate acestea si ca oamenii se vor putea concentra asupra alegerilor", a apreciat David Axelrod.
Sandy
20:25 Posturile de televiziune americane au trecut in planul doi campania electorala duminica, toti ochii fiind indreptati spre uraganul Sandy, asteptat pe coasta de est a Statelor Unite in dimineata zilei de luni.
Duminica, epicentrul furtunii era inca in largul Oceanului Atlantic, la aproximativ 200 de mile de tarm si 400 de mile sud-vest de New York, insa modelele computerizate indicau faptul ca urmeaza sa o coteasca spre vest iar impactul se anticipeaza sa fie in regiunea New Jersey.
Uraganul este o combinatie fara precedent de furtuna tropicala gigantica si front de aer rece din nord, amplificata si de maree, deoarece este luna plina, de unde si denumirea de "Frankestorm".
La impactul cu tarmul se anticipeaza ploi torentiale, ninsori si vant puternic. La New York, transportul public a fost suspendat, duminica seara si se anticipeaza ca nu va fi reluat pana miercuri dimineata. Anuntul a fost facut de guvernatorul Andrew Cuomo.
"Stati acasa, cititi o carte, bucurati-va de familie. Nu aveti ce cauta pe sosele", a spus Cuomo intr-o interventie televizata.
18:49 Un pachebot de croaziera cu 15 etaje a fost nevoit sa isi modifice traseul pentru a evita ploile, valurile si rafalele violente de vant generate de uraganul Sandy, care ameninta coasta de est a Statelor Unite, si s-a refugiat duminica intr-un fiord din Quebec, relateaza AFP.
Emerald Princess a plecat sambata din orasul Quebec catre Florida, in sud-estul Statelor Unite. Dar in loc sa faca escala in sudul Canadei si New England, la nord de New York asa cum era prevazut, nava s-a refugiat in fiordul Saguenay, care patrunde 150 de kilometri in interiorul Quebecului pe fluviul Saint-Laurent.
"Din cauza uraganului Sandy si a impactului pe care l-ar putea avea acesta asupra regiunii New England, etapele in porturile Bar Harbor, Boston si Newport au fost anulate", a declarat conducerea navei intr-un comunicat.
Dupa fiordul din Quebec, nava cu 900 de cabine si o capacitate de peste 3.000 de pasageri isi va continua traseul nordic, indreptandu-se spre insula canadiana Terra Nova.
18:38 Primarul din New York, Michael Bloomberg, a ordonat duminica evacuarea a 375.000 de locuitori din zonele inundabile ale orasului in asteptarea sosirii uraganului Sandy, relateaza AFP.
"Este o furtuna grava si periculoasa", a justificat Bloomberg, in cadrul unei conferinte de presa.
Sandy
18:00 Sute de zboruri au fost anulate duminica pe aeroporturile din New York, cel mai mare oras din Statele Unite, si din alte orase de pe coasta de est, in asteptarea uraganului Sandy, au anuntat autoritatile, citate de AFP.
Air France a anulat toate zborurile prevazute pentru luni catre New York si Washington, in timp ce companiile americane au anulat sute de zboruri interne.
Aeroportul din New York ar urma sa ramana deschis duminica, potrivit autoritatilor, care au avertizat insa pasagerii in privinta unor eventuale perturbari ale traficului aerian. Orasul New York isi va inchide, de asemenea, reteaua de transport public, inclusiv metroul, incepand cu ora 19.00 (luni, 01.00 ora Romaniei), in asteptarea uraganului Sandy.
In afara de metrou, orasul cu opt milioane de locuitori a decretat si inchiderea parcurilor, a zonelor de joaca si a plajelor, duminica dupa-amiaza.
Sandy
Uraganul Sandy, format in Atlantic, este de categoria 1 pe scara Saffir-Simpson, de cinci nivele, si sufla pe o intindere foarte mare, de cel putin 800 de kilometri, potrivit Centrului national pentru uragane, cu sediul la Miami.
Efectele acestuia s-au facut simtite duminica de-a lungul coastei, mai ales in North Carolina si Maryland, unde mai multe zone au fost inundate din cauza cresterii nivelului apelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină