Colosseum - simbol al Romei antice
Dintre inestimabilele comori arheologice ale Romei, Colosseumul a incitat cel mai mult imaginatia contemporanilor nostri, fiind evocat in pagini literare si aparand in numeroase pelicule cinematografe.
Numele sau, indicand de fapt amfiteatrul Flavian, se trage de la gigantica statuie a lui Nero, Colossus, situata in imediata sa apropiere. inceput de Vespasian in anul 72, a fost terminat de fiul sau Titus in anul 80 cand 100 de zile de festivitati i-au marcat inaugurarea. Colosseumul avea, pentru acele timpuri, o uriasa capacitate. El putea adaposti 50.000 de spectatori adunati aici pentru a urmari spectacole, adesea foarte crude, dar care erau primite cu un deosebit entuziasm. Acestea includeau lupte intre gladiatori - de obicei sclavi special antrenati -, lupte cu animale salbatice fioroase aduse la Roma din cele mai indepartate colturi ale Imperiului si chiar simulari de lupte navale, moment in care arena era umpluta cu apa. Colosseumul a fost, de asemenea, locul martiriului multor credinciosi din primii ani ai crestinismului.
Cladirea este dovada neintrecutei indemanari tehnice si incredibilei inventivitati a constructorilor romani. De exemplu exista un sistem de copertine care protejau spectatorii de ploaie sau arsita soarelui. Fixate pe suporturi inalte, ele, mai exact ramasite ale lor, mai pot fi vazute in unele portiuni. Amfiteatrul este rezultatul fuziunii a doua teatre care, in vechea Grecie, reprezentau serii circulare de locuri ridicate de la scena. Rezultatul a fost crearea unui inel eliptic, avand travertine de marmura inaltate pe patru nivele. Primele trei reprezentau arcade cu jumatati de coloane in stil doric, ionic sau corintian intre ele. Nivelul de sus, mai compact decat celelalte, era perforat de ferestre si decorat cu pilastri corintieni. Ca mai toate constructiile de acest gen, Colosseumul a avut mult de suferit de pe urma ploilor sau cutremurelor si chiar datorita oamenilor care nu s-au sfiit sa-i fure marmura, dandu-i alte intrebuintari (sa fiu cinic si sa zic ca se vede cine ne-a romanizat pe noi si de ce se intampla ce se intampla in Romania? Nu...).
Ingeniozitatea constructorilor a ramas insa evidenta. Intrarile si iesirile spectatorilor se faceau rapid, fiind asigurate de 80 de deschideri create in acest scop la parter. Fiecare indica sectorul si locul cautat de spectator, avand rezervari pentru diferite categorii sociale. Prima dintre acestea era detinuta de rege si vestale. Galeria din varf era pentru oamenii obisnuiti si femeile fara rang. Arena reprezenta un sistem complexcu subsoluri, diferite mecanisme si coridoare de trecere pentru gladiatori si animalele salbatice. Drumul pana la statuia lui Nero, colos de circa 30 m inaltime, este marcat de placi de marmura. Langa ea se afla Arcul lui Constantin, ridicat in anul 312 de popor si senat, pentru a sarbatori victoria lui Maxentiu. Aflat intr-o stare excelenta, arcul reprezinta numai una din numeroasele minuni in piatra care inconjoara acest simbol al anticei Rome, numit Colosseum.
Coliseum este amplasat într-o vale între trei dealuri. În apropiere este celebrul Arc al lui Constantin cel Mare.
Distrugerea sistematică a Colosseum a început în secolul al XIV-lea, peroada care coincide cu începutul Renașterii, ceea ce este destul de ciudat. Amfiteatru demontate pentru materialele care sunt utilizate în construcția de clădiri noi, cum ar fi Biserica Sf. Petru de constructii.
Locuri de audiență au fost în formă de bănci de piatră, rânduri de care au fost amplasate mai sus pe culoarele dintre banci. Cele mai multe dintre ele nu au supraviețuit.
Schema locurilor în Coliseum. Mai mare și mai departe de Arena - cea mai mică statutul persoanei. Unor grupuri de oameni li s-a refuzat intrarea in Colosseum, în special groparilor, actorilor și foștilor gladiatori.
Arena a fost din lemn, iar sub ea era încă un etaj cu camere și pasaje.
Istoricii scriu că arena Colosseum a fost umpluta cu apă, unde demonstrații au avut loc batalii navale.
În timpurile moderne, Colosseumul a fost folosit ca o biserică creștină. În memorie acestui fapt s-a păstrat o cruce mare.
Vezi de la Colosseum în zona adiacentă cu Arcul lui Constantin și Dealul Palatin în depărtarepe peretele exterior al Colosseumului, ne spune că reconstrucția Colossusului a fost completata de Papa Pius al IX-lea, care a trăit în secolul al XIX-lea.
Colosseum într-o gravură de Piranesi, secolul al XVIII-lea.
Vezi Colosseum din Dealul Palatin.
Coliseum frumos iluminat pe timp de noapte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu