Persoane interesate

marți, 10 aprilie 2012

Cât este de uimitor, chihlimbarul!















Grecii antici credeau despre chihlimbar că sunt lacrimi şi plâng pentru Phaeton,  chiar a scris despre chihlimbar și Platon, şi numai el ştia ce să acorde o atenţie! Numele german de chihlimbar, "Bernstein" - ceea ce înseamnă piatră de foc, acest nume a fost chihlimbar, din cauza capacitatii sale de a arde în foc. Arabii  l-au numit "foc de paie" pentru abilitatea sa de a electriza. De fapt, Amber - sunt bucăţi de răşină pietrificate. Cele mai populare chihlimbar baltic, dar, de asemenea, distinge burmit - opac de culoarea chihlimbarului, care este extras din Myanmar. Ea vine în galben, maro deschis, aproape alb, piesele sale sunt mult mai mult decat de piese de chihlimbar baltic. La Londra, Muzeul de Istorie Naturală, exemplarul unic este păstrat pentru a ajunge la greutatea de 15.25 kg.













Lacrimi de ambra


DEX-ul o defineste sec: “rasina fosila divers colorata (mai ales in nuante de galben), provenita din mai multe specii de pini si intrebuintata la fabricarea unor obiecte de podoaba; ambra”.
Cele mai vechi descoperiri dateaza din Paleolitic, insa la mare pret a fost in Grecia Antica, cand grecii credeau ca ambra ii tine departe de reumatism, iar sub forma de pulbere in amestec cu apa sau uleiul vindeca diverse boli.
Dar ce este, de fapt? O piatra pretioasa?
Este mai degraba o rasina fosilizata, o lacrima de copac, mai bine zis.
Din pricina asta nu are duritate prea mare si este recomandat sa ferimi bijuteria cu o asemenea piatra, de lovituri, detergenti si in general orice soc.
Cum il recunoastem?
  • Culoarea: galben, portocaliu, rosu, rar albastru, verziu, negru
  • Transparenta: transparent, translucid, opac
  • Luminiscenta: albastrui, galben
  • Genereaza electricitate statica la frecare
  • Greutatea specifica: 1,05-1,096
Exista diverse imitatii pe piata: bachelita, celuloid, diferite rasini.
Cel mai la indemana test este scufundarea pietrei intr- o solutie de apa sis are. Daca piatra pluteste atunci puteti sta linistiti, este autentica.
Astrologic vorbind, ambra dau chihlimbarul este asociata nativilor din zodia Leu.
Zona cu cele mai mari depozite de chihlimbar este Marea Baltica, apoi Germania, Danemarca, Polonia, Lituania, Rusia, Estonia, Letonia, Armenia, dar si in China, Japonia, Republica Dominicana (chihlimbarul albastru), Alaska (chihlimbarul “arctic”).
Cel mai scump si deosebit chihlimbar este cel in care exista prinse insecte, ace de brad sau muschi (fosile animale si vegetale). Ce mi-ar placea un inel cu chihlimbar care sa aiba o musculita prinsa in rasina !!!!!!
Am omis Romania din lista zonelor cunoscute cu depozite de ambra, deoarece am vrut sa va invit, separat, la Colti, judetul Buzau, la Muzeul Chihlimbarului (sectie a Muzeului Judetean Buzau).
Accesul este relativ usor: DN10 Buzău -Brasov, pana in localitatea Patarlagele – Colti.
Din experienta va spun ca aceasta excursie se poate face intr-o singura zi.
Colectia muzeala se afla intr-o casa taraneasca, construita in anul 1973. Parterul cladirii cuprinde trei incaperi in care se află colectia de chihlimbar, de flori de mina, roci, fosile si pietre semipretioase.
Tot aici aflam informatii legate exploatarea chihlimbarului (fosta mina se afla chiar langa muzeu), proprietatea asupra pamantului, atestarea documentara a localitatii si istoria acestor locuri.
Acest muzeu adaposteste o colectie unica in tara noastra, o colectie ce cuprinde printre altele o bucată de chihlimbar de 1785 g, alta de 1500 g, chihlimbar negru, maro sidefat, negru-verde, negru-galben.
La etaj se afla o colectie compusa din obiecte taranesti vechi, donate de locuitori: un razboi de tesut, stergare, lazi de zestre, opinci din lemn, dar si o impresionanta colectie de…batiste cusute cu mare pricepere.
Prezentarea muzeului este facuta de doamna prof. Nica Viorica sau de sotul dumneaei.
Nu intentionez sa da prea multe detalii tehnice, ci mai degrba sa va starnesc curiozitatea si interesul pentru zona, pentru ambra, pentru peisajele foarte frumoase.
Daca ajungeti la Colti, nu trebuie sa ratati asezarile rupestre din satul Alunis aflat la mica distanta de Colti, precum si biserica Alunis, biserica sapata in piatra, atestata documentar in anul 1351.
Se spune ca in anul 1578, Mihnea Voda si sotia sa Neaga au donat bisericii din Alunis o usita impodobita cu chihlimbar.
Spre Colti mergand, puteti ajunge si la Vulcanii Noroiosi, fenomen rar intalnit in lume (gazele natural imping la suprafata pamantului apa amestecata cu argila).
Drum bun si sa faceti achizitii frumoase la Muzeul Chihlimbarului, caci eu nu am luat nimic si acum imi pare rau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină