Persoane interesate

marți, 10 aprilie 2012

Sfaturi pentru a avea cele mai frumoase si sanatoase oua de Paste





Oul este considerat ca fiind simbol al regenerarii, purificarii si al vietii, asa ca asocierea acestuia cu Sfintele Sarbatori de Paste nu este una intamplatoare, ouale fiind parte a acestei sarbatori inca din cele mai vechi timpuri.



In Evul Mediu, ouale de Paste erau daruite servitorilor ca multumire pentru serviciile lor, iar in Germania, ouale erau daruite copiilor impreuna cu alte cadouri (de multe ori haine ce erau purtate in prima zi ca simbol al innoirii). Ouale se vopsesc in joia din Saptamana Mare, numita de comunitatile sasesti din Transilvania si „Gründonnerstag” (Joia Verde), deoarece ouale erau vopsite la inceput utilizandu-se culori vegetale. Procedeele si tacticile erau variate, dar de regula plantele erau recoltate din timp si uscate. Culorile difereau in functie de concentratie si combinatia de plante, cea mai frecventa culoare fiind cea rosie, urmata mai apoi de galben, verde si de culori indraznete ca albastru si maro.

Vopsitul oualor era o traditie transmisa din generatie in generatie de catre femei. Multe oua erau ornate cu flori, spice de grau, frunze de vita-de-vie, desenate cu motive inspirate din viata familiala sau cu cu diverse inscriptii. Oferitul oualelor de Paste devenea astfel o forma de petire, baietii oferindu-le tinerelor oua. 

O tehnica pastrata si astazi in comunitatile sasesti este aceea de a orna ouale de Paste cu frunze de feriga prinse in timpul fierberii, astfel incat modelul sa ramana mai deschis decat culoarea oului.



Cum alegem ouale potrivite?

Ouale comercializate in Romania contin intr-un procent uimitor de 90% hormoni de stres si alte substante ce ar trebui evitate. De aceea este foarte important sa alegeti ouale cu grija. In primul rand este bine sa va uitati la termenul de garantie inscriptionat pe oua si la cod. Pentru a alege ouale potrivite cititi codul, primele trei cifre reprezentand codul de producator urmate de o a patra cifra.


 
 

Astfel, prima cifră a codului precizează calitatea oului, iar următoarele cifre reprezintă codul de producător. Ouale marcate cu cifra 3 provin de la gaini din crescatorii si nu sunt recomandate consumului, in timp ce ouale marcate cu cifra 2 provin de la pasari crescute in aer liber. Cifra 1 reprezinta oua crescute oe sol iar cifra 0 provin de la gaini crescute ecologic.

Cum preparam ouale de Paste?

Pentru o culoare mai vie distribuita uniform, este bine sa respectati urmatorii pasi.

Atunci cand alegeti ouale acestea trebuie sa sune a plin atunci cand sunt ciocanite usor cu unghia.

Ouale trebuie spalate foarte bine utilizand un burete cu putin detergent de vase. Nu uitati sa le clatiti foarte bine in apa calduta. 


 

In functie de instructiunile de folosire a vopselurilor scoateti ouale si puneti-le intr-un recipient cald. Cautati sa nu fie diferente prea mari de temperatura, deoarece ouale ar putea crapa. Este bine sa le inveliti in hartie de bucatarie (ar putea fi incalzita 2 minute la cuptor) pentru a absorbi culoarea in exces. 

 

O alta varianta este sa scoateti ouale pe hartie de ziar si sa le rostogoliti pe aceasta pentru a elimina coloarea in exces. 

 

Cat timp sunt inca fierbinti, ouale trebuiesc lustruite cu o bucata de vata imbitata cu ulei.

Ouă vopsite cu coji de ceapă



Timp de preparare: 
1 ora (complexitate redusa) 

Ingrediente: 
coji de ceapă roşie şi galbenă
apă
ouă
frunze cu modele interesante
fire de iarbă
ciorapi de nylon


Mod de preparare:
Ouăle se scot din timp din frigider şi se spală cu apă şi detergent de vase, apoi se clătesc bine. Se pun să se scurgă.
Se pun cojile de ceapă şi apa într-o cratiţa mai mare plină pe jumătate. Se adaugă ouăle şi se acoperă cu foile. Se fierb la foc mic. De când încep să fiarbă se lasă cam 10 minute. Unii le pun doar când clocoteşte apa şi le lasă 12 minute, depinde cât le doriţi de tari.
Se scot cu spumiera, se pun pe ziare sau hârtie absorbantă şi se ung cu slănină.
Cine le doreşte mai frumoase, poate pune frunze şi legate apoi cu ciorap de nylon. O vecină pune iarbă tăiată şi apoi le pune în ciorap.
Altă metodă este să udaţi ouăle, lipiţi foi de ceapă roşii şi galbene pe ou, apoi le puneţi în ciorap şi le vopsiţi în ce culoare doriţi. Ies super. Vedeţi fotografia cu ouă de difeite culori în coş pătrat!
E o metoda sănătoasă şi ieftină de a vopsi ouă, fără chimicale. Se pot vopsi mai multe ture în aceeaşi apă.
Ouăle vor avea nuanţe diferite, depinde cât sunt de albe.
Sărbători fericite!
Hristos a înviat!


 


























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină