Persoane interesate

joi, 12 ianuarie 2012

Sissi, Imparateasa Austriei: Legenda vie a unei frumuseti nefericite "E atat de frumoasa!...", exclama uimit ambasadorul Persiei intr-o vizita oficiala in Austria, impotriva tuturor etichetelor sociale, atunci cand o vede pentru prima oara pe Elisabeta, faimoasa imparateasa a Austriei.



























<><><><><><><><>






... Timp de doi ani inainte de debutul secolului XX şi este destul de respectabil Europă prosperă se cutremură atrocităţile comise fără precedent, în colţul din liniştită şi paşnică a acesteia. Lama unui cutit a intrat fără milă in inima unei femei, plimbându-se  calm intr-o dimineaţă, în septembrie 1898 pe malul Lacului Geneva. Cui de rea-voinţă a regizat o parte din criminalul este necunoscut, dar printr-o ironie a sorţii ciudat a devenit o victima  cea mai frumoasa femeie din Europa, împărăteasa Austriei - Elisabeta I.







<><><><><><><><>


Elisabeta de Wittelsbach s-a născut într-o familie numeroasa, părinții ei fiind Maximilian Joseph de Bavaria (din linia de Pfalz-Birkenfeld-Gelnhausen a familiei Wittelsbach) și Maria Ludovica de Bavaria, fiica regelui Maximilian I al Bavariei. Familia ei își avea reședința în Palatul Possenhofen.
Numele ei întreg este Prințesa Elisabeta Amalia Eugenia de Wittelsbach. Franz Iosif avea de ales între doua pretendente. Întâlnirea dintre împărat și Sisi s-a numit logodna de la Ischl. De fapt, Helene, sora lui Sisi, o fată foarte rafinată, frumoasă și inteligentă trebuia să ocupe postura de împărăteasă, dar Franz a ales-o pe Sisi, care era o iubitoare a naturii, neconformându-se etichetei, toate acestea datorita educației din familie, care nu ocupa vreun post la curte, așa ca erau liberi sa-si duca viața așa cum doreau. Sisi, ca și tatăl ei iubea circul și călărea foarte bine și de asemenea era poetă. Din punct de vedere al rangului, Sisi era nepotrivită pentru împărat, fapt pentru care curtea vieneza a judecat-o mult timp. Însă, Sisi și cu Franz erau veri așa ca le-a trebuit dispensa papei, care le-a fost acordată. Totuși acumulările de căsătorii intre familia Wittelsbach (care era cunoscută pentru bolile mintale ale membrilor ei) și familia imperiala se vor resimți chiar la prințul moștenitor.




 


Stema de Elizabethei- printesa de Bavaria


La 24 aprilie
1854, seara la ora 7, s-au căsătorit la Viena. Trusoul miresei era insignifiant, neprovenind dintr-o familie cu buget mare, piesele cele mai valoroase fiind daruri de la împărat. Prințesa nu avea decât 16 ani. De când se mutase la Hofburg, ea se simțea foarte singură, mai ales ca soacra sa profita de orice prilej pentru a o mustra. După cum reiese din jurnalul Sophiei aceasta nu era un mod de răzbunare ci de educație. Deoarece avea o vârsta atât de fragedă a fost nevoie ca, după căsătorie, să studieze și să învețe cu rigurozitate complicatele reguli de la palat. 
 
 
 
Portret al împărătesei  Elisabeta de Richard Bitterlich


În afară de limba maternă, germana, vorbea franceza (învățată cu greu în puținul timp dintre logodna și căsătorie, Elisabeta neavând aptitudinile necesare pentru limbi străine), iar după un timp a învățat și limba maghiară. În 1855, prințesa Elisabeta și-a luat un profesor de limba maghiară, iar un an mai târziu vorbea fluent această limbă. Elisabeta a devenit cu timpul o persoană foarte populară în Ungaria, deoarece a luptat pentru libertatea acestei tari.Înclinațiile ei către aceasta țara proveneau de la profesorul ei de istorie de origine maghiară, care a jucat un rol foarte important în opiniile politice ale împărătesei. 
 
 
 
Georg Raab Martin Ignaz - Portretul împărătesei Elisabeta

Sisi a născut primul copil, pe Sofia, la 5 mai 1855, la vârsta de doar 17 ani. Toți copiii, au fost crescuți de bunica lor, deoarece aceasta considera ca le poate da o educație mai bună. La 12 iulie 1856 a născut-o pe Gisela. Micuța a fost despărțită de mama ei și crescută de către bunică (mama lui Francisc Iosif). În urma unei vizite pe care Sisi a făcut-o în Ungaria (împotriva voinței Sophiei, la Buda, împreună cu Sofia, copilul s-a îmbolnăvit grav și a murit la 29 mai. Atunci Sisi a suferit o depresie gravă, renunțând și la lupta pentru copiii ei. La 21 august 1858 s-a născut viitorul moștenitor, Rudolf. La Muzeul Național din Budapesta și la Biserica Mátyás se gasesc scrisori și documente care dovedesc atașamentul împărătesei față de Ungaria. În orașul Seghedin (Szeged) are ridicat și un monument.
 
 
 
 
1854 Sissi purtand o rochie de seara de Eduard Kaiser


 Elisabeta ca om politic a luptat pentru Ungaria. În activitatea diplomatică era excelentă, Ungaria era prioritatea ei și avea o mână de fier. În mod surprinzător pentru o împărăteasă, Elisabeta credea în republică, considerând-o mai buna decât imperiul. La semnarea acordului Austro-Ungar din 1867 Elisabeta a avut un rol important în realizarea sa. În 8 iunie 1867 Elisabeta cu Francisc Iosif au plecat la Buda Biserica Mátyás, acolo au fost încoronați, 10 luni după acordul Austro-ungar. Iubirea ungurilor față de Sisi s-a datorat și faptului ca au fost găsite coroana, sceptrul și mantia regilor Ungariei (ascunse în timpul revoltei) chiar înainte de încoronarea lor ca regi ai Ungariei, fapt considerat un semn bun pentru viitor.
La 23 aprilie 1868 s-a născut al patrulea copil, la Buda (
Maria Valeria) (d. in 1924) numit "Copilul Ungur". Acest gest l-a făcut pentru unguri ca un fel de cadou pentru viitorul rege al Ungariei.
În
1889 Rudolf s-a sinucis la Mayerling împreună cu amanta sa. Aceasta a fost tragedia cea mai mare a Elisabetei, depresia accentuându-se. Rudolf era însurat cu Stephanie a Belgiei.
 
 
 
 
Elisabeth Sissi as a young Lady

Pe 10 septembrie 1898 în timp ce Elisabeta era în trecere prin Geneva a fost înjunghiată cu o pilă triunghiulară de anarhistul italian Luigi Lucheni. Acesta îl avea ca țintă inițială pe prințul de Orleans,care nu a mai sosit la Geneva. Cu toate că era înregistrată la hotel sub o altă identitate, în dimineața zilei de 10 septembrie, într-un ziar local a apărut un articol despre prezența împărătesei la Geneva. Luigi Lucheni a urmărit-o și a înjunghiat-o tocmai când se pregătea să urce impreună cu doamna sa de onoare, contesa unguroaică Irma Sztaray, pe vaporul spre Montreux. Căderea i-a fost ușurată de părul său bogat. Nimeni nu a realizat faptul că a fost înjunghiată. După ce s-a ridicat și a urcat pe vapor, a leșinat. Vaporul s-a întors imediat, pilotul aflând ca era împărăteasa Austriei. A fost transportată la hotelul la care a fost cazată unde a murit după circa o oră. Ultimele ei cuvinte au fost:"Ce mi s-a întâmplat?" 
 
A fost înmormântată cu mari onoruri, la 17 septembrie 1898, la Viena, în Cripta Imperială.
Elisabeta, "împărateasa fără voie" a fost o femeie depresivă și nefericită. Se simțea sufocată în anturajul de la Viena, de unde încerca să scape, prin călărit, poezii, călătorit.
A fost o femeie frumoasă, faima frumuseții ei ajungând până în Orient. Ambasadorul Persiei a refuzat sa plece dintr-o vizită oficială până ce a văzut-o. Piesa ei de rezistență era părul foarte lung și frumos, îngrijit de coafeza sa preferată, Fanny.
Căsătoria ei s-a consumat de-abia în a 3-a noapte. Cu timpul relațiiile ei cu soțul s-au răcit, spre sfârșitul vieții căutându-i o amantă soțului ei.
Opera ei literară preferată a fost "Visul unei nopți de vară" de Shakespeare, ea imaginându-se ca fiind Titania, regina zânelor, nesuportând numele de Sisi. 
 
 
 
Frumoasa imparateasa Elisabeth a devenit de-a lungul timpului o figura de cult. Muzeul Sisi aflat in Apartamentele Imperiale ale Palatului Hofburg compara fapte si mituri despre faimoasa Sisi. Printre cele mai populare exponate se afla obiecte personale care i-au apartinut odata lui Sisi si cele mai cunoscute portrete ale imparatesei Austriei. 
 
 
 
 
 
Franz Xavier Winterhalter Franz Joseph I, împărat al Austriei în anul 1865

Viata privata a Elisabetei se afla in centrul expozitiilor: revolta sa impotriva ceremoniilor de la curte, evadarea in cultul frumusetii, obsesia ei de a fi in forma, performantele atletice, poezia. De la zilele fara griji cand era o tanara fata in Bavaria la logodna sa surprinzatoare cu imparatul Austriei si pana la asasinarea ei la Geneva in 1898, muzeul ilustreaza viata agitata a imparatesei legendare.
 
 
 
 
Si in palatul Schonbrunn, resedinta de vara a cuplului regal, prezenta frumoasei cu sange albastru te urmareste parca. Peretii i-au auzit gandurile, vantul din gradinile superbe i-a purtat dorul si nostalgiile, privelistile incantatoare i-au bucurat ochiul. Te obliga sa te intorci in timp, sa savorezi portia ta delicioasa de istorie. Privindu-i lucrurile ai impresia ca o vezi cum iti zambeste nemaipomenit de frumos si trist… Aici si in alte locuri din lume care i-au purtat pasii, legenda celei mai frumoase imparatese din lume refuza sa se stinga. 
 
 
 
 
 
1882 Sissi wearing a shallow bustle and jewels by Hermann Nigg

Numita, pe buna dreptate, „o printesa Diana a perioadei sale”, Elisabeta s-a adaptat cu greu etichetei de la curtea habsburgilor. A avut cu imparatul Austriei patru copii: trei fete (Sofia, Gisela si Maria-Valeria) si cel care se spera ca va fi printul mostenitor, Rudolf .
 
 
Dupa ce casatoria ei a inceput sa se deterioreze din cauza infidelitatilor lui Franz Iosif, Sissi a inceput sa calatoreasca, vazandu-si copiii foarte rar. A vizitat locuri ca Madeira, Ungaria, Anglia si Corfu, unde a cerut sa i se construiasca un castel pe care la denumit Achilleion.

Sissi a devenit faimoasa pentru frumusetea ei, pentru modul in care a influentat moda vremii, cat si pentru pasiunea sa enorma pentru sport, mai ales pentru calarie.

Nelinistile nationale din cadrul monarhiei habsburgilor, cauzate de rebelii unguri, au condus in 1867, la intemeierea dublei monarhii austro-ungare, facand-o pe Elisabeth imparateasa Austriei si regina Ungariei. Elisabeta a fost intotdeauna apropiata de cauza ungurilor si, odata ce s-a impacat cu sotul ei, i s-a alaturat lui Franz Iosif la Budapesta unde a avut loc incoronarea lor.
 
 
 In 1889, viata lui Sissi a fost zguduita de moartea unicului ei fiu, printul Rudolf, in varsta de 31 de ani, care si-a impuscat tanara amanta, baroana Mary Vetsera, dupa care s-a sinucis. Scandalul este cunoscut sub numele de Mayerling, dupa numele cabanei lui Rudolf din Austria.

Pe 10 septembrie 1898, in timp ce se afla in vizita la Geneva, Elisabeta a fost injunghiata cu un cutit de tanarul anarhist, Luigi Lucheni, care il avea ca tinta initiala pe printul de Orleans. Caderea i-a fost usurata de parul sau bogat.
 
 
Nunta de Franz Josef I şi aprilie Elisabeta 24, 1854. Litografie Vincenz Katslera, 1854.

 Cutitul tanarului i-a strapuns inima, ultimele cuvinte rostite de imparateasa fiind: „Ce mi s-a intamplat?”

Elisabeta de Austria a fost inmormantata in cavoul imperial din centrul Vienei, care vreme de secole a fost locul in care erau inmormantati imparatii Austriei.

 
 
 
 
Încoronare pentru regele si regina Ungariei a împăratului Franz Joseph şi împărăteasa Elisabeta a Austriei, la 08 iunie 1867, în Budapesta, capitala Ungariei. 
 
Emil Rabending


   
 
Sissi de limba maghiară încoronare


 
 
 
 
 
1867 Sissi purtand rochia ei încoronare limba maghiară


Despre soţul ei, ea nu a spus ca ar putea, dar a fost mereu ocupat! Ce ar trebui să facă ea?
 
 
 
 
Franz Xaver Winterhalter
 
 
Franz Xaver Winterhalter
 
 
 
 
Împărăteasa Elisabeta a Austriei, Franz Xaver Winterhalter 1864


 
 
 
 
Sissi şi Franz


 
 
 
 
În primul rând fiica Archduchesse Sophie (1855-1857)


 
 
 
 
 
Trei generatii de uz casnic imperiale. Părinţii lui Franz Josef Erzherzog Franz-Karl-Erts şi Sophia ducesa de Bavaria, împăratul Franz Joseph I şi împărăteasa Elisabeta, copiii lor printesa Gizella (în braţele bunicii ei) si Printesa Sofia. Litogrfaiya
 
 
Familia imperiale austriece în Göddollo
 
 
 
1860 Sissi şi arhiducesa Gisela

 
 
 
 
 
 
 
Georg Raab Martin Ignaz.


 
 
 
 
 
 
... Pentru prima dată Elizabeth a aparut in Ungaria, cu soţul ei în 1857.
 


 

 (343x54, 14Kb)





Imparateasa Elisabeta a tiare.Frants Russ. 1863.


 

Ca urmare, în februarie 1867 în parlamentul ungar a fost citit printr-un decret restabilirea Constituţiei şi în acelaşi an - a creat Imperiul Austro-Ungar. Elizabeth a reacţionat la acest eveniment ca triumf lor proprii, confirmă poziţia pe care ea a trebuit să ia va de soarta.
Cameră de odihnă (cu picturi ale împăratului Franz Joseph I şi împărăteasa Elisabeta)


Ungaria încă nu a uitat Elizabeth. Muzeul din Budapesta, în memoria împărătesei Austriei, păstrate cu grijă lucrurile ei personale, fotografii, scrisori. Şi lăsaţi aceste exponate, nu sunt multe, dar destul de suficient pentru a reînvia în mintea noilor generaţii imaginea acestei femei nobile.




Fără îndoială, ungurii au un motiv special pentru a menţine o memorie recunoscătoare   ei, dar pe langa acestea exista multe persoane pe care ea a făcut o impresie de durată. În Viena, de multe ori a venit curios, în speranţa de a glimpse frumusetea legendara, şi asiguraţi-vă mulţi artişti care au scris portretele ei, ghidat de o dorinţă de a nu flata familiei regale.


Philip Alexie de László.


Portrete sunt ordonate, de obicei, Franz Joseph, care a fost constant sub magia de farmecul şi frumuseţea ei, nu numai fizic, ci şi mental. În biroul de împărat, chiar înaintea ochilor dumneavoastră până în ultima zi a vieţii sale atârna un portret de femeie iubita lui.


Leopold Horowitz (died 1917)


Elizabeth foarte aceeaşi 


Benczúr Gyula (1844-1920)


 



Emil Rabending.Empress Elisabeta a Austriei (1837-1898)


"Îngerul meu drag, am fost din nou rămas singur cu durerile lor si grijile, în timp ce încă o dată mă simt ca am dor de tine, eu iubesc mai mult decât orice altceva şi pur şi simplu nu pot trai fara tine ..." "sunt atât de greu şi singur, fără sprijinul dumneavoastra ... eu nu sunt nimic altceva de făcut decât să îndure cu răbdare singurătatea acum obişnuite ... "În semnul este, de obicei, citeşte:" sotul tau trist "sau" dvs. copil loiali ". In 1872 Sophia Arhiducesa a murit. Elizabeth a început să simtă că ea a fost încă în măsură să o găsiţi dorit atât de pacea şi armonia vieţii. Dar soarta a continuat inexorabil experienţa ei ...




Prinţul Rudolf - tragedia de Mayerling



... În momente de durere de nesuportat, a primit doar vestea morţii fiului său, Elizabeth a demonstrat rezistenta supraomeneşti. Asta a făcut ceva ce nimeni altcineva nu a îndrăznit - ia spus soţului ei că fiul lor nu mai este. Ea a vazut pentru prima oara Rudolph în mormântul său, amplasat pe piept alb giulgiu. Pentru un moment se părea că el doar culcat cu un zîmbet ciudat pe buze. Numai în aceste momente teribile, în timp ce soţul ei nu a fost încă apărut, ea a dat frâu liber disperarea lui, îngenunchind în faţa trupul mort al fiului său.






Prinţul moştenitor Rudolf în 1886


În timpul acestor ore, umplut cu ceremonii de doliu, şi înghesuiala cea mai mare parte persoanelor fizice straine care nu sunt necesare, Elisabeta a încercat să ţină picioarele trecut, şi ea a reuşit. Sub vălul negru gros nimeni nu a vazut fata ei, transformat într-o mască tristă. Franz Joseph, mereu având în vedere figura ei pietrificate, ei au implorat să nu participe la înmormântare.





Ludwig Angerer (1827-1879)


După ziua înfricoşată noapte de linişte s-au retras de la Palatul Elisabeta. Cabina în primul rând, ei au întâlnit la această oră plictisitoare, a luat-o la mănăstirea de Capuchins, care tocmai a îngropat Rudolph. Prin refuzul de serviciile unui călugăr, ea a coborât încet pentru a cripta, iluminat de lumina slaba de torţe şi care deţin un ţipăt inuman, a spus liniştit: "? Băiatul meu, spune-mi ce sa intamplat cu tine .."







1.Elizabet pe insula Corfu. Wilhelm von Kolbe.
2 .***


Incomplete ... Ultimele 10 de ani de viaţă au fost de ani de rămas bun a lui Elizabeth tot ce înconjurat ei. Ea a dat imediat toate ei orice lucruri fancy, dar starea ei mentală este în mod clar evidenţiată de faptul că viaţa şi-a pierdut orice semnificaţie pentru ea de orice fel. În zadar au fost speranţele lui Franz Joseph la faptul gradul de severitate al primejdie cel puţin o zi încetează. El a încercat sa se retraga soţia lui din a creat o inchisoare acelaşi - Elisabeth blocat intr-o casa mica din Ischl, unde sotul ei a vazut prima fetiţă, care trăiesc în speranţa de fericire. Şi el nu par a fi în măsură să, dar apoi urmată de unele Elizabeth oribile şi neliniştiţi rătăcire de pe glob. Cum răniţi grav om, ea a căutat un loc unde ar putea uita pentru un moment şi într-un fel calma dureri insuportabile.





Cesare Dell'Acqua Vizita împărătesei Elisabeta, la Castello di Miramare 1861;. Charlotte din Belgia (în rochie albă), în timp ce salută, Elisabeth soţul ei Ferdinand Maximilian şi fratele său, împăratul Franz Joseph I. , aşteptaţi pe barca

Empress of Austria and her Ladies

Moartea împărăteasa Austriei.



 




Hubert Sattler. Genf mit der Ermordung der Kaiserin Elisabeth, 1899


Din trupul mort al împărătesei s-au retras două lucruri pe care ea nu a lăsat - un inel de nunta purtat pe deget nu este, ca un lanţ sub hainele ca un pandantiv, şi un medalion cu o şuviţă de păr de fiul său.Studiul a constatat: vârful fişier pătruns în organism cu 85 milimetri şi străpuns inima lui.Rana sub forma de o gaura in forma de V a fost abia vizibile, nu o singură picătură de sânge din ea nu scurgeri.





 La proces Lukeni întrebat dacă a simţit remuşcări. "De a nu Desigur," - a spus el, pozand pentru fotografi cu plăcere, şi a trimis în sala de sărutări. El a fost condamnat la închisoare pe viaţă. El a servit în închisoare pentru numai doi ani când a fost găsit agăţat pe o curea din piele.




Împăratul Franz Joseph şi împărăteasa Elisabeta in 1890 pentru o plimbare

Tânăr imperial în călărie, în grădini zoologice. Litografie de Edward Kaiser. 185 455





Printesa Elisabeta de Bavaria. A. Fleischmann Gravura de la un portret al lui Charles Piloti. 1853









Amanda Bergstedt

















Sissi and Franz Joseph










Mormintele de Elisabeth, împăratul Franz Joseph şi de fiul lor prinţului moştenitor Rudolf

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină