Persoane interesate

sâmbătă, 14 ianuarie 2012

56. Registan Samarkand, Uzbekistan




Samarkand a fost cunoscut de vechii greci sub denumirea de "Marakanda" cu 1400 de ani i.e.n., renumit fiind pentru câmpia roditoare "Zarashon" numită de greci "Polytimetos". A fost întemeiat de perși, având o pondere economică importantă in provincia Ahemenid. Înflorirea economică a orașului se datorează așezării geografice favorabilă comerțului (situat la nord de drumul comercial "Drumul Mătăsii"). În anul 329 î.Hr cetatea este cucerită de Alexandru cel Mare.
Sub stăpinirea musulmană dezvoltarea orașului este rapidă, mai ales sub domnia persană a dinastiei Samanizilor. Mongolii sub conducerea lui Ginghis Han distrug orasul în anul 1220. Sub domnia hanului mongol Timur Lenk, Samarkand devine capitala imperiului acestuia. În anul 1868, sub administrație rusească, orașul va fi integrat în Turkistan. În 1925 orașul devine capitala Uzbekistanului, capitala fiind mutată mai tarziu (1930) la Tașkent.


 

















Acesata a fost una dintre cele mai bune universităţi din Orientul musulman în secolul al XV. În secolul al XVII conducătorul Samarkand Yalangtush Bakhodur a ordonat construcţia Dor Sher (madrasah "tigru") şi Kori Tillya (tradus ca "imbracat in aur.") În Tillya Corey a facut pe lângă clase,  de asemenea, si moschee.  Armonia   formelor mari şi mici, designul elegant al mozaicurilor, claritatea   simetriei - toate acestea  pun Madrassul într-unul  dintre cele mai bune monumente arhitecturale din Samarkand.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină