Persoane interesate

sâmbătă, 14 ianuarie 2012

57. Big Ben si Westminster Palace Londra, Regatul Unit.




 
 
Westminster Palace - o clădire de pe Tamisa, în London Borough of Westminster. Aici există reuniuni ale Parlamentului britanic: Camera Lorzilor şi Camera Comunelor. Iniţial (până la 1529) a servit ca sediu capital a regilor Angliei. După un incendiu în 1834, palatul a fost construit din nou în stil neo-gotic.
 
 
 
Plin de incarcatura istorica si atractie pentru milioane de turisti in fiecare an, Palatul Westminster este inclus de UNESCO in programul World Heritage Sites, impreuna cu Biserica Sf. Margareta si Abatia Westminster, cu care se invecineaza. Abatia Westminster a fost construita in secolul al XI-lea de catre Eduard The Confessor. Cladirea este locul ceremoniilor regale, nu mai putin de 38 de incoronari desfasurandu-se aici. Tot aici au avut loc, in 1997, funerariile printesei Diana.
Actualul ansamblu al Palatului Westminster este varianta reconstruita intre anii între 1837 si 1860, în stil neogotic, dupa ce incendiul devastator din 1834 a distrus aproape total vechiul parlament britanic, construit de William II la sfarsitul secolului al XI-lea.
Cu o forma aproximativ rectangulara, Palatul Parlamentului se intinde pe o suprafata de peste 30 000 de metri patrati. El este flancat de doua turnuri inalte de aproximativ o suta de metri, Victoria Tower si celebrul turn cu ceas, Big Ben.
 
Big Ben este cel mai mare ceas cu clopot și patru fețe, și al treilea turn cu ceas ca înălțime din lume. Ceasul a fost pus în funcțiune în ziua de 31 mai 1859
 

 
 
Big Ben a fost cel mai mare ceas cu patru fețe din lume, fiind depășit între timp de Turnul cu ceas Allen-Bradley din Milwaukee, Wisconsin. Acest ceas însă nu are clopot, deci ceasul din Westminster încă este cel mai mare ceas cu patru fețe și clopot din lume.
Ceasul și fețele sale au fost proiectate de Augustus Pugin. Fețele sunt fixate într-un cadru de fier cu diametrul de 7 m, care susține 312 bucăți de sticlă de opal. Unele din bucățile de sticlă pot fi înlăturate pentru inspectarea brațelor. Cadrul fiecărei fețe este aurit. La baza fiecărei fețe este gravată inscripția în latină:

DOMINE SALVAM FAC REGINAM NOSTRAM VICTORIAM PRIMAM                                                  
 care se traduce Doamne, apără pe a noastră regină Victoria Întâia.

Ceasul este celebru pentru acuratețea sa. Mecanismul său a fost proiectat de avocatul și ceasornicarul amator Edmund Beckett Denison, și de George Airy, Astronomul Regal. Lucrările de construcție au fost încredințate ceasornicarului Edward John Dent; după moartea sa în 1853, fiul său vitreg Frederick Dent i-a dus munca la bun sfârșit, în 1854.Întrucât turnul a fost terminat abia în 1859, Denison a avut timp să facă experimente: în loc să folosească un regulator și un remontoar, așa cum fusese inițial proiectat ceasul, Denison a inventat regulatorul gravitațional dublu cu trei picioare. Acest regulator dă cea mai bună separare între pendul și mecanismul ceasului. Pendulul este instalat într-o cutie închisă ermetic aflată sub camera ceasului. Ea are 3,9 m lungime, cântărește 300 kg și bate la fiecare 2 secunde. Mecanismul ceasului dintr-o cameră de sub ea cântărește 5 tone.

Deasupra pendulului este o mică stivă de monezi vechi britanice de un penny; ele sunt puse acolo pentru ajustarea orei ceasului. Adăugarea unei monede are ca efect o mică înălțare a poziției centrului de masă al pendulului, reducând lungimea efectivă a brațului pendulului și astfel mărind viteza cu care el se deplasează. Adăugarea sau înlăturarea unei monezi modifică viteza ceasului cu 0,4 secunde pe zi.
La 10 mai 1941, un bombardament german a deteriorat două dintre fețele ceasului și unele părți din acoperiș, precum și sala Camerei Comunelor. Arhitectul Sir Giles Gilbert Scott a proiectat un nou corp de clădire cu cinci etaje. Două etaje sunt ocupate de sala Camerei, inaugurată la 26 octombrie 1950. În ciuda bombardamentelor, ceasul a funcționat cu exactitate și clopotele au bătut în permanență de-a lungul Blitz-ului.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină