91. Baalbek Beirut, Liban
Baalbek - un oras antic în Valea Bekaa din Liban, situat la aproximativ o oră cu maşina de capitala libaneza, Beirut. În ciuda faptului că această zonă a fost locuita din cele mai vechi timpuri (primele aşezări au apărut aici aproximativ 5000 de ani în urmă), nici o informaţie despre oraş nu îndeplineşte până la IV-lea î.Hr. Apoi, oraşul a fost numit Heliopolis, şi a fost un important centru religios. În I-III a.Chr Heliopolis a devenit o colonie romană, şi o dată a fost construite aici biserici multe romane. În secolul al VII arabii a fost redenumit Baalbek (numele lui Baal zeu).
Ruinele de Baalbek sunt un mare schelet al unui templu din epoca romană. Acesta este un templu mare (templul lui Jupiter), un templu bine conservat, un tenplu mai mic (templul lui Mercur) şi un templu rotund (templul lui Venus). De asemenea, arheologii au considerat ca de un reak interes turistic sunt ruinele din Marea Moschee şi minaretele.
Modernul Baalbek are mai mult de 70 de mii de locuitori. În fiecare an (iulie-august) este tinut în Baalbek Festivalul Internaţional de cultura. de la Marea Mediterană şi de Est, si din Orientul Mijlociu
92.Forbidden City Beijing, China
Oraşul Interzis este cel mai complex palat din lume. Situat în inima Beijingului. a fost condus de 24 împăraţi din Ming si Qing a Chinei. Complexul a fost construit la începutul secolului al XV-, pe o suprafaţa totală de 720 mii m2. Acesta este înconjurat de un zid cu o lungime de 3400 m şi o înălţime de 8 m, iar în jurul sau este un şanţ, care este numit "Apa de Aur".Complexitatea palatului constă in 9999 camere. Complexul este împărţit într-un palat interior si unul exterior.
Din pacate o parte din camere, altadata cu mobilier si decoratiuni extraordinare, s-au degradatat in timp.
Guvernul chinez a inceput un vast program de restaurare, iar pana in prezent peste 8.000 dintre incaperi au fost renovate si au din nou farmecul trecutului. Un proiect ambitios si costisitor, dar potrivit acestui palat care pret de cinci decenii a fost centrul administrativ al Chinei, precum si resedinta imparatilor si imparateselor din Dinastia Yuan (1271 - 1368), Ming (1368 - 1644) si Qing (1644 - 1911).
Complexul Orasului Interzis este aparut de un impresionant sant cu apa adanc de sase metri si de un zid masiv, inalt de zece metri.
Numeroase elemente de arhitectura din Oraşul Interzis sunt într-un sens profund filozofice şi religioase. Deci, de exemplu, galbenul a simbolizat întotdeauna împăratul şi puterea lui, toate sălile majore ale palatelor sunt grupate în trei - una număr care reprezintă cerul, precum şi numărul de niveluri Pagoda arată întotdeauna starea clădirii.
Acum, Oraşul Interzis este sub auspiciile Muzeului Palatului şi este deschis pentru vizitatori.
93. Al-tahini statul Veracruz, Mexic
Al-tahini site-ul vechi arheologic, situat în statul mexican Veracruz. "Tahini" înseamnă "oraş (sau locul) din Thunder" în limba Totonac. Construirea oraşului El-tahini aparţine secolul I.
Perioada de glorie a Al-tahini a fost în secolele IX-XIII. Pentru mai mult de 15 secole, oraşul a suferit mai multe atacuri de la celelalte popoare din această regiune din Mexic, cu toate acestea, complet ocupate şi deteriorate grav Al-tahini a fost o data cu sosirea conchistadorilor spanioli în secolul al XVI-lea. În timp ce acest lucru a fost un important centru în partea de nord-est a Americii Centrale.
Aşa-numitul "centru ceremonial" al oraşului include un număr de temple piramidale. Cea mai faimoasa - Piramida lui Nişele ("Piramida cu nişe").
Se compune din şase terase şi ajunge la 18 metri în înălţime. Piramida este construita din blocuri de piatra cu atenţie tăiate, formand o serie de 365 (un număr egal cu numărul de zile dintr-un an). Pe partea de est a piramidei este o scară care duce la summit-ul său. "Piramida cu nise" este considerata o capodopera a arhitecturii antice mexicane şi americane şi are semnificaţii simbolice şi astronomice.
94. Hotelul "Burj Al Arab" Dubai, Emiratele Arabe Unite
În arabă, "Burj Al-Arab" - "Turnul arab" - un hotel de lux în Dubai, cel mai mare oras din Emiratele Arabe Unite. Cladirea a fost construita in mare, la o distanţă de 280 de metri de malul pe o insulă artificială, legat de continent printr-un pod. Înălţimea hotelului este de 320 de metri (60 etaje). Hotelul seamănă cu o pânză a unei corăbii.
"Burj Al-Arab", are un nr de camere obişnuit, acesta este împărţit în 202 apartamente duplex. Cel mai mic este de 169, iar cel mai mare - 780 de metri patrati.
Acesta este unul dintre hotelurile cele mai scumpe din lume: preţul pe noapte de pers este de la 1.000 la 15.000 de dolari, iar preţul pe timp de noapte Royal Suite - aproximativ 28 000. Hotelul în sine este clasat de şapte stele, dar în conformitate cu site-ul oficial, "Burj Al-Arab" -are un lux de cinci stele.
Camerele au ferestre uriaşe în perete, cu vedere la mare. Unul dintre restaurantele noastre, "Al-Muntaha" (în limba arabă pentru "cea mai mare"), situat la o altitudine de 200 de metri deasupra Golfului Persic, are vederi frumoase asupra oraşului.
Construcţia hotelului a durat cinci ani, iar costul acesteia a fost 650 milioane dolari. Pentru vizitatorii şi oaspeţii de la hotel "Burj Al-Arab" a fost deschis 01 decembrie 1999.
95. Sigiriya platou, Sri Lanka
Sigiriya (Muntele Leilor) este o cetate antica situata in centrul districtului Matale din Sri Lanka, inconjurata de ramasitele unei retele extinse de gradini, bazine si alte structuri.
O destinatie turistica populara renumita de asemenea si pentru picturile sale antice (fresce) care amintesc de pesterile Ajanta din India.
Sigiriya a fost construita in timpul domniei regelui Kassapa I (D.H. 477-495), si Patrimoniu UNESCO.
Înainte şi după domnia lui Kasap pe o stâncă pestera manastire budista acolo. În cetatea de la cele mai vechi timpuri pentru a păstra "Sala Oglinzilor", căptuşite cu portelan, cu picturi murale numeroase care se intind de 140 de metri lungime şi 40 metri în înălţime. Cele mai populare sigiriyskoy murale motivul - dansatoare nud feminin.
Pe suprafaţa de piatră este păstrată încă inscripţii lăsate de vizitatori la Sigiriya, din secolul al VIII-lea.
96. Moscheea Djenne Djenne, Mali
Moscheea de Djenne, principalele atractii Djenne oraşului, şi, probabil, singura ţară din Africa de Mali. Particularitatea acestui moschee este faptul că este construit în întregime din lut. Prima moschee au venit aici în secolul al XIII, dar în secolul al XIX-lea a fost distrus. Această moschee, care poate fi văzut în Djenné astăzi, a fost construit din nou, numai în 1907.
Bruschi palmier ieşită din clădire, poate reduce efectele negative climatice, inclusiv schimbări bruşte în ziua şi la temperaturi de noapte, averse de ploaie şi umiditate ridicată. În fiecare an în această regiune a Mali se propagă râul Niger, în legătură cu moschee construit pe un deal în timpul se transformă într-o cetate novodneny lut.
97. Podul "Golden Gate" San Francisco, California, Statele Unite ale Americii
Podul Golden Gate din San Francisco, un adevarat regal arhitectonic la vremea constructiei sale, inca este unul dintre cele mai circulate si cunoscute din lume. In ultima vreme insa un record sumbru de sinucideri a readus podul in atentia presei. Unii cred ca tocmai celebritatea podului este cea care ii determina pe multi se il aleaga drept punct final al calatoriei lor prin viata. Insa, in ciuda tragediilor asociate cu el, podul continua sa reziste curentilor marini, vantului si cutremurelor. A fost facut sa reziste si asta va continua sa faca.
Podul Golden Gate a capatat numele stramtorii in care a fost construit, aceasta facand legatura intre Oceanul Pacific si Golful San Francisco. Si-a primit numele in 1848, cand furia aurului a atras sute de oameni in cautarea unei imbogatiri rapide. Inainte a purtat numele dat de spanioli: “Boca del Puerto de San Francisco”. Inaintea cosntruirii podului, in treversarea acestei stramtori se putea realiza doar cu ajutorul curselor regulate cu barca, acestea insa avand multe dezavantaje, mai ales odata cu marirea necesitatii transportului.
Desi ideea construirii unui pod in zona era de mult in mintea multora, fondurile necesare sau un proiect potrivit au lipsit pana cand discutia a devenit mai apriga, in 1916. Atunci, un fost student la arhitectura si inginerie a estimat costul ridicarii unui astfel de pod la 100 de milioane de dolari, o suma imposibilia in acea vreme. Podul Golden Gate trebuia sa reziste la vanturi si curenti extrem de puternici, aceiasi curenti care au oprit evadarile detinutilor din inchisoarea Alcatraz, aflata in apropiere. Joseph Strauss, un architect pana atunci aproape necunoscut, a facut o prognoza uimitoare: el putea sa creeze un pod care sa reziste, la doar 17 milioane in loc de 100. Proiectul pe care l-a prezentat insa nu era nici functional, nici estetic. A primit insa aprobarea, insa doar daca urma sa accepte ajutor de la alti specialist, astfel incat proiectul sa capete aceste atribute.
Cu o inaltime de 230 de metri si o lungime de 1970, podul a fost multa vreme cel mai mare de acest tip construit vreodata. Insa efcienta pe care a capatat-o transportul in urma construirii sale a meritat orice efort. De atunci, alte 8 posuri mai mari au fost cosntruite in diverse parti ale lumii. Cu toate acestea, multumita istoriei complexe si a culorii specifice, constructia din San Francisco va avea mereu un loc special.
98. Shangri-La Valea Hunza, Pakistan
Shangri-La este un loc fictiv descris în romanul lui James Hilton scriitor englez "Lost Horizon" - Orizonturi pierdute. Pe un teren de carte, Shangri-La - un teren-utopic, ascuns undeva în munţii Himalaya iar oamenii săi trăiesc mult mai mult decât oamenii obişnuiţi. Se crede ca acest prototip de loc este Valea Hunza din nordul Pakistanului, în apropiere de graniţa cu Tibetul, deoarece acesta este un loc vizitat de multe ori de catre Hilton înainte de publicarea cărţii sale în 1930.
Green Valley Hunza este izolată de lumea din afara munţilor gigantici. Există o staţiune turistică populară, deşi este deschis numai din mai până în octombrie, datorita zapezii sin anotimpul iarna.
Valea Hunza este situată la o altitudine de 2,5 km deasupra nivelului mării, iar munţii din jur vaii ajungând la o medie de 6 km în înălţime. Locuitorii din Valea Hunza sunt cunoscuti pentru prietenia lor şi ospitalitate. Mulţi dintre ei vorbesc în limba engleză.
99.Hermitage, Palatul de Iarnă St Petersburg, Rusia
Palatul de Iarnă din Sankt-Petersburg este un monument de arhitectura in stil baroc rusesc. Construit la mijlocul secolului al XVIII-lea de catre arhitectul italian Rastrelli. Pentru o perioadă lungă de timp (până în 1918) palatul a fost resedinta de iarna a împăraţilor ruşi.
In anul 1880, in incinta Palatului de Iarnă a fost o explozie cu intentia de a-l ucide pe Alexandru al II-lea, dar nici împăratul, nici membrii familiei sale nu au fost răniţi. În 1922 întreaga clădire a fost transferată la Schitul de stat
Unul dintre cele mai vechi si mai frumoase muzee din lume se afla in Rusia, mai exact la Saint Petersburg. Este vorba despre Muzeul de stat Hermitage, un muzeu ce a fost fondat in anul 1764 de catre Ecaterina cea Mare, insa a fost deschis pentru public abia in anul 1852. Aici este prezentata cea mai mare colectie de tablouri din lume si exista in total peste trei milioane de articole de arta si cultura. Aceasta colectie impunatoare se intinde pe sase cladiri, de-a lungul Embankment Palace si Palatul de Iarna, o fosta resedinta a imparatiei ruse. Pe langa acestea, Palatul Menşikov este muzeul de portelan, aripa de est a Building Major General si Staraya Derevnya sunt si ele parti ale acestui magnific muzeu. Din aceste sase cladiri, doar patru sunt deschise practic pentru public, este vorba despre Palatul de Iarna, Hermitage Mic, Vechiul Hermitage si Noul Hermitage. Celelalte doua cladiri care nu pot fi vizitate sunt Teatrul Hermitage si Casa de rezerva. Partea proasta la acest muzeu este ca biletele pentru turistii care nu provin din Rusia costa de patru ori mai mult decat pentru acestia. Cu toat acestea, in prima zi de joi a fiecarei luni intrarea este gratuita pentru copii si studenti, iar in zilele de luni muzeul este inchis.
Printre lucrarile ce le puteti gasi aici se numara o multime de tabluri si obiecte vechi, dar si mai noi, si astfel avem antichitati egiptene, lucrari care se gasesc in partea de est a Palatului de Iarna. La parterul Vechiului Hermitage si a Noului Hermitage se gasesc antichitati clasice din mitologia greaca, iar atractia principala a colectiei este Venus Tauride, o sculptura autentica elena care din ultimele cercetari este chiar un produs original, deoarece inainte de a se afla acest lucru se spunea ca este o simpla copie romana. Arta preistorica isi are si ea locul aici, la parterul Palatului de Iarna, in aripa de vest aici fiind o colectie de artefacte si cultura a artei din Caucaz. De asemenea, aici mai sunt lucrari din epoca de fier, dar si o colectie din arta si cultura triburilor normande din Altai, Pazyryk si Bashadar care cuprinde un covor si un car de lemn care are o vechime destul de mare. Expozitia caucaziana cuprinde o serie de monumente din Armenia si Turcia de Est.
Arta germana, olandeza, franceza si rusa isi are cate un loc rezervat in acest minunat muzeu si nu ramane decat un singur lucru de facut: sa mergeti sa vedeti cu ochii vostri aceasta splendoare de muzeu, unul dintre cele mai mari din intreaga lume.
100. Petronas Towers Kuala Lumpur, Malaezia
Petronas Towers, acest zgarie-nori sunt mai inalti de 450 metri. Clădirea a fost construită în stil islamic, şi forma a fost propusă personal, de catre prim-ministrul din Malaezia.
Construcţia a durat 6 ani (1992-1998) ..Turnurile sunt birouri, sali de expozitii si conferinte, si o galerie de arta.
Construirea "Turnurilor Petronas" cost cu o schimbare principal la angajator - compania petroliera de stat "Petronas" - de 800 milioane dolari. O parte din costurile preluate de alte companii din Malaysia, cota spatiilor birourilor celor doi zgârie-nori. Turnurile sunt conectate printr-o pasarelă acoperită sub forma unui pod, care asigură siguranţa clădirii. Curios, ca, pentru spalarea unui singur turn dureaza o lună întreagă.Turnuri sunt locul de munca a până la 10 mii de oameni.
Baza de proiectare nu este un oţel uşor pentru ca este prea scump pentru Malaysia, ci un beton special flexibil care este comparabil, cu puterea de oţel. Din cauza acestui zgârie-nori s-a dovedit de două ori mai greu, ca cele similare de oţel . Datorita designului turnul poate rezista chiar pierderea a trei dintre cele şaisprezece coloane.
Pentru securitatea suplimentară sunt ataşate la un pod aerian, pus pe rulmenţi cu bile gigant, iar turnul şi podul nu poate fi zdruncinat.
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu