Pe 1 iunie, stim cu totii inca din copilarie, sarbatorim Ziua Internationala a Copiilor. Fie ca ne sarbatorim copiii, nepotii, fratii sau vecinii, nu trebuie sa uitam nici de copilul din noi. Asadar, acesta este un bun prilej pentru a uita de toate grijile si, pentru a ne aminti de „cea mai frumoasa iluzie", copilaria. Pentru prima data, Ziua Internationala a Copiilor a fost sarbatorita la 23 aprilie 1920, in Turcia. Ziua de 1 iunie a fost adoptata de blocul comunist, pentru a sarbatori copiii pe plan international. Aceasta zi a fost aleasa in cadrul Conferintei Mondiale referitoare la binele copiilor din Geneva, in anul 1952. Nu exista un motiv sigur pentru care a fost aceasta zi aleasa drept reprezentativa pentru copii
O teorie afirma ca in aceasta zi s-a sarbatorit "Dragon Boat Festival" in China de catre un numar mare e orfani, in 1925, zi care a coincis cu ziua conferintei de la Geneva. Exista si o zi universala a copiilor, recomandata de ONU, pe 20 noiembrie, insa ziua de 1 iunie este celebra in acest caz si mai degraba sarbatorita decat alte zile. Scurt istoric al Zilei Internationale a Copiilor si drepturile acestora: in anul 1924 s-a adoptat Declaratia Drepturilor Copilului de catre Liga Natiunilor; dupa un an, se organizeaza conferinta mondiala pentru protejarea si bunastarea copiilor, de la Geneva; in 1989 are loc Adunarea Generala a Natiunilor Unite cand se adopta Conventia privind Drepturile Copilului; anul urmator a ratificat si Parlamentul Romaniei conventia Natiunilor Unite. Copiii ar trebui sa fie sarbatoriti zi de zi. Avem o zi a tatalui, ziua mamei este deja celebra si nici cei mai mici dintre noi nu au ramas fara sarbatoare. Si tocmai pentru ca este o zi speciala si micutii ar trebui sa fie rasplatiti si tratati in mod special. De cele mai multe ori, an de an, aceasta sarbatoare este marcata de discursuri legate de drepturile copiilor, de petreceri pentru copii, concerte, spectacole, activitati sportive, filme, cadouri si iesiri cu familia.
Copiii nu trebuie sa fie neglijati nicicand, caci ei sunt cei care ne fac de multe ori ziua mai buna si pentru care, ajungem la un moment dat sa traim. De ziua lor acestia merita o atentie deosebita pentru a sti ca au anumite drepturi, ca sunt importanti. Desenele de pe asfalt din concursurile organizate in aceasta zi sunt incarcate de cele mai multe ori de familii fericite. In cazul in care copiii traiesc intr-un astfel de mediu, vor avea ocazia sa se bucure in plus de familia lor. Cei mai nefericiti, insa, nu vor afla nici intr-o astfel de zi cum este sa ai o familie, sa fii iubit si ingrijit. Totusi, acesti copii nu sunt scosi din calculul sarbatorii. La orfelinate, centre, scoli, gradinite si in alte locuri, se organizeaza diverse evenimente pentru cei mici, iar acestia primesc cadouri. Ziua Internationala a Copiilor in lume in 25 de tari care sunt majoritatea foste comuniste, copiii se sarbatoresc la 1 iunie; vesticii au date separate, de exemplu: Germania la 1 iunie sau 20 septembrie; India sarbatoresteZiua Copiilor in 14 noiembrie; in Japonia si Coreea de Sud, copiii sunt sarbatiriti pe 5 mai. In Argentina, Ziua Copiilor se sarbatoreste in a doua duminica a lunii august; Australienii isi sarbatoresc copiii in prima duminica din luna iulie; in Brazilia, Ziua Copiilor este pe 12 octombrie. In tara noastra si nu numai, sunt multi copii care trec printr-o situatie grea. De cele mai multe ori, starea acestora este influentata de saracia populatiei. Astfel ei au parte de hrana saraca in calorii, o sanatate precare si ingrijire medicala care lasa de dorit, tocmai de aceea mortalitatea infantila este in crestere.
Totodata, alocatiile nu sunt de mare ajutor si multi ajung sa abandoneze scoala din cauza conditiilor financiare. Acestia ajung sa lucreze la negru. O parte dintre copii sunt maltratati sau abandonati chiar dupa nastere. Unii au adoptat aceasta sarbatoare si o celebreaza ca sa dea bine in ochii Uniunii Europene, insa sunt multe probleme care raman nerezolvate. Doar pentru o imagine buna nu este suficient sa se organizeze evenimente, spectacole si petreceri cu fast, atat timp cat sunt copii saraci care mor de foame.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu