Фотографии в альбоме «Mehndi design» zdorovo2009
на Яндекс.Фотках
Istoric vorbind, aplicarea de mehndi/henna se practică de mii de ani. Specialiştii nu se pot pune de acord dacă provine din Egipt sau India; este cert însă faptul că în trecut, mehndi era folosită mai mult în scopuri terapeutice. Efectele de răcire a organismului şi de coagulare a sângelui erau apreciate, iar proprietăţile de colorare ajutau la vopsirea lânei, lemnului sau pieilor de animale.
Planta de mehndi poartă denumirea de Lawsonia inermis, înaltă şi subţire, din ale cărei frunze se obţine pudra atât de preţioasă. Este foartă sensibilă la temperaturile reduse, motiv pentru care nu rezistă la temperaturi mai mici de 10 grade celsius. Temperaturile optime sunt cele de 35-45 grade, dată fiind şi cultivarea ei în zone ca Egipt, Maroc, India, Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite. Este foarte important ca pudra să fie pură, curată, fără alte chimicale adăugate pentru intensificarea culorii. Culoarea va fi produsă natural, fără intervenţii agresive. Iar ea va fi cu atât mai puternică, cu cât este mai cald – având în vedere că ţara noastră nu beneficiază de astfel de temperaturi tot timpul anului, anotimpul ideal este vara.
Cum se prepară pasta?
Pudra de mehndi se amestecă fie cu ceva acid, ca sucul de lămâie, fie în combinaţie cu ceva dulce – de exemplu zahăr. Ele vor accelera procesul de eliberare a culorii. Se pot adăuga şi ingrediente precum: cafea, ceai negru, nucşoară – intensificatori de culoare. Nu există o reţetă anume; fiecare pudră este diferită şi ţine de preferinţele fiecăruia – unii vor un miros mai plăcut, alţii culoare. Şi nu există corect sau greşit – în această artă, totul este permis – având ca punct de interes sănătatea şi confortul “clientului”!
Se poate folosi şi “henna pentru păr”?
Răspuns fulger: NU! Cu toate că la începuturile ei, henna folosita pe păr şi pe corp erau una şi aceeaşi substanţă cu aceeaşi compoziţie, produsele pentru vopsirea părului din era contemporană conţin substanţe incompatibile cu folosirea lor pe piele.
Cu ce se aplică?
Pasta se poate aplica fie cu conuri din plastic, seringi sau pensula. Sunt de preferat conurile; sunt uşoare de folosit, ieftine şi se pot arunca după folosire. Cum industria de mehndi este aproape inexistentă în România, găsirea instrumentelor ţine de imaginaţia artistului. Aplicarea constă în strângerea uşoară a conului şi trasarea modelelor cu răbdare şi atenţie. Deschizătura conului nu este mai mare de un ac, pentru ca pasta să fie subţire şi modelul cât mai des. Iniţial, mehndi se adresa doar femeilor în prag de căsătorie, dar acum a devenit o modă exotică, mai ales pentru occidentali. Nu-mi place sintagma de „tatuaje henna”; este impropriu din moment ce tatuajele sunt permanente/semi-permanente (şi aici mă refer la o durata de viaţă de luni sau ani) şi adânc impregnate în piele, pe când henna este temporară şi se impregnează superficial.
Ce fel de modele se realizează?
Personal, realizez doar modele tradiţionale care sunt o combinaţie de stil arăbesc şi indian. Florile, păunii şi modelele ce poartă denumirea de paisley sunt cele mai frumoase; linii cu capăt încârligat, frunze sau forme geometrice întregesc tabloul. Există numeroase stiluri, de la persan şi arab, până la cel de tip Dubai sau Mauritius. Fiecare model diferă de la cultură la cultură, îmbinând simboluri din identitatea poporului respectiv. Modelele sunt făcute întotdeauna cu mâna liberă, sunt originale şi nu se foloseşte nici un fel de şablon.
Cum îngrijesc modelul?
Timpul de uscare în România se măreşte considerabil din cauza climei mai reci. Atunci când pasta începe să se usuce şi începe să crape, se “sigilează” cu un amestec de zahăr şi suc de lămâie. Cu cât modelul stă mai mult pe mână, cu atât culoarea va deveni mai puternică. După cel puţin 6 ore, modelul se dă jos şi va avea o culoare uşor portocalie; nu vă speriaţi! Culoarea reală şi finală se va vedea abia după 2-3 zile de la aplicare – are nevoie de timp pentru a se oxida după ce intră în contact cu aerul. După ce toate etapele au fost duse la bun sfârşit, modelul nu trebuie udat în primele 12-24 ore de la aplicare, iar când persoana se spală pe mână sau face baie, este recomandat să nu frece sau să cureţe locul – o spălare fină va ajuta modelul să reziste un timp cât mai îndelungat (de la 1-3 săptănâni, depinzând de pasta şi pielea fiecărei persoane).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu