Persoane interesate

vineri, 17 februarie 2012

ABBA









Formatia suedeza a luat nastere in anul de gratie 1972. Ce nu stiu multi este ca nucleul formarii ei a aparut inca din 1966 cand Björn Ulvaeus, capul 'rautatilor', se afla in turneu cu formatia de folk in care activa (Hootenanny Singer) si l-a intalnit pe Benny Anderson (pe atunci claparul trupei The Hep Stars) la petrecerea de dupa concert. Atmosfera sau bautura sau destinul au facut ca cei doi sa prinda rasaritul fredonand impreuna melodii ale The Beatles si sa viseze la un proiect comun



Timp de 3 ani baietii au repetat prin garajele familiilor si, mai tarziu, in biroul foarte bine izolat fonic al domnului Ulvaeus care, satul de 'zdranganitul' fiului, l-a cedat acestuia. In 1969 cei doi le-au intalnit pe Agnetha si Anni-Frid (Frida) cu care au inceput o poveste de dragoste. In anul urmator toti 4 au plecat intr-o vacanta pe insula Cipru. Din nou, atmosfera sau bautura sau destinul au facut ca cele doua cupluri sa aleaga sa isi petreaca noaptea cantand impreuna. Si asa s-a nascut Festfolk (tradus din suedeza "petrecareti" sau "logodnici")




Primul hit al Festfolk a fost "Hej, gamle man" ("Hi, Old Man"), toate celelalte avand un succes mediocru. Björn, Benny, Agnetha si Anni-Frid au inceput insa sa fie o prezenta constanta pe scena locala a folkului



In 1971 Agnetha si Björn s-au casatorit. In acelasi an Sting Anderson, fondatorul casei de discuri Polar, care avea mari sperante pe plan artistic pentru fericitul cuplu, facea o afirmatie care urma sa se concretizeze intr-o maniera pe care nici nu o imaginase: "Intr-o zi, voi doi, o sa scrieti o melodie care va ajunge un mare hit international!". Si in anul urmator "People Need Love" patrundea in topul din SUA

Numele oficial ABBA a fost adoptat in 1973, acelasi an in care trupa a participat la Eurovison cu melodia "Ring Ring", cea care da numele albumului de debut. Dezamagiti de rezultat (locul 3 in competitia locala), s-au apucat de "Waterloo" cu care au castigat nu doar locul 1 in competitia locala, ci chiar marele premiu Eurovison. Acesta era inceputul calatoriei lor catre succes.
De pe albumul "Waterloo", melodia "Honey, Honey" avea sa cunoasca un mare succes in Europa (4 luni in top 5 in Germania, Austria, Elvetia) si destula notorietate in SUA (locul 27 in Billboard Hot 100)
Anul 1975 a adus lansarea albumului "ABBA". Acesta era deschis de melodia care avea sa dea numele musicalului care a inregistrat vanzari impresionante in anul... 2008! Despre "Mamma Mia" vorbim, fireste. Interpretata in musical de nimeni alta decat Meryl Streep. Tot pe albumul "ABBA" se regesesc hiturile "S.O.S.", "I do, I do, I do, I do" si "So Long"
Desi in anul 1976 aveau doar 6 hituri care reusisera sa ajunga in top 40 in SUA si UK, ABBA a lansat albumul "Greatest Hits". Care a fost un succes extraordinar! Locul 1 in UK in topul vanzarilor de albume. "Greatest Hits" a pregatit astfel, cu gratie, lansarea urmatorului material discografic - "Arrival" (1976). Acesta a inclus mega-hitul "Dancing Queen", alaturi de preferata mea din repertoriul lor - "Knowing me, knowing you". Tot pe el se regasesc "Money, Money, Money" si "My Love, My Life". In 1977 albumul a fost nominalizat la BRIT Awards la categoria "Best International Album Of The Year"



Urmatorii 5 ani au reprezentat perioada de glorie a formatiei. Fiecare album lansat a fost un succes, fiecare radio ii avea pe lista de difuzari, topurile internationale ii gazduiau permanent. In 1977 ABBA a plecat intr-un turneu international care a umplut salile concertelor pana la refuz. In cadrul turneului, ABBA a sustinut 11 concerte in Australia. Imediat dupa acestea a fost lansat "ABBA: The Movie". Dupa lansarea filmului imaginea Agnethei s-a indreptat spre cea de "pin-up girl", mai ales datorita infatisarii sale. Acest rol ce i s-a atribut a dezamagit-o insa profund, mai ales ca a cauzat o serie de critici din partea fanilor Anni-Fridei care considerau ca aceasta este pusa in umbra de imaginea colegei de trupa, intr-un mod necinstit

La finalul anului 1977 ABBA a lansat al 5-lea album - "The Album". Pe el sunt incluse melodiile "Take A Chance on Me" si "Thank You For The Music". Tot pe acest album se regaseste melodia cu care ABBA a decis sa inchida o mare parte din concertele ce au urmat anului 1977 - "Hole In Your Soul".

In 1978 trupa a deschis un studio de inregistrari propriu, apartinand de Polar Music. In acel studio a fost inregistrata si melodia semnata de Led Zeppelin - "Through The Out Door". Polar Studios, fostul Polar Music, ajunsese acum una dintre cele mai celebre case de discuri, desi in urma cu cativa ani fusese aprope de inchidere deoarece nu putuse sa achite chiria pentru spatiu

Anul 1979 a adus o veste foarte trista pentru fanii din intreaga lume: Björn Ulvaeus si Agnetha Fältskog urmau sa divorteze. Stirea a atras atentia mass-media care a inceput imediat sa speculeze referitor la viitorul trupei. ABBA a tinut sa asigure pe toata lumea ca divortul nu va afecta activitatea trupei si ca vor continua. Cu toate acestea, subiectul a ramas printre favoritele presei. Pentru a scapa de acest scandal, Björn si Benny au plecat in Bahamas la Compass Point Studios, unde au inceput sa lucreze la urmatorul album - "Voules-Vous". Acesta a inclus melodia "Ciquitita", alaturi de "I Have A Dream" si "Gimme, Gimme, Gimme".

"Ciquitita" a fost cantata de catre trupa pentru prima data in inauarie 1979 la concertul in scop caritabil organizat de UNICEF. Mai mult, trupa a donat drepturile de autor pentru acest hit celor de la UNICEF. ABBA a incheiat anul 1979 cu primul (si ultimul) turneu Nord American


Anul 1980 aduce o schimbare in stilul trupei, care lanseaza albumul "Super Trouper" - versurile sunt din ce in ce mai personale, sintetizatoarele sunt mai pronuntate. "Super Trouper" a fost pre-comandat in peste un milion de copii, inainte de lansare. ABBA era deja un fenomen! Albumul fusese promovat prin intermediul melodiei "The Winner Takes It All", care a ramas peste ani emblema formatiei. Melodia poarta un profund mesaj legat cel mai probabil de despartirea cuplului Björn - Agnetha (dupa cum puteti vedea si in inregistrarea live de mai jos, unde Agnetha reuseste sa duca interpretarea dincolo de scena si versuri). Pe album se mai regasesc hiturile "Lay All Your Love On Me" si "Happy New Year".





In ianuarie 1981 Björn Ulvaeus s-a recasatorit cu Lena Källersjö, ceea ce toti au vehiculat ca ar fi o mare lovitura pentru Agnetha. Viitorul trupei este din nou speculat in presa. Zvonurile sunt alimentate si de vestea ca Benny Andersson si Anni-Frid Lyngstad urmeaza sa divorteze. Presa a scris despre acest subiect afirmand ca mariajul lor este pe o panta descendenta de multi ani si ca a fost sustinut doar pentru trupa. Mai mult, au speculat ca Benny a intalnit deja o alta femeie. Lovitura a fost cand aceste zvonuri s-au confirmat prin casatoria sa din acelasi an cu Mona Nörklit. Tensiunile din interiorul trupei se simteau din ce in ce mai pregnante. Multa lume a anticipat ca "The Visitors" va fi ultimul album al trupei.
The Visitors" nu a avut acelasi succes ca precedente, de pe el iesind in evidenta tot o melodie trista, legata de experienta traumatizanta prin care cele doua cupluri au trecut - "One Of Us". Ultimul album ABBA a inclus si "Head Over Heals" si "When All Is Said And Done".

Incepand cu anul 1982 cei 4 membri ABBA au inceput sa se implice in diverse proiecte solo. Björn si Benny au inceput sa scrie muzica pentru proiectul "Chess", pe cand cele doua prezente feminine ale ABBA s-au concetrat sa isi reia carierele solo pe care le-au avut pana in anul 1970. Frida a lansat in 1982 albumul "Something's Going On", care a cunoscut un mare succes, o parte din el datorata notorietatii pe care o avea dupa 10 ani de ABBA.

Trupa nu a anuntat niciodata in mod oficial ca s-a destramat. Ultima data au fost vazuti impreuna pe o scena la finalul anului 1982, in cadrul emisiunii britanice "The Late, Late Breakfast Show".

La premiera musicalului "Mamma Mia", din 2008, cei 4 au venit impreuna. Imediat dupa premiera, in cadrul conferintei de presa, Björn si Benny au spus pentru prima oara din 1982 ca niciodata nu vor mai urca pe scena in formula consacrata: "Pur si simplu nu avem o motivatie pentru a ne reuni. Banii nu sunt un factor care sa conteze pentru noi si ne-am dori ca oamenii sa ne poarte in amintire asa cum eram: tineri, exuberanti, plini de energie si ambitie.".






 

 









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină