Analize si teste recomandate femeilor
1.Testul Babes-Papanicolau
Testul Papanicolau este indicat pentru a semnala existenta (nedureroasa) a celulelor anormale sau chiar canceroase la nivelul colului uterin, portiunea anatomica a uterului care vine in contact cu vaginul.
Celulele prelevate pentru aceasta proba se pot folosi si pentru testarea infectiei cu HPV (atunci cand rezulatele testului Papanicolau sunt anormale, se recomanda si testarea HPV).
HPV este un virus cu transmitere sexuala, responsabil de aparitia cancerului de col: tulpinile HPV 16 si 18, fiind cel mai des asociate cu aceasta forma de cancer. Femeile care au rezulate normale la testul Papanicolau, au indicatie de a-l repeta la fiecare 3 ani, incepand cu varsta de 20 de ani.
2. Mamografia
Mamografia este o radiografie a sanului indicata a se realiza pentru preventia cancerului de san, o data la 1-2 ani, incepand cu varsta de 40 de ani.
3. Densitatea minerala osoasa
Densitatea minerala osoasa se masoara anual, incepand cu varsta menopauzei, pentru a trata din timp osteoporoza.
Femeile care iau tratament corticosteroid sau tratament pentru glanda tiroida pot realiza testul mai devreme, la 35 de ani (intrucat aceste tratamente accelereaza pierderea masei osoase).
4.Glicemia
Determinarea glicemiei se recomanda o data la unu sau doi ani incepand cu varsta de 40 de ani. Femeile care au factori de risc precum: istoric familial de diabet, obezitate, hipertensiune arteriala, diabet gestational sunt sfatuite sa inceapa analiza anuala a glicemiei incepand de la varsta de 30 de ani.
5.Profilul lipidic
De la varsta de 20 de ani, este bine sa se inceapa urmarirea profilului lipidic la fiecare 5 ani (cel mult), daca valorile sunt normale.
Aceste analize includ masurarea valorilor colesterolului total, a trigliceridelor, a colesterolului „bun”-HDL si a celui „rau”-LDL. HDL-colesterol ofera protectie impotriva bolilor cardiovasculare, la un nivel de peste 50 mg/dl. LDL-colesterolul trebuie sa fie sub valoarea de 130 mg/dl pentru acelasi deziderat!
Profilul lipidic trebuie urmarit indiferent de greutatea persoanei in cauza, intrucat pot exista persoane foarte slabe care sa aiba valori crescute ale colesterolului total, fara macar sa banuiasca!
Femeile care au factori de risc pentru bolile cardiovasculare precum:
- fumatul
- rude cu boli cardiovasculare
- hipertensiune arteriala
- valori anormale in profilul lipidic/supraponderalitate
au indicatie pentru o alta analiza: PCR-proteina C reactiva, care poate semnala existenta unei stari inflamatorii la nivelul vaselor de sange, asa cum se intampla in cazul aterosclerozei.
6. Tensiunea arteriala
Determinarea valorii tensiunii arteriale este foarte usor de evaluat, in cabinetul medicului de familie. Se recomanda determinarea valorilor tensionale cel putin de doua ori pe an, cu un aparat clasic de masurare.
Tensiunea arteriala optima este mai mica de 120/80. Valori normale pentru tensiunea arteriala pot fi considerate pana la 130/85.
In cazul unor valori tensionale situate la limita, un regim de viata sanatos bazat pe o dieta saraca/lipsita de grasimi animale, renuntarea la fumat, activitate fizica, poate sa readuca valorile tensiunii arteriale la normal.
7. Hemoleucograma completa
Hemoleucograma completa este o analiza a sangelui care permite verificarea activitatii maduvei hematogene (maduva de la nivelul oaselor lungi, care formeaza celulele sangvine) si a sistemului imunitar. Hemoleucograma masoara:
- Numarul de globule rosii, hemoglobina, hematocritul
- Numarul de globule albe (leucocite)
- Numarul de trombocite
Aceasta analiza poate diagnostica numeroase afectiuni precum: anemii, hemoragii (oculte), leucemii, mielom multiplu, infectii, inflamatii, malnutritie, boli autoimune, tulburari de coagulare. Hemoleucograma este o analiza recomandata anual.
8.TSH
Afectiunile tiroidiene sunt mult mai frecvente in randul femeilor in comparatie cu barbatii. TSH-ul este un hormon secretat de glanda hipofiza, care controleaza activitatea glandei tiroide.
O simpla testare a nivelului sangvin al TSH-ului poate arata daca exista o suferinta a glandei tiroide (hipertiroidism /hipotiroidism) si se poate urma un tratament inainte ca boala sa avanseze.
Sarcina poate agrava sau declansa o suferinta tiroidiana latenta. Pe de alta parte, problemele tiroidiene pot afecta ovulatia, ducand la probleme de fertilitate in cazul femeilor sau pot afecta buna desfasurare a sarcinii, ducand la nastere prematura sau chiar la pierderea sarcinii.
Orice femeie este sfatuita sa faca analiza sangvina a TSH-ului o data pe an.
9.Consult stomatologic
Desi este adesea neglijat, un consult stomatologic este obligatoriu o data la 6 luni, pentru a verifica sanatatea dintilor si a gingiilor.
Consultul stomatologic des, preintampina si trateaza la timp probleme precum: cariile, problemele gingivale, paradontoza. S-a demonstrat ca infectiile dentare (abcesul dentar, carii) cresc riscul femeilor de a naste prematur.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu