Persoane interesate

duminică, 14 octombrie 2012

Zodii corespondenti in animale Totul despre Zoroastrianism







Profetiile, invatamintele si filosofia lasate in urma de Zoroastru poarta numele colectiv de Zoroastrianism. In trecut, aceasta forma de religie a fost una dintre cele mai cunoscute si raspandite in lume. Cercetatorii au descoperit ca bazele sale au fost cel mai probabil puse in Iran prin secolul VI inaintea erei noastre. Zoroastru sau Zarathustra este cel mai important profet al acestei religii, el povestind numeroase legende ce au fost trecute de la o generatie la alta.
In cadrul religiei Zoroastrianism, Ahura Mazda este cel care a creat lumea, el simbolizand puterea suprema a binelui in care nu exista nicio picatura de rau. Asa cum binele si raul formeaza doua forte distincte, raul incearca din rasputeri sa distruga creatiile binelui, in timp ce forta pozitiva lupta pentru a-si mentine creatiile in viata. Cele mai importante scripturi ale religiei sunt Avesta, insa mare parte a acestora a fost pierduta. Se pare ca religia zoroastriana a fost populara in Iran timp de secole intregi, insa a murit prin preajma secolului X era noastra din cauza cuceririi majoritatii iranienilor de catre alte imperii mai puternice care nu impartaseau aceleasi credinte religioase. Cu toate ca religia propriu-zisa a murit, elemente ale sale inca mai dainuie in cultele religioase din prezent.
Credintele din Zoroastrianism
Ca in mai toate religiile lumii, si in cadrul zoroastrianismului exista un set de legi, principii si traditii religioase care trebuiau infaptuite de credinciosi. Zeitatea suprema, universala si transcendentala este Ahura Mazda, creatorul original catre care se indreapta toate rugile credinciosilor. Asa este creatia lui Mazda care se caracterizeaza prin ordine si adevar, acesteia contrapunandu-i-se durj, haosul si falsitatea. Razboul pornit intre bine si rau este exacerbat si de oameni, care au un rol activ in acest conflict.
In Zoroastrianism este necesara participarea activa in viata personala, prin ganduri, fapte si cuvinte pozitive pentru ca raul si haosul sa fie oprite, tinute in sah. Libertatea proprie se afla la loc de cinste in aceasta religie care reneaga in totalitate conceptul de monasticism. In legendele zarathustriene se spune ca atunci cand Ahura Mazda il va invinge pe cel rau, lumea se va sfarsi, iar universul va fi recreat. La recrearea finala, tot ce exista in univers, incluzand sufletele celor morti, va fi reunit cu Ahura Mazda. In plus, la sfarsitul timpului, un salvator va recrea lumea, iar in timpul acestei „renovari”, mortii vor fi readusi la viata si vor putea trai din nou pe pamant.
Raul poarta in Zoroastrianism numele de Ahriman sau principiul destructiv, iar binele este vazut prin puterea lui Ahura Mazda. Prin puterea sa divina, creatorul interactioneaza cu lumea si reuseste sa distruga raul prin crearea unor Nemuritori care sunt ajutati de Yasatas, niste intruchipari ale moralitatii.
Printre cele mai importante elemente folosite in ritualurile din zoroastrianism se numara focul si apa, elemente purificatoare de mare importanta. Ritualurile de purificare sunt cele mai importante pentru ca, prin intermediul acestora, se pun bazele vietii rituale. In templele de foc exista atat apa cat si foc, in credinta zoroastriana crezandu-se ca cele doua elemente au fost ultimele elemente primordiale create si ca focul isi are originea in apa. Focul este vazut ca un mediu prin care omul dobandeste intelepciune in timp ce apa reprezinta tocmai acea intelepciune. Atunci cand se rugau, credinciosii zoroastrieni faceau acest lucru in prezenta unor forme de apa si foc.
Desi in Zoroastrianism nu este exclus prozelitismul iar credinciosii pot sa treaca de la o religie la alta, acestia sunt indemnati sa se casatoreasca cu membri ai aceleiasi religii. Exista inca secte ale zoroastrianismului care pastreaza anumite conceptii ce nu sunt in concordanta cu legile zoroastriene care cred in egalitatea dintre sexe, in aceste cazuri vazandu-se legatura dintre cei care mai cred in anumite elemente religioase pe care le combina cu credinte islamice.
Conceptia asupra vietii in zoroastrianism este una speciala. Viata este deci un stadiu temporar in care individul trebuie sa lupte de partea binelui sau a raului. Inainte de a se naste omul, sufletul sau este reunit cu gardianul care va avea grija de el de-a lungul vietii pentru ca dupa moarte spiritul uman sa se reintalneasca cu protectorul sau si sa ii dea acestuia informatiile colectate in timul vietii, informatii necesare in lumea binelui contra raului din lumea spirituala. Zoroastrianismul nu crede in renastere, cel putin pana la vremea de apoi in care lumea va fi recreata cu totul, insa secte dintre cele care au ramas si care au imprumutat din credintele zoroastriene mai cred in reincarnare.
In zoroastrianism, cadavrul este un loc numai bun pentru ca raul sa salasluiasca. Se crede ca decedatii pot fi posedati de rau si tocmai de aceea, cadavrele sunt expuse si mai apoi inmormantate sau cremate pentru ca raul sa nu isi mai poata gasi o gazda.
Zoroastrianism si religii
Cercetatorii cred ca numeroase elemente ale credintei zoroastriene stau la baza religiilor avraamice, printre acestea numarandu-se demonologia si eschatologia. Si zoroastrienii au imprumutat insa credinte din alte religii, deci se poate vorbi si in cazul lor de un sincretism religios. Aceasta credinta imprumuta elemente de ici de colo pentru a crea o alta forma de religie, astfel sunt vizibile elemente imprumutate din religia vedica, maniheism, religiile proto-indo-iraniene si religiile proto-indo-europene.
zoroastruProfetul Zarathustra
Conceptul religios de Zoroastrianism a fost creat in Iran de catre profetul Zoroastru sau Zarathustra. Nu se stie insa cu exactitate in ce perioada a trait acesta, de aceea nici religia nu are o „data a nasterii” clara. Nasterea si viata lui Zarathustra nu sunt cunoscute in detaliu, insa Avesta, scriptura zoroastriana, cuprinde imnurile create chiar de profet. Se pare si ca el a urat religia politeista din cadrul Epocii Bronzului, religie in care s-a nascut, urand in acelasi timp si ritualurile de sacrificare si consumul de halucinogene.
Pe la varsta de 30 de ani, Zarathustra a avut o viziune intregita cu ajutorul zeilor, iar aceasta a schimbat total modul in care profetul vedea lumea, indemnandu-l pe acesta sa impartaseasca noua sa viziune cu toata lumea. Dupa viziunea sa, Zarathustra a inceput sa creada in crearea lumii infaptuite de un singur creator care ar trebui venerat. Cum in viziunile sale Devele erau fiinte care se bucurau de razboi si cearta, el a considerat ca acestea se opun zeului si trebuie considerate fiinte rele. Ideea religioasa a lui Zarathustra nu a fost primita cu ochi buni de autoritati pentru ca intregul lor set de valori religioase ar fi fost daramat in favoarea unei religii monoteiste noi, astfel ca profetul a pornit in cautarea unei tari care sa ii accepte credintele si sa adere la acestea. In tinutul din vestul Iranului de astazi, el a gasit un regat capabil sa ii inteleaga profetiile si sa adere la credintele sale, pornindu-se in acest mod o noua religie ce avea sa devina raspandita pe intreg globul pamantesc.
Credintele lui Zarathustra in Zoroastrianism
Pentru Zarathustra, Ahura Mazda este primul si singurul zeu, cel care a creat totul si singurul adevar existent. Religia profetului este intr-adevar una monoteista in care doar Mazda primeste venerarea credinciosilor. Daena este legea eterna pogorata pe pamant prin cuvintele pure. Asha este legea universului care pune totul in miscare si care pedepseste actiunile realizate impotriva lui Mazda si a binelui suprem. Asha reprezinta binele suprem care trebuie ajutat sa invinga in conflictul etern cu raul pentru ca universul sa fie recreat. In zoroastrianism, oamenii au un rol esential in lupta binelui cu raul pentru ca datoria lor, ca fiinte create de reprezentantul binelui, este aceea de a proteja ordinea, adevarul si dreptatea. Oamenii trebuie sa fie o parte activa din viata universala si trebuie sa incerce sa schimbe ceva, sa realizeze fapte bune de-a lungul vietii si sa se ajute unii pe ceilalti.
Alegerile morale, responsabilitatea si datoria sunt esentiale in zoroastrianism. Binele este vizibil la cei care fac fapte bune si ajuta binele suprem sa invinga raul. Recompensa sau pedeapsa sufletului vine de la modul in care credinciosul si-a trait viata si nu dintr-un plan stabilit de dinainte de catre destin.
Legendele creatiei
La baza creatiei lumii sta Ahura Mazda, creatorul, adevarul, binele suprem. Acesta exista in lumina binelui de deasupra in timp ce Angra Mainyu se ascundea in intunericul de dedesupt. Mazda a creat fiintele divine care l-au ajutat in crearea universului si a lumii iar raul, urmandu-i, a creat fiintele rele, demonii si creaturile malefice ale pamantului. Raul a incercat chiar sa creeze un contracandidat negativ omului, insa legendele spun ca nu a fost capabil de acest lucru pentru ca omul a fost prea complex pentru intelegerea sa. Totusi, el a reusit sa il blesteme pe om si pe animalul primordial cu boala si moarte.
In zoroastrianism exista si conceptul de renastere a lumii si judecare a individului prin prisma faptelor sale din decursul vietii. Se spune deci ca, atunci cand universul va fi recreat, oamenii vor putea invia din morti. Libertatea de a alege il duce pe om pe drumul sau pana cand raul isi va dezlantui puterea asupra pamantului si va incerca sa distruga lumea. Legenda spune ca o virgina care se imbaiaza intr-un lac va fi impregnata cu samanta divina a lui Zarathustra si va da nastere salvatorului omenirii. Dupa cum se vede, credinta intr-un salvator venit dintr-o femeie virgina predateaza crestinismului. Salvatorul va ridica mortii din morminte pentru ca acestia sa aiba parte de o ultima judecata. Cei drepti vor trece prin metal topit si nu vor arde, iar fortele binelui vor triumfa deasupra raului. Un ultim sacrificiu va fi facut, iar oamenii vor ramane nemuritori. Lumea se va schimba, iar Paradisul se va naste pe luna, lasand pamantul sa creasca pentru a se uni cu acesta.
Ca in alte religii, si in zoroastrianism exista elemente imprumutate prin intermediul sincretismului religios. Se pune ca aceasta ar fi una din primele religii monoteiste din lume care a avut o popularitate covarsitoare la inceputul erei noastre, insa a ajuns in declin spre sfarsitul secolului X era noastra. Nu se stie cate culte religioae din lume au imprumutat din elementele specifice zoroastrianismului, insa in anumite parti ale Iranului mai exista marturii ale acestor credinte. Desi scripturile Avesta au fost arse in timpul cuceririi Iranului de arabi, paginile ramase sunt destul pentru ca cercetatorii sa descopere ce se afla in spatele maretei religii a lui Zarathustra.
Zoroastrian sistem astrologic - stramosul tuturor tendințelor și completările ulterioare ghidare în astrologie. Ciclu calendaristic - 32 ani, în fiecare an are un simbol specific asociat cu una dintre totem animal. În legătură cu o anumită simbolism și proprietăți care o persoană născută într-un anumit an, au în ei înșiși întruchipează. Fiecare totem antitotem se confruntă cu avertisment sau cu privire la ispitele diavolului, de pregătite pentru oamenii din anul nașterii. Totem născut dictează cum și ce să facă pentru a fi demn de carisma, care este de a fi distins har. Complăcându vicii si slabiciunile conduce la faptul că elementele exterioare apar antitotema - este începutul degradării personale.Mai aproape de o persoană la imaginea de totem sale, mai multe șanse de a găsi cea mai bună protecție împotriva actelor de rele.

În anul calendaristic zoroastrian începe în 21 martie, când Soarele intră în Berbec. Oamenii născuți în februarie-martie (20 martie), sunt influențate de Totem, anterior și următor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină