Persoane interesate

sâmbătă, 11 februarie 2012

Viena motive. Trezoreria a Palatului Hofburg













Palatul Hofburg, situat in centrul Vienei, este cu siguranta unul dintre cele mai apreciate atractii turistice ale orasului. Ajunsi aici am facut turul apartamentelor imperiale, muzeului lui Sissi si Colectiei de argintarie. Biletul pentru cele 3 parti a fost 9.90 euro (pentru celalalte parti ale palatului se platesc bilete separat) si este valid timp de 2 zile, asa ca daca n-ai avut destul timp la dispozitie (se inchide la ora 5:30) te poti intoarce a doua zi. Ti se spune ca vizitarea celor 3 parti dureaza intre o ora si trei ore, depinde cat de repede te misti, in unele locuri sunt atat de multi vizitatori incat trebuie sa te opresti. Palatul e impresionant si din exterior, dar din pacate ai ocazia sa vizitezi doar o mica parte a interiorului.


Manta de împăratul Franz I Stephen. Al doilea sfert al secolului al XVIII-lea.
 Muzeul Sissi
Foarte interesant, dar, din cauza coridoarelor inguste, pline de turisti, nu am putut inainta in voie. In multe locuri se produc “blocaje” asa ca dureaza putin cam mult. S-au depus multe eforturi pentru a separa miturile de realitate in ceea ce o priveste pe Sissi. Fan al exercitiilor fizice si dietei, cauta mereu “potiuni”ciudate care sa ii pastreze frumusetea si sa o ajute sa nu se ingrase, obsedata sa aiba talia minuscula toata viata. Este descrisa ca fiind o figura tragica, dupa casatoria ei la varsta de 16 ani a avut 4 copii din care 2 au murit, si intunericul de aici parca iti transmite sentimentele de depresie pe care le-a trait in acele momente. Moartea ei a fost la fel de dramatica, ucisa la 60 de ani de un anarhist. Doar unele exponate sunt luminate, restul e destul de intunecos. Bijuteriile si rochiile ei sunt expuse aici, o copie a rochiei ei de mireasa si alte obiecte personale.

Apartamentele Imperiale
Cele 19 incaperi denumite Kaiserappartments sunt camerele folosite de familia regala, imparateasa Sissi si sotul ei, imparatul Franz Joseph, biroul, sala de audiente, dormitorul, camera de baie si sala de gimnastica a imparatesei. Majoritatea camerelor sunt de culoare alba, decorate insa cu auriu pe tavan si tapet rosu pe pereti.
Mi s-au parut fascinante decoratiunile originale si mobilierul pastrat in stare foarte buna care te transportau inapoi in epoca. Am avut audioghid, gratuit, care ne-a oferit o multime de informatii legate de istoria si arhitectura palatului. Am aflat, de exemplu, ca familia regala avea de ales la masa intre 29 varietati diferite de meniu. Am vazut patul mic de fier pe care Franz Joseph dormea in birou, dar si camerele superb decorate ale lui Sissi si multe tablouri grozave.
 Colectia imperiala de argintarie si portelan -Schatzkammer-sau The Treasury in engleza
Un loc cu adevarat impresionat, plin cu “cantitati” enorme de argint, portelan si stofe. Colectiile sunt separate in 2 departamente: cel eclesiastic si cel secular. Muzeul contine cele mai importante colectii de obiecte regale din perioada medievala: bijuterii din perioada imperiului roman, sceptre, sabii, coroane, robe precum si un pocalul din agat din sec 4 care se presupune a fi Sfantul Graal. Imbracamintea bisericeasca, cusuta manual cu fir de aur, argint si matase era uimitoare- cand te gandesti cate mii de ore a durat coaserea lor!
Argintaria si portelanul aflate aici din belsug te fac sa te gandesti cat de extravagant si luxos traiau Habsburgii pe vremea aceea. Cea mai uimitoare masa (masa Milan) a fost cea in care erau expuse numeroase “decoratiuni” uriase din argint placat cu aur-o masa formala cu lungimea de 30 metri, la care se puteau aseza 140 oaspeti-ti se taia respiratia sa vezi atata bogatie la un loc. Sunt foarte multe servicii de masa din portelan nu doar vieneze ci si frantuzesti, unguresti, chinezesti si de Boemia, decorate cu motive diferite, florale, cu pasari, cadre naturale sau cladiri, dar si portrete, sau unele mai simple, infrumusetate insa cu margini aurii sau florale.
Pe langa argintarie si portelan mai sunt prezentate diferite alte obiecte folosite la servitul mesei sau prepararea ei-vase din sticla, fructiere, tavi, fete de masa si servetele monogramate, obiecte din crama regala, candelabre din aur, sticla, argint si bronz, asezate in vitrine din lemn de stejar.
La plecare se pot cumpara suveniruri din magazinul aflat la parter, majoritatea cu imaginea lui Sissi, a imparatului, a palatului dar vei gasi si faimoasele bomboane din ciocolata cu martipan Mozart.
Coroana Sfântului Imperiu Roman (ca coroana de Charlemagne) a făcut în a doua jumătate a secolului al zecelea. Ea a purtat de împăraţi, până în secolul al XVII-lea. Coroana de aur octogonală decorat cu 144 de pietre preţioase şi perle.
O copie a portretul lui Carol la coroana imperială (Albrecht Durer, originalul se află în Muzeul Naţional German din Nürnberg).
 În 1602 Rudolf a comandat bijutierului său personal din Praga o nouă coroană din aur, bogat împodobită cu 8 diamante, rubine și perle, având în vârf un safir, coroană reprezentată în majoritatea tablourilor și frescelor evului mediu. Cele 8 diamante au o semnificație alegorică și mistică; 8 reprezintă numărul sfânt al biblicului Jerusalem, iar diamantul este simbolul lui Christos.
Pe cele patru fațete din aur masiv, reliefuri minuțios realizate reprezintă pe Rudolf al II-lea în postură de comandant suprem învingător al turcilor, precum și încoronările lui din Frankfurt (ca împărat romano-german), din Bratislava și Praga (ca rege al Ungariei și Boemiei). Din 1804 coroana lui Rudolf al II-lea a devenit coroana tuturor împăraților Austriei, dar nu a fost niciodată purtată la încoronări.
Sceptrul de coroana.

Ordinul Lâna de Aur / Order of the Golden Fleece.
Emblema Ordinului Lâna de Aur (Le Toison d’ Or), un Ordin cavaleresc fondat în 1429 de Filip cel Bun, duce de Burgundia (1396-1467). Rezervat membrilor familiilor regal şi înaltei nobilimi în Austria, Franţa, Rusia, Anglia, etc.
Emblema constă dintr-o pielicică de miel suspendată, de obicei din aur, adesea ornată cu pietre preţioase. A fost folosită suspendată de pandante cu stiluri diverse, exemplarele fiind executate în mai multe ţări europene.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină