Persoane interesate

luni, 16 ianuarie 2012

63.Turnul Eiffel Paris, Franţa.



Turnul Eiffel din Paris a fost numit dupa arhitectul sau principal, inginerul Gustave Eiffel. Eiffel mai construise si alte structuri metalice, printre care cateva poduri de cale ferata si armatura pentru Statuia Libertatii. De aceasta data insa, vroia sa construiasca o constructie metalica in forma de turn. Ceea ce multi oameni nu stiu, este ca la inceput Turnul Eiffel fusese planificat sa fie construit in Barcelona pentru Expozitia Universala din 1888, dar a fost refuzat deoarece era prea ciudat si scump. Astfel Eiffel a incercat sa-si construiasca turnul la Paris, pentru Expozitia Universala din 1889, iar de data aceasta a obtinut aprobarea.





Cincizeci de ingineri au creat peste 5300 de desene ale diferitelor parti necesare pentru construirea turnului. Cele 18 000 de componente metalice ale turnului au fost fabricate separat in ateliere si apoi asamblate la locul constructiei cu ajutorul a 2 500 000 de nituri. Desi asamblarea bucatilor era un procedeu foarte periculos, doar un singur om si-a pierdut viata in timpul constructiei. Constructia a inceput in 1887, iar Turnul Eiffel din Paris a fost terminat in 1889, pe 31 martie. Greutatea turnului este estimata la 10 100 tone.
Turnul Eiffel din Paris n-a fost insa asa iubit si admirat ca in ziua de azi. In timpul planificarii si constructiei sale, multi au protestat impotriva. Multi au spus ca este un spin in ochi, iar ziarele erau pline de scrisori primite de la comunitatile de artisti din Paris. Chiar si dupa terminarea constructiei, Turnul Eiffel era extrem de controversat printre parizieni. Cand a fost intrebat de ce se duce la restaurantul din Turnul Eiffel in fiecare zi, desi uraste turnul, scriitorul Guy de Maupassan a spus ca face acest lucru din cauza ca este singurul loc in Paris de unde nu se poate vedea structura. Spre norocul celor care urau Turnul Eiffel, acesta avea permis sa ramana in picioare doar pentru 20 de ani, dupa care trebuia sa fie demolat. Totusi fiindca turnul s-a dovedit folositor pentru telecomunicatii, i s-a permis sa ramana in picioare si dupa ce a expirat termenul de 20 de ani. Odata cu trecerea timpului, oamenii au inceput sa indrageasca turnul, astazi majoritatea parizienilor iubind Turnul Eiffel.De cand a fost construit, Turnul Eiffel din Paris a fost martor la multe evenimente. Oamenii au sarit cu parasute care de care mai bizarre, unele avand succes, altele nu. Turnul a fost vizitat chiar si de un elefant, si in interior au avut loc si curse pe scari. Turnul Eiffel a fost martor si la ocupatia germana din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, in timpul caruia francezii au taiat cablurile de la lifturile sale pentru a se asigura ca Hitler va trebui sa urce cele 1665 de scari, daca ar fi vrut sa ajunga in varful turnului. Cand a vizitat Parisul, Hitler nu s-a incumetat sa urce acele scari. De aceea se spune ca Hitler a cucerit Franta, insa n-a reusit sa cucereasca si Turnul Eiffel din Paris. La eliberarea Frantei in 1944, Turnul Eiffel a devenit un simbol al libertatii, cand a fost ridicat un steag, confectionat din 3 lenjerii de pat, in varful acestuia.





Pentru a preveni ruginirea metalului, Turnul Eiffel este acoperit cu o vopsea protectoare. Desi este greu de observat, turnul este de fapt vopsit in 3 tonuri, cea mai deschisa nuanta fiind la varf, iar cea mai inchisa la baza. Acest lucru a fost facut pentru ca Turnul Eiffel sa complimenteze cerul Parisul cat mai bine. Turnul trebuie sa fie revopsit la fiecare 7 ani. Fiecare revopsire dureaza intre 15 si 18 luni si consuma in jur de 60 de tone de vopsea.
Turnul Eiffel este fara indoiala una dintre cele mai faimoase cladiri din lume, fiind si cel mai vizitat monument cu plata din lume. Se estimeaza ca peste 200 de milioane de oameni au vizitat Turnul Eiffel de la terminarea constructiei sale in 1889. Este pacat sa vizitati Parisul fara sa vizitati si Turnul Eiffel. La vremea constructiei sale, Turnul Eiffel era cea mai inalta cladire din lume, masurand 312 metri. Desi a pierdut demult acest lucru, inaltimea sa tot ramane impresionanta. Astazi turnul masoara 324 metri, deoarece i s-a adaugat o antena in varf. Turnul are 3 niveluri, toate deschise in mod normal vizitatorilor. La primele doua niveluri se poate ajunge atat pe scari cat si cu liftul, in timp ce la al treilea nivel se poate ajunge doar cu liftul.
Privelistea este impresionanta de la oricare din cele 3 niveluri, dar cea mai frumoasa este desigur cea vazuta de la nivelul 3. Nivelul 3 nu este totusi indicat celor care au fobie de inaltimi. Dupa ce se intuneca, sunt aprinse cele 336 de spoturi si cele 20 000 de becuri ale turnului, care nu fac decat sa transforme ceva frumos in ceva cu adevarat maret. Turnul se afla chiar in centrul Parisului, in Franta, si se poate ajunge foarte usor la el cu ajutorul metroului.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină