Persoane interesate

marți, 17 ianuarie 2012

68. Alhambra Granada, Spania.


Alhambra din Granada este unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură islamică. Acesta, împreună cu Marea Moschee din Cordoba sunt cele mai prestigioase dovezi ale prezenţei musulmane în Spania din secolul VIII până în secolul XV. Cuvântul Alhambra provine de la Al Hamra (الحمراء), " roşu " în arabă, datorită culorii stâncilor pe care este construit palatul.
Alhambra este un ansamblu de clădiri într-o fortăreaţă care domină câmpia şi oraşul Granada, situat în faţa un cartier popular şi pitoresc, Albaicin. De acolo se văd vârfurile înzăpezite din Sierra Nevada. Printre aceste clădiri se află un palat maur care glorifică acest complex, precum şi palatul baroc al lui Karl V. şi o biserică ridicată pe amplasamentul un foste moschee.
Curtea Mirţilor
Numele său vine din arabă, unde Qalat al Hamra care înseamnă literalmente "castelul roşu". Alhambra isi are originile în intrarea la 1238 în Granada a primului suveran nasrid, Muhammed ben Nazar. Fiul său Muhammed al II-lea o va fortifica. Stilul nasrid atinge apogeul în secolul XIV, în timpul regilor Youssouf I şi Muhammed al V-lea care ridică cele mai prestigioase părţi ale edificiului, între 1333 şi 1354. În ciuda dorinţei Regilor Catolici de a şterge urmele Islamului din teritoriile recucerite de către creştini după căderea Granadei în 1492, palatul maur era atât de frumos încât nu a putut fi distrus şi a rămas în folosinţă ca palat regal al acestora.
Planul de construcţie al palatului este confuz. El se organizează în mai multe săli dreptunghiulare, parţial integrate în incintă, legate între le prin vestibule şi dispuse în jurul celor două bijuterii, curtea mirţilor (patio de los arrayanes) şi curtea leilor (patio de los leones).




Se poate vorbi mai degrabă de o artă a decoraţiunii decât de una arhitectonică. Exteriorul este sobru, în timp ce decorul interior este fascinant, bazat pe trei componente ale artei arabe clasice: caligrafia, decorarea florală stilizată, şi motive geometrice.
 
 
 
 
 
După cucerirea Granadei, creştinii Alhambra s-au schimbat dramatic. Decoratiuni in aer liber au fost unse, pictura si aurirea şterse, mobilierul rupt. În secolul al XVI-lea. Carol al V-a a reconstruit castelul în stil renascentist. În secolul al XVIII-lea. Filip V a refacut camerele în stil italian, şi au construit un palat în mijlocul uneia dintre cladirile maure.
 
 
 
În anii următori, urme de arhitectura maura au fost distruse treptat. In 1812 francezii au aruncat in aer unul din turnurile de la Alhambra, dar castelul a scăpat de o soartă similară. In 1821, castelul a fost parţial distrus de un cutremur.
 
Sarcina principală a arhitecţilor Alhambra a fost de a acoperi fiecare centimetru pătrat de clădiri destinate artei, indiferent de dimensiune. Chiar şi în cazul în care
s-au realizat insertii de lemn, au sculptat de asemenea, ornamente.  În prezent, Alhambra a devenit un muzeu de arhitectura islamica, care atrage mii de turisti din toate colturile lumii.
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină