Persoane interesate

duminică, 15 ianuarie 2012

74.Rock Uluru Nordul Australia




 
 

 Nisipul spulberat de vant a cizelat forma rotunjita, ca o spinare de elefant, a stancii Ayers, care se ridica brusc din intinderea plata si arida a Teritoriului de Nord din zona centrala a Australiei. Batrana stanca rosie, cunoscuta ca Uluru, a fost dintotdeauna un loc sacru pentru aborigenii anangu. 
 
 
 
 
 Numele de Uluru vine de la tribul Uluritdja, care a trait aici. Acest nume inseamna loc in umbra; explicatia fiind probabil legata de partea de sud a monolitului, rareori expusa razelor soarelui. Monolitul a fost descoperit in 1873 de Wiliam Gosse numindu-l Ayers in onoarea unui inalt functionar australian - Sir Henry Ayers. Ayers Rock-Uluru a fost inclus in Lista Patrimoniului Universal UNESCO in 1987.
 

 
 
 
 
 
Australienreise
 
 
Ciudata stanca impresioneaza si prin fenomenul de schimbare a culorii in diferite perioade ale zilei sau de la un sezon la altul. Geomorfic "muntele insula" este compus in principal din feldspati si cuart, avand numeroase izvoare si pesteri in care s-au descoperit picturi rupestre, marturii concrete ale unor civilizatii trecute.
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină