Persoane interesate

luni, 16 ianuarie 2012

78. Statuia Libertății New York, Statele Unite ale Americii


Statuia Libertăţii (numele complet al "Liberty, luminoase în lume") - unul dintre cele mai faimoase sculpturi din SUA şi din lume. Acesta este adesea numit "simbol al New York şi Statele Unite", "simbol al libertăţii şi democraţiei", "Lady Liberty".Statuia este situat pe Liberty Island (Insula Libertăţii), circa 3 km sud-vest de vârful de sud a Manhattan-ului. Pana in 1956, insula a fost numit "Bedlou insulă." Zeiţa de libertate deţine o torta in mana dreapta si un semn pe stânga. Inscripţia de pe tableta citeşte «iulie IV MDCCLXXVI» 04 iulie 1776"), de la data semnării Declaraţiei de Independenţă. Un picior "Libertatea" este pe lanţurile de rupt. Înălţimea de întreaga structură de aproape 100 de picioare, deşi "creştere" în sine a statuii - Statuia din aproximativ 50 m este facut din cupru, greutatea sa este de 30 de tone. În corona sunt 25 ferestre, care simbolizează razele pământeşti şi cereşti pietre iluminarea lumii. Cele şapte raze pe creştet statuie simbolizează cele şapte mări şi şapte continente. Din coroana se deschide vederi largi de portul din New York. În soclul pe care se află o statuie a unui muzeu.







Statuia Libertatii de la intrarea in portul New-York, al carei nume complet este ,,Libertatea Luminând Lumea", a fost opera sculptorului Frederike-Auguste Bertholdi (1824—1904).
Este de menţionat ca pentru construirea acestui gigant au fost folosite 300 de foi de arama ciocanită de 2,5 mm, cantarind 80 de tone, iar armatura interioara care cintareste 1 100 de tone, a fost facuta de celebrul inginer Gustave Eiffel.Statuia, dupa ce a fost construita la Paris in anul 1884, a fost daruita Statelor Unite ale Americii in anul 1886.








Statuia Libertatii este situata in New York pe mica insula Liberty Island, la sud-est de Mahattan. A fost oferita Americii de catre Franta la implinirea a o suta de ani de la castigarea independentei si inaugurata de presedintele Grover Cleveland la 28 octombrie 1886.


Piatra din care este construit soclul provine dintr-un mic sat din Franta, probabil din Ruoms sau din Pouillenay. A fost aleasa pentru faptul ca este putin coroziva la actiunea apei sarate. Primul model, la scara mica, a fost realizat in 1870 si se gaseste in prezent in Jardin du Louxembourg, din Paris. Oficial, a fost data Statelor Unite ale Americii la 4 iulie 1884, transportata de fregata Isere si montata definitiv in locul unde se gaseste si astazi.
Are 46,5 (92, 99 m cu tot cu soclu) si reprezinta o femeie acoperita de un drapel care tine in mana dreapta o flacara iar in mana stanga o placa pe care este inscriptionata ziua independentei Americii: 4 iulie 1776.







Cele 7 brate ale coroanei simbolizeaza cele 7 continente. In interiorul ei se afla o scara cu 354 de trepte pe care se poate urca, insa, dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, vizitarea ei la interior este interzisa.
Situata la intrarea in portul din New York, este primul simbol american pentru emigrantii care sosesc cu vaporul si trec mai intai prin Ellis Island. Simbolizeaza libertatea care lumineaza toata lumea, a devenit rapid emblema Statelor Unite si unul dintre simbolurile cele mai cunoscute ale libertatii si democratiei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină