Persoane interesate

luni, 10 decembrie 2012

Un tsunami şi şapte replici, după cutremurul de 7,3 pe Richter din Japonia. Populaţia începe să-şi părăsească locuinţele



                             
Un tsunami şi şapte replici, după cutremurul de 7,3 pe Richter din Japonia. Populaţia începe să-şi părăsească locuinţele
Foto: cegrp.cga.harvard.edu
Update 14.00 - O altă replică de 4,9 grade a fost înregistrată în Japonia, în urma cutremurului puternic de 7,3 grade pe Richter.

Update 13.15
 - Alerta de tsunami, declanşată după cutremurul cu magnitudinea de 7,3, care a avut loc, vineri, în nord-estul Japoniei a fost ridicată pe toată coasta Pacificului, a anunţat Agenţia de Meteorologie pe site-ul său de Internet, relatează AFP.

Update 13.12
 - Japonezii au început să-şi părăsească locuinţele şi să se refugieze în zone înalte, după cutremurul de 7,3 pe Richter.

Update 12.00
 - O altă replică de 4,6 grade a avut loc în Japonia, anunţă EMSC.

Update 11.43
 - Încă două replici de 4,7 grade şi, respectiv, 4,8 grade pe Richter au fost înregistrate în Japonia, după seismul cu magnitudinea de 7,3.

Update 11.30
 - O altă replică cu magnitudinea de 4,7 grade a avut loc în Japonia, după seismul de 7,3 pe Richter.

Update 11.24
 - Un prim val de tsunami cu înălţimea de un metru a atins coasta de nord-est a Japoniei vineri, în urma cutremurului cu magnituidinea de 7,3.

Valul de un metru înălţime a fost măsurat la ora locală 17.18 (10.18, ora României) pe coastă la nivelul oraşului Ishinomaki, localitatea unde au murit cele mai multe persoane la cutremurul de la 11 martie 2011, potrivit unor detalii oferite de către autorităţi. Alerta de tsunami este menţinută.



Tsunamiul care ameninţă nord-estul Japoniei ar putea să atingă doi metri înălţime la nivelul coastei prefecturii Miyagi, unde se află oraşul Ishinomaki, şi 50 de centimetri în alte zone, au avertizat autorităţile, cerând persoanelor să se îndepărteze de coastă şi să retragă, dacă este posibil, în zone înalte.

Autorităţile au lansat o alertă de tsunami care vizează o parte a coastelor Japoniei la Pacific, însumând peste 500 de kilometri de la nord la sud, de la partea cea mai de nord a Insulei Hokkaido şi până la coasta de la est de Tokyo.

Update 11.03
 - Două replici, de 6,2 grade şi respectiv 5,6 grade, au fost înregistrate de curând, în urma cutremurului produs astăzi în Japonia, informează EMSC. Până acum nu au fost raportate pagube la centrala de la Fukushima.

Update 11.00
 - Magnitudinea cutremurului produs vineri în Japonia a fost revizuită şi este de 7,3 pe Richter.
____________________________________________________

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,4 pe Richter, a avut loc vineri în largul nord-estului Japoniei. În urma seismului, autorităţile au emis imediat o alertă de tsunami de un metru pentru estul Japoniei, acolo unde se află centrala nucleară Fukushima, informează Agenţia japoneză de meteorologie, potrivit AFP.

Cutremurul a fost resimţit puternic şi la Tokyo, unde imobilele au fost zguduite puternic, la câteva sute de kilometri sud de epicentru, potrivit unor jurnalişti AFP.

Seismul precedent de amploare, pe teritoriul nipon, produs în luna martie 2011, a avut aproape 9 grade.


Citeşte şi Japonia, greu încercată. FOTOREPORTAJ copleşitor din mijlocul seismului care a lovit ţara în 2011




Cutremurul de astăzi din Japonia nu este unul foarte mare, spun specialiştii, însă seisme de amploare ar putea fi înregistrate în următorii 10 ani.

Directorul onorofic al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Gheorghe Mărmureanu, a spus vineri, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că magnitudinea seismului nu este una foarte mare pentru această ţară. De asemenea, cel mai probabil, cutremurul acesta va fi urmat şi de alte replici, a spus specialistul.

Previziunile seismologilor arată faptul că până în anul 2022, Japonia va fi puternic afectată şi de alte seisme.

"Până în anul 2022 vor fi foarte mari cutremure acolo, chiar până la 8 grade, 8 grade şi ceva", a atenţionat Directorul onorofic al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Gheorghe Mărmureanu.

































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină