Nascut la 15 ianuarie 1850 la Botosani ;
decedat la 15 iunie 1889 la Bucuresti
1. Primii ani
1850-01-15 Se naste, la Botosani, Mihai, al saptelea copil al caminarului Gheorghe Eminovici (1812-1884) si al Ralucai, nascuta Iurascu (1816-1876)
1858 Mihai Eminescu se inscrie in clasa a treia primara la National Hauptschule in Cernauti, dupa ce facuse primele clase acasa, in satul Ipotesti.
1859 - 1860 Termina clasa a IV primara, clasificat al 5-lea dintre 82 de elevi
Ceasul lui Eminescu
Gheorghe Eminovici
2. Anii de formare
1860 Toamna se inscrie in clasa I la K. K. Ober Gymnasium din Cernauti.
1861 - 1862 Urmeaza clasa a II-a de gimnaziu pe care o repeta in 1862-1863, intrerupand-o in aprilie 1863, cand se intoarce la Ipotesti.
1864 I se refuza o cerere de bursa la gimnaziul din Cernauti la 21 martie 1865-03-15 Demisioneaza din postul de copist pe care-l ocupa la Comitetul permanent al judetului Botosani. Insoteste trupa teatrala Fanny Tardini-Vladicescu - toamna revenind la Cernauti si instalandu-se in casa lui Aron Pumnul ca bibliotecar.
3. Debutul
1866-01-12 Debut cu poezia "La mormantul lui Aron Pumnul" intr-o brosura votitiva "Lacramioarele invataceilor gimnagiasti". La 25 februarie publica in Familia din Pesta, cu numele schimbat de Iosif Vulcan in Mihai Eminescu , poezia "De-as avea". Pe vara se afla ca privatist la Blaj.
4. Sufleur si copiist
1867 Actor si sufleor in trupa lui Iorgu Caragiale din Bucuresti 1868 Din mai pana in toamna colinda cu trupa lui Matei Pascaly prin Transilvania si Banat. Incepe sa lucreze la romanul Geniu pustiu. Din toamna sufleor la Teatru National
1869 Duminica 16 martie asista cu Ionita Badescu si V. Dumitrescu-Paun la reprezentarea piesei "Dama cu camelii" de Al. Dumas-fiul.
La 1 aprilie intra in societatea folcloristica "Orientul" a lui Gr. H. Grandea. Colinda cu trupa lui Mihai Pascaly Moldova si Bucovina. Retinut de tatal sau la Botosani, este trimis toamna la Universitatea din Viena unde se inscrie ca student la filosofie, devenind si membru al societatii studentesti "Romania". La Bucuresti il cunoscuse pe I. L. Caragiale si tot aici il cunoaste pe Ioan Slavici.
5. Student la Viena si Berlin
1870 Debut publicistic la "Albina" si articole de politica nationala la "Federatiunea" de Pesta. La 15 aprilie publica prima poezie, Venere si Madona, in Convorbiri literare. In noiembrie ii apare in aceeasi revista "Fat-Fromos din lacrima" . Ia parte la lucrarile pentru serbarea de la Putna, iar dupa aceea merge la Ipotesti. 1871 Urmeaza la Viena, ca student auditor, cursuri de filosofie, drept, economie politica si filologie romanica. In august e la Ipotesti, apoi la Cernauti si la Putna, la serbari, cu Slavici, Th. Stefaneli, Pamfil Dan si altii. Asculta cuvantarea lui A. D. Xenopol despre rapirea Bucovinei.
1872 Continua studiile la Viena. La 1 septembrie citeste la Junimea in Iasi nuvela Sarmanul Dionis care se publica in Convorbiri literare. In noiembrie e la Berlin, iar in decembrie se inscrie la Universitate ca student regulat, ceea ce inseamna ca intre timp capatase un cetificat de absolventa a studiilor liceale. Are profesori vestiti pe Duhring, Zeller, Helmholtz, Du Bois-Raymond, Lepsius,Droysen, Althaus, Bonitz.
1873 Urmeaza in continuare cursuri de filosofie, istorie si economie politica la Universitatea din Berlin
1874 Secretar al reprezentantului diplomatic N. Kretulescu cu treizeci de taleri pe luna, e si student. Studiaza filosofia lui Kant din care incepe sa traduca. Voia sa obtina o licenta, Maiorescu propunandu-i un doctorat in strainatate. Medita la un roman "Aur, marire si amor"; in care vroia sa integreze fragmente mai vechi sau la care lucra. Netrecandu-si nici un examen, vine toamna la Iasi si la 1 septembrie Maiorescu il numeste director al Bibliotecii Centrale Universitare. Prin intermediul lui Miron Pompiliu, secretarul Universitatii, cunoaste pe Veronica Micle, sotia lui Stefan Micle, rectorul universitatii.
6. Reintoarcerea in tara
1875 Suplineste pe A. D. Xenopol si Samson Bodnarescu la Institutul Academic. Destituit la 1 iulie din postul de bibliotecar in urma unor intrigi, e numit revizor scolar pe judetele Iasi si Vaslui. Cunoscand acum pe Ion Creanga, scriu amandoi cate un basm cu erou central asemanator, al lui Eminescu numit Calin (extras din cal); al lui Creanga Fat-frumos fiul iepei. Amandoua in proza, basmele raman nepublicate.
1876 La inceputul verii, guvernul liberal destituie pe Eminescu din postul de revizor scolar. Este primit redactor al partii neoficiale si corector al "Curierului de Iasi" unde publica nuvela "La aniversare" si "Cezara". Vrea sa convinga pe Veronica Micle, mama a doua fete, sa fuga cu el in lume. Veronica pleaca in vacanta, si Eminescu, intors la 15 august 1876 de la inmormantarea mamei sale, o acuza de usuratate. Scrie elegia "Pierduta pentru mine zambind prin lume treci".
1877 Silit sa scrie lucrari in care nu credea, la inceputul toamnei demisioneaza de la "Curierul de Iasi". La 27 octombrie este numit redactor al ziarului "Timpul" din Bucuresti si, lasand o scrisoare violenta Veronicai, paraseste Iasul.
Cel mai scump volum de poezii
1878 Intensa activitate jurnalistica la Timpul. Vara invitat la mosia lui Nicu Mandrea din Floresti-Dolj. In noiembrie participa la a XVI-a aniversare a Junimii la Iasi cu Maiorescu si Caragiale. Revede pe Veronica care-i face o dovada de netagaduit a dragostei sale. Publica in Convorbiri literare, dupa pauza din 1877, Povestea codrului, Povestea teiului (varianta a traducerii din Em. Geibel Fat Frumos din tei, dupa Romanze vom Elfenbrunen), Singuratate, Departe sunt de tine. Scrie acum "Moartea lui Ioan Vestimie, ultimul episod din romanul Aur, marire si amor.
1879 6 august, ii scrie Veronicai mangaind-o pentru moartea sotului. Publica in Convorbiri literare : Atat de frageda, scrisa pentru Veronica, dar pe care o comunica si Mitei Kremnitz, cumnata lui Maiorescu, Sonete, Freamat de codru, Revedere, Despartire. Veronica il viziteaza la Bucuresti.
1880 Devine redactor sef la Timpul. Tradat de Veronica cu Caragiale, se impaca dupa o scurta cearta.
1881 Publica intre 1 februarie si 1 septembrie cele patru Scrisori in Convorbiri, retinand pe a cincea, Dalila.
1882 Sfarseste ultima forma a marelui poem Luceafarul, inceput in 1880. "Nu voi iubi niciodata o alta femeie", scrie Veronicai la 28 februarie. Veronica il viziteaza in mai. Absorbit de munca la ziar.
7. Boala
1883 In aprilie almanahul "Romania juna" din Viena ii tipareste Luceafarul. In "Familia", apar poeziile oferite de Eminescu insusi lui Iosif Vulcan : S-a dus amorul... Cand amintirile.. Adio. Ce e amorul ?, Pe langa plopii fara sot.. , Si daca.. In iunie participa la serbarile dezvelirii statuii lui Stefan cel Mare la Iasi si citestela Junimea "Doina". La Bucuresti , in vremea caldurilor insuportabile ale verii, are primul soc nervos.
Intre 28 iunie si 15 august este internat in sanatoriul doctorului Sutu. La 20 octombrie, Chibici Ravneanu il conduce la sanatoriul Ober-Dobling de langa Viena. Spre sfarsitul anului, Maiorescu publica la Socec prima editie de poezii a lui Eminescu.
1884 Vizitat de Maiorescu la Ober-Dobling. Temporar insanatosit, revine in tara insotit de Chibici prin Italia (Venetia, Florenta).
1885 Petrece vara la Liman, langa Odesa. Toamna i se incredinteaza postul de subbibliotecar la Biblioteca Universitatii din Iasi. Apare a doua editie a volumului de Poezii.
Ospiciul de la Mărcuța. Se presupune că în această clădire a fost internat Eminescu.
1886 Merge la Bucuresti. Vara la baile Repedea langa Iasi. In noiembrie din nou internat, la ospiciul de la Manastirea Neamt. 1887 Paraseste ospiciul si se duce la Botosani, la sora sa Harieta. Orasul ii voteaza un ajutor de 120 lei lunar. Pleaca la baile din Halle. Parlamentul ii voteaza o pensie de 250 lei lunar. 1888 Veronica Micle il viziteaza la Botosani, si-l ia cu ea la Bucuresti. Primeste directia revistei unor tineri " Fantana Blanduziei". La Socec apare a treia editie a volumului de Poezii. 1889 Recazut in noaptea mintii in februarie, e internat din nou in sanatoriul doctorului Sutu din strada Plantelor. Moare la 15 iunie, ora 3 dimineata, in urma unei sincope, si este inmormantat sambata 17 iunie la cimitirul Belu.
LUCEAFĂRUL "Şi din adînc necunoscut / Un mîndru tînăr creşte" Autor: Sabin Bălaşa |
LUCEAFĂRUL
A fost odată ca-n poveşti, A fost ca niciodată, Din rude mari împărăteşti, O prea frumoasă fată.
Şi era una la părinţi Şi mîndră-n toate cele, Cum e Fecioara între sfinţi Şi luna între stele.
Din umbra falnicelor bolţi Ea pasul şi-l îndreaptă Lîngă fereastră, unde-n colţ Luceafărul aşteaptă.
Privea în zare cum pe mări Răsare şi străluce, Pe mişcătoarele cărări Corăbii negre duce.
Îl vede azi, îl vede mîni, Astfel dorinţa-i gata; El iar, privind de săptămîni, Îi cade dragă fata.
Cum ea pe coate-şi răzima Visînd ale ei tîmple, De dorul lui şi inima Şi sufletu-i se împle.
Şi cît de viu s-aprinde el În orişicare sară, Spre umbra negrului castel Cînd ea o să-i apară.
Şi pas cu pas pe urma ei Alunecă-n odaie, Ţesînd cu recile-i scîntei O mreajă de văpaie.
Şi cînd în pat se-ntinde drept Copila să se culce, I-atinge mînile pe piept, I-nchide geana dulce;
Şi din oglindă luminiş Pe trupu-i se revarsă, Pe ochii mari, bătînd închişi Pe faţa ei întoarsă.
Ea îl privea cu un surîs, El tremura-n oglindă, Căci o urma adînc în vis De suflet să se prindă.
Iar ea vorbind cu el în somn, Oftînd din greu suspină: - O, dulce-al nopţii mele domn, De ce nu vii tu ? Vină !
Cobori în jos, luceafăr blînd, Alunecînd pe-o rază, Pătrunde-n casă şi în gînd Şi viaţa-mi luminează !
El asculta tremurător, Se aprindea mai tare Şi s-arunca fulgerător, Se cufunda în mare;
Şi apa unde-au fost căzut În cercuri se roteşte, Şi din adînc necunoscut Un mîndru tînăr creşte.
Uşor el trece ca pe prag Pe marginea ferestei Şi ţine-n mînă un toiag Încununat cu trestii.
Părea un tînăr voievod Cu păr de aur moale, Un vînăt giulgi se-ncheie nod Pe umerele goale.
Iar umbra feţei străvezii E albă ca de ceară - Un mort frumos cu ochii vii Ce scînteie-n afară.
- Din sfera mea venii cu greu Ca să-ţi urmez chemarea, Iar cerul este tatăl meu Şi mumă-mea e marea.
Ca în cămara ta să vin, Să te privesc de-aproape, Am coborît cu-al meu senin Şi m-am născut din ape.
O, vin ! odorul meu nespus, Şi lumea ta o lasă; Eu sunt luceafărul de sus, Iar tu să-mi fii mireasă.
Colo-n palate de mărgean Te-oi duce veacuri multe, Şi toată lumea-n ocean De tine o s-asculte.
- O, eşti frumos, cum numa-n vis Un înger se arată, Dară pe calea ce-ai deschis N-oi merge niciodată;
Străin la vorbă şi la port, Luceşti fără de viaţă, Căci eu sunt vie, tu eşti mort, Şi ochiul tău mă-ngheaţă.
Trecu o zi, trecură trei Şi iarăşi, noaptea, vine Luceafărul deasupra ei Cu razele-i senine.
Ea trebui de el în somn Aminte să-şi aducă Şi dor de-al valurilor domn De inim-o apucă:
- Cobori în jos, luceafăr blînd, Alunecînd pe-o rază, Pătrunde-n casă şi în gînd Şi viaţa-mi luminează !
Cum el din cer o auzi, Se stinse cu durere, Iar ceru-ncepe a roti În locul unde piere;
În aer rumene văpăi Se-ntind pe lumea-ntreagă, Şi din a chaosului văi Un mîndru chip se-ncheagă;
Pe negre viţele-i de păr Coroana-i arde pare, Venea plutind în adevăr Scăldat în foc de soare.
Din negru giulgi se desfăşor Marmoreele braţe, El vine trist şi gînditor Şi palid e la faţă;
Dar ochii mari şi minunaţi Lucesc adînc himeric, Ca două patimi fără saţ Şi pline de-ntuneric.
- Din sfera mea venii cu greu Ca să te-ascult ş-acuma, Şi soarele e tatăl meu, Iar noaptea-mi este muma;
O, vin odorul meu nespus, Şi lumea ta o lasă; Eu sunt luceafărul de sus, Iar tu să-mi fii mireasă.
O, vin, în părul tău bălai S-anin cununi de stele, Pe-a mele ceruri să răsai Mai mîndră decît ele.
- O, eşti frumos cum numa-n vis Un demon se arată, Dară pe calea ce-ai deschis N-oi merge niciodată !
Mă dor de crudul tău amor A pieptului meu coarde, Şi ochii mari şi grei mă dor, Privirea ta mă arde.
- Dar cum ai vrea să mă cobor ? Au nu-nţelegi tu oare, Cum că eu sunt nemuritor, Şi tu eşti muritoare ?
- Nu caut vorbe pe ales, Nici ştiu cum aş începe - Deşi vorbeşti pe înţeles, Eu nu te pot pricepe;
Dar dacă vrei cu crezămînt Să te-ndrăgesc pe tine, Tu te coboară pe pămînt, Fii muritor ca mine.
- Tu-mi cei chiar nemurirea mea În schimb pe-o sărutare, Dar voi să ştii asemenea Cît te iubesc de tare;
Da, mă voi naşte din păcat, Primind o altă lege; Cu vecinicia sunt legat, Ci voi să mă dezlege.
Şi se tot duce... S-a tot dus. De dragu-unei copile, S-a rupt din locul lui de sus, Pierind mai multe zile.
În vremea asta Cătălin, Viclean copil de casă, Ce împle cupele cu vin Mesenilor la masă,
Un paj ce poartă pas cu pas A-mpărătesii rochii, Băiat din flori şi de pripas, Dar îndrăzneţ cu ochii,
Cu obrăjei ca doi bujori De rumeni, bată-i vina, Se furişează pînditor Privind la Cătălina.
Dar ce frumoasă se făcu Şi mîndră, arz-o focul; Ei Cătălin, acu-i acu Ca să-ţi încerci norocul.
Şi-n treacăt o cuprinse lin Într-un ungher degrabă. - Da ce vrei, mări Cătălin ? Ia du-t de-ţi vezi de treabă.
- Ce voi ? Aş vrea să nu mai stai Pe gînduri totdeauna, Să rîzi mai bine şi să-mi dai O gură, numai una.
- Dar nici nu ştiu măcar ce-mi ceri, Dă-mi pace, fugi departe - O, de luceafărul din cer M-a prins un dor de moarte.
- Dacă nu ştii, ţi-aş arăta Din bob în bob amorul, Ci numai nu te mînia, Ci stai cu binişorul.
Cum vînătoru-ntinde-n crîng La păsărele laţul, Cînd ţi-oi întinde braţul stîng Să mă cuprinzi cu braţul;
Şi ochii tăi nemişcători Sub ochii mei rămîie... De te înalţ de subsuori Te-nalţă din călcîie;
Cînd faţa mea se pleacă-n jos, În sus rămîi cu faţa, Să ne privim nesăţios Şi dulce toată viaţa;
Şi ca să-ţi fie pe deplin Iubirea cunoscută, Cînd sărutîndu-te mă-nclin, Tu iarăşi mă sărută.
Ea-l asculta pe copilaş Uimită şi distrasă, Şi ruşinos şi drăgălaş, Mai nu vrea, mai se lasă,
Şi-i zise-ncet: - Încă de mic Te cunoşteam pe tine, Şi guraliv şi de nimic, Te-ai potrivi cu mine...
Dar un luceafăr, răsărit Din liniştea uitării, Dă orizon nemărginit Singurătăţii mării;
Şi tainic genele le plec, Căci mi le împle plînsul Cînd ale apei valuri trec Călătorind spre dînsul;
Luceşte cu-n amor nespus, Durerea să-mi alunge, Dar se înalţă tot mai sus, Ca să nu-l pot ajunge.
Pătrunde trist cu raze reci Din lumea ce-l desparte... În veci îl voi iubi şi-n veci Va rămînea departe...
De-aceea zilele îmi sunt Pustii ca nişte stepe, Dar nopţile-s de-un farmec sfînt Ce nu-l mai pot pricepe.
- Tu eşti copilă, asta e... Hai ş-om fugi în lume, Doar ni s-or pierde urmele Şi nu ne-or şti de nume,
Căci amîndoi vom fi cuminţi, Vom fi voioşi şi teferi, Vei pierde dorul de părinţi Şi visul de luceferi.
Porni luceafărul. Creşteau În cer a lui aripe, Şi căi de mii de ani treceau În tot atîtea clipe.
Un cer de stele dedesupt, Deasupra-i cer de stele - Părea un fulger nentrerupt Rătăcitor prin ele.
Şi din a chaosului văi, Jur împrejur de sine, Vedea, ca-n ziua cea dentîi, Cum izvorau lumine;
Cum izvorînd îl înconjor Ca nişte mări, de-a-notul... El zboară, gînd purtat de dor, Pîn piere totul, totul;
Căci unde-ajunge nu-i hotar, Nici ochi spre a cunoaşte, Şi vremea-ncearcă în zadar Din goluri a se naşte.
Nu e nimic şi totuşi e O sete care-l soarbe, E un adînc asemenea Uitării celei oarbe.
- De greul negrei vecinicii, Părinte, mă dezleagă Şi lăudat pe veci să fii Pe-a lumii scară-ntreagă;
O, cere-mi, Doamne, orice preţ, Dar dă-mi o altă soarte, Căci tu izvor eşti de vieţi Şi dătător de moarte;
Reia-mi al nemuririi nimb Şi focul din privire, Şi pentru toate dă-mi în schimb O oră de iubire...
Din chaos, Doamne,-am apărut Şi m-aş întoarce-n chaos... Şi din repaos m-am născut, Mi-e sete de repaos.
- Hyperion, ce din genuni Răsai c-o-ntreagă lume, Nu cere semne şi minuni Care n-au chip şi nume;
Tu vrei un om să te socoţi, Cu ei să te asameni ? Dar piară oamenii cu toţi, S-ar naşte iarăşi oameni.
Ei numai doar durează-n vînt Deşerte idealuri - Cînd valuri află un mormînt, Răsar în urmă valuri;
Ei doar au stele cu noroc Şi prigoniri de soarte, Noi nu avem nici timp, nici loc, Şi nu cunoaştem moarte.
Din sînul vecinicului ieri Trăieşte azi ce moare, Un soare de s-ar stinge-n cer S-aprinde iarăşi soare;
Părînd pe veci a răsări, Din urmă moartea-l paşte, Căci toţi se nasc spre a muri Şi mor spre a se naşte.
Iar tu, Hyperion, rămîi Oriunde ai apune... Cere-mi cuvîntul meu dentîi - Să-ţi dau înţelepciune ?
Vrei să dau glas acelei guri, Ca dup-a ei cîntare Să se ia munţii cu păduri Şi insulele-n mare ?
Vrei poate-n faptă să arăţi Dreptate şi tărie ? Ţi-aş da pămîntul în bucăţi Să-l faci împărăţie.
Îţi dau catarg lîngă catarg, Oştiri spre a străbate Pămîntu-n lung şi marea-n larg, Dar moartea nu se poate...
Şi pentru cine vrei să mori ? Întoarce-te, te-ndreaptă Spre-acel pămînt rătăcitor Şi vezi ce te aşteaptă.
În locul lui menit din cer Hyperion se-ntoarse Şi, ca şi-n ziua cea de ieri, Lumina şi-o revarsă.
Căci este sara-n asfinţit Şi noaptea o să-nceapă; Răsare luna liniştit Şi tremurînd din apă
Şi împle cu-ale ei scîntei Cărările din crînguri. Sub şirul lung de mîndri tei Şedeau doi tineri singuri:
- O, lasă-mi capul meu pe sîn, Iubito, să se culce Sub raza ochiului senin Şi negrăit de dulce;
Cu farmecul luminii reci Gîndirile străbate-mi, Revarsă linişte de veci Pe noaptea mea de patimi.
Şi de asupra mea rămîi Durerea mea de-o curmă, Căci eşti iubirea mea dentîi Şi visul meu din urmă.
Hyperion vedea de sus Uimirea-n a lor faţă; Abia un braţ pe gît i-a pus Şi ea l-a prins în braţe...
Miroase florile-argintii Şi cad, o dulce ploaie, Pe creştetele-a doi copii Cu plete lungi, bălaie.
Ea, îmbătată de amor, Ridică ochii. Vede Luceafărul. Şi-ncetişor Dorinţele-i încrede:
- Cobori în jos, luceafăr blînd, Alunecînd pe-o rază, Pătrunde-n codru şi în gînd, Norocu-mi luminează !
El tremură ca alte dăţi În codri şi pe dealuri, Călăuzind singurătăţi De mişcătoare valuri;
Dar nu mai cade ca-n trecut În mări din tot înaltul: - Ce-ţi pasă ţie, chip de lut, Dac-oi fi eu sau altul ?
Trăind în cercul vostru strîmt Norocul vă petrece, Ci eu în lumea mea mă simt Nemuritor şi rece.
Congresul mondial al Eminescologilor (prima ediţie)
|
Chişinău, Septembrie 2012
Lista participanţilor la Congresul mondial al Eminescologilor
Albumul „Mihai Eminescu în grafica mondială” premiat la Chişinău In perioada 3-5 septembrie a avut loc la Chisinau, Primul Congres Mondial al Eminescologilor organizat de de Academia de Ştiinţe a Moldovei, Institutul de Filologie al Academiei de Stiinte, Academia Română, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Centrul Academic Internaţional „Mihai Eminescu”, Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Primăria municipiului Chişinău și Primăria Municipiului Iaşi în onoarea Acad. Mihai Cimpoi cu prilejul împlinirii vârstei de 70 ani, reputat critic, eminescolog, istoric literar, eseist si redactor literar. La Congres au participat 70 de înalte personalităţi din Franţa, Germania, SUA, China, Elveţia, Rusia, Cehia, Slovacia, Italia, Israel, Polonia, Ucraina şi România. Cu aceasta ocazie a fost prezentat si albumul „Mihai Eminescu in grafica mondiala” de Nicolae Ionita tiparit de editura Karta Graphic din Ploiesti. Albumul reuneste 113 poezii ale poetului national de pe ambele maluri ale Prutului, ilustrate cu 508 desene realizate de 387 de artisti din 87 de tari, avand o prefata scrisa de academicianul Mihai Cimpoi. Desi, din lipsa banilor, tiparit doar intr-un tiraj limitat, albumul a fost deosebit de apreciat de toti cei prezenti la congres si a fost distind cu Diploma de
Excelenta a Congresului Mondial al Eminescologilor
Colecţia Monetăria Naţională
Plachetă Eminescu, colecţia M.C.
Plachetă Eminescu, colecţia M.C.
Plachetă Eminescu, 2006
Colecţia M.C.
Efigie Eminescu, colecţia M.C.
Eminescu-Slavici, plachetă, colecţia M.C.
Eminescu la Cracovia, 1874
Colecţia M.C.
Eminescu în Italia, plachetă
Colecţia M.C.
Eminescu la Konigsberg – 1874
Colecţia M.C.
Plachetă Eminescu, Dumbrăveni, Concurs literar, 2011
Colecţia M.C.
Medalioane Eminescu
Colecţia M.C.
Plachete Mihai Eminescu, Colecţia M.C.
Banchet Eminescian, Tg. Jiu 1996
Plachetă din colecţia M.C.
Eminescu în colecţia M.C.
Medalie Eminescu Botoşani 1996
Eminescu
|
|
|
|
|
|
|
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu