- Drojdie - 40g
- Lapte - 400g
- Zahăr - 90g
- Zahăr vanilat - 600g
- Sare - 20g
- Coajă de lămâie - 5g
- Ouă - 3
- Margarină Rama - 150g
- Mac - 300g
- Pesmet - 30g
- Palincă de caise - 10ml
- Stafide
- Făină
Pas 1
Drojdia se fărâmiţează în 100 ml lapte călduţ, se adaugă puţin zahăr şi 2 linguri de făină. Se lasă să se plămădească în loc cald timp de circa 20 de minute. Cantitatea rămasă de făină se cerne într-un castron mare apoi cu laptele călduţ rămas, cu zahărul, cu zahărul vanilat, cu un vârf de sare, cu coaja rasă a unei lămâi, cu ouăle, cu drojdia plămădită şi cu margarina topită dar nu caldă, se frământă bine. Se formează o turtă, se acoperă, se lasă la loc cald şi timp de cca. 1 oră se dospeşte dublându-şi volumul.
Pas 2
ntre timp se fierbe laptele pentru umplutură, se îndulceşte cu cele două feluri de zahăr. Luând de pe foc se adaugă mai întâi macul, apoi pesmetul de chiflă. Se aromatizează cu pălinca şi cu coaja de lămâie, se îmbogăţeşte cu stafidele.
Pas 3
Aluatul crescut se împarte în patru bucăţi, se întinde fiecare în formă alungită îngustă. Se unge fiecare uniform cu crema de mac astfel încât împrejur să rămână un spaţiu liber de un deget. Această parte se unge cu un strat subţire de gălbenuş de ou, se îndoaie peste umplutură, apoi se rulează, ca şi la beigli. Când terminăm cu toate cele patru rulade, se împletesc, apoi acest cozonac se pune pe o tavă unsă cu margarină.
Pas 4
Se ung cu gălbenuş de ou, apoi se coc în cuptor preîncălzit, cu flacără mijlocie (180°C, la cuptoarele cu amestec de aer 165°C) timp de cca. 50minute. Dacă spre final ar căpăta o culoare prea închisă, se acoperă cu folie de aluminiu.
Pas 5
După răcire se presară cu zahăr pudră şi se serveşte
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu