Persoane interesate

luni, 10 decembrie 2012

ELENA SI PARIS Legende, mituri





8fc5b0b594f36ca1cedaccf65159621b2efb56109530206 (692x700, 91Kb)


În mitologia greacă, Elena din Troia a fost cea mai frumoasă femeie din lume. Fiică a lui Zeus, ea este cel mai bine cunoscută pentru rolul pe care ea îl joacă în producerea Războiului Troian, o poveste spusă de Homer în Ilianda şi Odiseea. Unele mituri spun că mama Elenei a fost Leda, soţia lui Tindareu, regele Spartei. Alţii o numesc pe Nemesis, zeiţa răzbunării ca fiind mama ei. Elena a avut o soră, Clitemnestra care mai târziu a devenit soţia regelui Agamemnon al Micenei. Ea a avut doi fraţi gemeni Castor şi Pollux.


Miturile spun cum Zeus, însuşi deghizat în lebăda a violat-o pe regina Spartei. Apoi Leda a produs două ouă. Din unul a venit Elena şi fratele ei Pollux. Clitemnestra şi Castor au apărut din celălalt. Alte versiuni ale mitului spun că Zeus a sedus-o pe Nemesis şi ea a făcut două ouă. Un cioban le-a descoperit şi le-a dat reginei Leda, care a avut grijă de ouă până când acestea au eclozat şi a crescut copii ca şi când ar fi fost ai ei. În unele variaţii ale acestei legende, Elena şi Pollux erau copiii lui Zeus dar Clitemnestra şi Castor au fost de fapt copiii lui Tindareu.
Când Elena avea doar doisprezece ani, eroul grec Tezeu a răpit-o şi a plănuit să o facă soţia lui. A luat-o la Attica în Grecia şi a încuiat-o departe, sub îngrijirea mamei sale. Fraţii Elenei, Castor şi Pollux au salvat-o în timp ce Tezeu era departe şi au adus-o înapoi în Sparta. Conform unor legende, înainte ca Elena să părăsească Atttica, ea a dat naştere unei fetiţe pe nume Ifigenia.


După o numită perioadă de timp Elena a revenit în Sparta, regele Tindareu  a decis că era timpul că ea să se căsătorească. Pretendenţii au venit din toate colţurile Greciei, sperând să câştige faimoasa frumuseţe. Mulţi erau lideri puternici. Tindareu era îngrijorat de faptul că alegerea unuia dintre pretendenţi i-ar putea înfuria pe ceilalţi, care ar putea cauza probleme împărăţiei lui.

Printre cei care doreau să se căsătorească cu Elena era Ulise, regele din Ithaca. Ulise l-a sfătuit pe Tindareu ca toţi pretendenţii să depună un jurământ prin care acceptă alegerea Elenei şi promisiunea de a sprijini acea persoană ori de câte ori era nevoie. Aceştia au fost de acord şi Elena l-a ales pe Menelau, un prinţ din Micene pentru a fi soţul ei. Sora Elenei, Clitemnestra era deja măritată cu fratele mai mare al lui Menelau, Agamemnon.

Pentru un timp Elena şi Menelau au trăit fericiţi împreună. Ei au avut o fiică şi un fiu şi în cele din urmă Menelau a devenit rege al Spartei. Dar viaţa lor împreună a ajuns la un final neaşteptat.


Paris un prinţ din Troia a călătorit în Spartă la recomandarea zeiţei Afrodita. Ea i-a promis cea mai frumoasă femeie din lume după ce acesta a proclamat-o “cea mai frumoasă” zeiţă. Când Paris a văzut-o pe Elena el a ştiut că Afrodita s-a ţinut de promisiune. În timp ce Menelau era plecat în Creta, Paris a luat-o înapoi pe Elena în Troia. Unele povesti spun că Elena a mers de bună voie, sedusă de farmecul lui Paris. Altele spun ca Paris a răpit-o şi a luat-o cu forţa.

Când Menelau s-a întors acasă şi a descoperit că Elena a plecat, el a făcut apel la liderii din Grecia care au jurat să îl sprijine dacă era necesar. Grecii au organizat o mare expediţie, navigând spre Troia. Sosirea lor în Troia a marcat începutul Războiului Troian. În timpul războiului simpatiile Elenei erau împărţite, uneori ajutându-i pe troiani alteori simpatizând cu grecii.

Elena a avut un număr de copii cu Paris dar nici unul nu a supravieţuit copilăriei. Paris a murit în Războiul Troian şi Elena s-a căsătorit cu fratele său Deifob. După ce grecii au câştigat războiul, aceasta s-a întors la Menelau şi l-a ajutat să îl omoare pe Deifob. Apoi Elena şi Menelau au pornit spre Sparta. Cuplul a sosit în Spartă după o călătorie de mai mulţi ani. Unele legende spun că zeii furioşi pe problemele pe care Elena le-a cauzat, au trimis furtuni pentru a conduce corăbiile departe de curs, către Egipt şi alte ţinuturi limitrofe Marii Mediteraneene. Când au ajuns în sfârşit în Sparta  cuplul a trăit fericit, deşi din unele relatări Menelau a rămas suspicios faţă de sentimentele şi loialitatea Elenei.


Multe legende spun că Elena a rămas în Sparta  până la moartea ei. Dar alţii au spus că ea a mers în insula Rodos după ce Menelau a murit, probabil alungată din Sparta  de fiul lor Nicostratus. La început i-a fost dat refugiu în Rodos de către Polyxo, văduva lui Tlepolem, unul dintre liderii greci care a murit în Războiul Troian. Mai târziu, cu toate acestea legenda spune că Polyxo a spânzurat-o pe Elena pentru a răzbuna moartea soţului ei.











































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină