Persoane interesate

marți, 14 februarie 2012

Astrolabe - un instrument antic minunat



Cu mai mult de o suta de ani în urma, un mecanism extraordinar a fost gasit de scafandri pe fundul marii în apropiere de insula Antikythera. Acesta a uimit întreaga comunitate internationala de experti cu privire la lumea antica. A fost un astrolab? A fost un planetariu sau un ceas astronomic? Sau altceva?
Aceasta enigma a arheologiei antice – punctul culminant al astronomiei grecesti a preocupat multe minti ale secolului XX.
Timp de decenii, cercetarea stiintifica nu a reusit sa faca mai multa lumina in privinta acestui mecanism misterios si s-au bazat mai mult pe imaginatie decat pe fapte si cercetari. Cu toate acestea, în ultima jumatate de secol, descoperirile stiintifice si ultimele progrese in domeniu au început sa dezvaluie secretele sale. Aparatul dateaza de la sfarsitul secolului al doilea înaintea erei noastre si este mecanismul cel mai sofisticat cunoscut din lumea antica. Nimic nu este la fel de complex  si nimic asemanator nu este cunoscut pentru urmatoarele mii de ani. Mecanismul Antikythera este acum înteles ca fiind dedicat fenomenelor astronomice si functioneaza ca un mecanic complex de tip “computer” care urmareste ciclurile Sistemului Solar.

De ce este atat de important?

Mecanismul reprezinta o fereastra unica în istorie, permitandu-ne sa invatam si sa descoperim cunostiintele astronomice adunate de grecii antici, si prin ei cunoasterea babilonienilor antici. În multe feluri Mecanismul ne ofera o enciclopedie de cunostinte astronomice in timp.
În plus, el reprezinta, de asemenea, o marturie a capacitatilor extraordinare privind matematica si ingineria intr-o lume considerata barbara sau inculta. Mecanismul este gandit pentru a data de la anul 150 pana la anul 100 î.Hr. si precede orice alt mecanism cunoscut ca ceas de complexitate similara cu mai mult de un mileniu. Nivelul de inginerie în mecanism este uimitor si peste orice standarde ale acelor timpuri. S-a putut conchide ca el poate urmari fazele lunii, miscarile Soarelui, functionand ca un calendar antic al recoltelor si fenomenelor ceresti importante care declansau festivaluri religioase de amploare. Puteau fi astfel urmarite si interpretate eclipsele, miscarile corpurilor si planetelor. Numit astfel dupa locul descoperirii sale in 1901 langa o epava romana, mecanismul se pare ca a intrecut cu cel putin 1000 de ani lumea sa. Pentru sute de ani, misterul lui a ramas nedescifrat pentru ca multe din inscriptii erau incomplete si uzate.
Insa astazi putem afirma in lumina ultimelor descoperiri ca ciudatul mecanism putea anticipa eclipsele de soare si luna pe baza calendarului babilonian.

Unde si cand a fost contruit?

Atat Rodos si Alexandria au fost, probabil, cele doua centre academice majore în momentul acela în Europa. Se crede ca ar fi fost construit in Rodos din bronz.
Nu exista o dovada scrisa a acestui eveniment. Se crede ca a fost probabil facut de cineva din scoala lui Hipparchos (c.190 î.Hr. – c.120 î.Hr.), un astronom grec, geograf si matematician din perioada elenistica. Hipparchos s-a nascut probabil la Niceea (acum Iznik, Turcia), si, probabil, a murit pe insula Rhodos. El este considerat cel mai mare observator astronomic si, de unii, cel mai mare astronom al antichitatii. El a fost primul grec care a dezvoltat modele exacte pentru miscarea Soarelui si a Lunii. Pentru aceasta el a facut uz de observatiile si cunostintele acumulate de-a lungul secolelor de catre babilonieni. Printre numeroasele sale lucrari, este dezvoltarea unui model geometric pentru anomalia miscarii Lunii.  Recent s-a demonstrat ca Mecanismul Antikythera include o realizare ingenioasa mecanica a acestui model. În plus, Hipparchos este creditat cu inventia sau îmbunatatirea mai multor instrumente astronomice, care au fost folosite pentru o perioada lunga de timp pentru observarea cerului. Ca atare, este foarte tentant sa-l asociem pe Hipparchos cu mecanismul.

Cum functioneaza?

Mecanismul are 3 cadrane principale, unul pe fata si doua pe spate.Cadranul din fata este marcat cu divizii ale calendarului egiptean sau anul Sothic. În interiorul acestuia exista un cadran marcat cu doua semne ale zodiacului grecesc. Acest cadran are diviziuni mobile, astfel încat poate fi ajustat pentru a compensa anii bisecti.
Cadranul din fata indica data, pozitiile Soarelui si a Lunii. Cadranul din fata include, de asemenea, un al doilea mecanism cu un model sferic al Lunii, care afiseaza faza. Exista unele speculatii ca mecanismul ar fi putut avea indicatori pentru cele 5 planete cunoscute la greci.
În cele din urma acesta include un cadran utilizat pentru a marca rasaritul si apusul anumitor stele specifice.
Partea din spate este în forma de spirala, cu 47 de divizii pe randul sau, afisand cele 235 de luni din ciclul Metonic de 19 ani. Acest cadran contine un cadran mai mic, care afiseaza cele 76 de cicluri din anul Callippic. (Exista 4 cicluri de Metonic intr-un ciclu Callippic.)

Semnificatie si simbolistica

Vazut fie ca instrument al cerului, putea prezice eclipse si astfel interpretat ca instrument politic in mana preotilor.
Putea ajuta foarte bine si la navigare, insa cel mai probabil era folosit de astronomi pentru masuratori precise. Spre exemplu,  se putea afla longitudinea oriunde pe glob. Multi s-au gandit ca a fost folosit ca obiect de studiu, pentru invatare, avand in vedere ca nu s-a descoperit decat unul singur. Deasemenea, fragilitatea si ingeniozitatea mecanismului vorbesc de la sine.
Proiectul de cercetare este sub egida Ministerului Elen al Culturii si a fost initial sustinut de un grand ca Leverhulme Trust, din Marea Britanie. Proiectul a primit sprijin puternic de la Muzeul National de Arheologie din Atena, care este custodele acestui artefact unic. Doua dintre cele mai importante personalitati ale muzeului si totodata experti de renume mondial, seful catedrei de Chimie, Magou Eleni, si arheologul-muzeograf, Mary Zafeiropoulou , au coordonat proiectul si sunt implicati activ în cercetare.
O renumita institutie din din Marea Britanie si doua universitati grecesti sunt elementele centrale ale grupului de cercetare academice -astronomul Mike Edmunds si matematicianul si regizorul Tony Freeth (Universitatea din Cardiff), astronomul John Seiradakis (Universitatea din Tesalonic), fizician si istoric al stiintei Yanis Bitsakis (Universitatea din Atena). Si nu în ultimul rand, filolog si paleograf Agamemnon Tselikas (NBG Fundatia Culturala).
În timpul primelor faze de colectare a datelor în toamna anului 2005, cele mai inovative tehnologii au fost utilizate pentru a descoperi elemente necunoscute ale mecanismului. Acest studiu a fost realizat de doua companii de talie mondiala de înalta tehnologie, Hewlett Packard (SUA) si X-Tek Systems (Marea Britanie). X-Tek a folosit un software special construit cu tehnologie tridimensionala. Suportul tehnic a fost, de asemenea, pus la dispozitie de Universitatea din Keele (Marea Britanie). Intregul proces a fost filmat de regizorul Tony Freeth si o companie de productie de televiziune, cu imagini in avanpremiera pentru un viitor documentar.

În perioada septembrie 2005, trei oameni de stiinta de specialitate de la Mobile Hewlett-Packard si muzeul din Atena cu sistemul lor inovator de prelucrare a imaginilor digitale au reusit sa examineze inscriptiile de suprafata si alte caracteristici privind mecanismul Antikythera. Echipa HP, Tom Malzbender, Dan Gelb si Bill Ambrisco, au adus cu ei o piesa remarcabila de echipament de specialitate: un dom care înconjoara proba în curs de examinare si ia o serie de fotografii fara oprire pentru a analiza structura tridimensionala a suprafetei. Acest lucru permite examinarea detaliata a celor mai fine detalii, cum ar fi inscriptiile decolorate si uzate. Aceasta a fost o revelatie pentru echipa de cercetare.
În cursul lunii octombrie 2005, o alta echipa de specialisti de la compania X-Tek Systems a venit la Atena. Condusi de titularul companiei, Roger Hadland, grupul de experti format din David Bate, Andrew Ramsey, Martin Allen, Crawley Alan si Hockley Peter. Scopul lor era de a utiliza razele X  ale aparatului “Bladerunner” (detalii la zecime de milimetru) pentru a putea vedea dincolo de structura interna a mecanismului cu rotitele sale, unelte complexe si confuze. Au putut fi citite cu aceasta ocazie inscriptii care nu au fost observate pentru mai mult de doua mii de ani si acest lucru a ajutat pentru a construi o imagine cuprinzatoare a functiilor mecanismului Antikythera.
Ultimele noutati sunt rezultatele surprinzatoare pe cadranele din spate ale mecanismului Antikythera, inclusiv un cadran dedicat ciclului de patru ani, atat cat tinea Olimpiada de jocuri sportive în Grecia antica
Echipa de cercetare a descifrat, de asemenea, toate lunile privind mecanismul calendaristic de 19 ani, dezvaluind numele fazelor lunii care sunt de origine din Corint, probabil dintr-o colonie din Corint a lumii elene – rasturnand ideea anteriora ca mecanismul a fost construit in partea de est a Marii Mediterane.
Considerat a fi unul dintre cele mai importante artefacte arheologice gasite vreodata, mecanismul este un dispozitiv orientat alcatuit din 30 de unelte într-un aranjament deosebit de complex. Mecanismul este cunoscut pentru modelul astronomic cu detalii remarcabile. Acest mecanism denota ingeniozitate si progres. Este un martor de necontestat al progresului tehnologic uimitor si al potentialului Greciei Antice.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Un comentariu:

Totalul afișărilor de pagină