Persoane interesate

vineri, 6 ianuarie 2012

Boboteaza, Datini Traditii, Obiceiuri

       

Boboteaza, Datini Traditii, Obiceiuri


         Sărbătoarea Botezului Domnului este întâmpinată de credincioşii din toată ţara prin obiceiuri şi tradiţii vechi de secole. Prin acestea, oamenii şi-au manifestat întotdeauna credinţa şi speranţa în puterea şi ajutorul lui Dumnezeu.
„       Principalul obicei de Bobotează este sfinţirea apelor, ape care de altfel unesc lumea. Este apa Botezului care oricum sfinţeşte tot şi care uneşte tot, dar este şi o reprezentare populară. Toate părţile lumii comunică între ele prin firişoarele de apă. Existau locuri în care această apă era păstrată încă un an de zile folosită de leac, pentru animale, pentru fertilizare, la semănat. De Bobotează se întâmpla ca în general femeile atârnau de gâtul preotului un fuior de cânepă şi asta pentru faptul că Maica Domnului, care este Marea Ţesătoare, la sfârşitul zilelor va arunca un fuior de cânepă prin iad şi va lăsa să se prindă de ea ultimii păcătoşi şi este ultima şansă de salvare pentru ei”, a spus Laura Jiga Iliescu, cercetător la Institutul de Etnografie şi Folclor din Bucureşti.
        Odată cu Praznicul Botezului Domnului şi cu Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul se încheie şi perioada Sărbătorilor de iarnă care a început odată cu Naşterea Domnului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină