Persoane interesate

vineri, 6 ianuarie 2012

RECURSIVITATE/Prof. Procop Marciana/Colegiul Naţional “Carol I” Craiova



***
RECURSIVITATE

Prof. Procop Marciana
Colegiul Naţional “Carol I” Craiova

Apariţia noilor cerinţe şi adoptarea noilor metode şi strategii didactice, explorarea şi  experimentarea unor noi strategii reprezintă o provocare pentru cadrele didactice care sunt nevoite  să renunţe  la stilul clasic. Educaţia profesorilor este unul dintre cele mai importante aspecte în procesul de integrare a TIC în educaţie
Strategiile TIC pentru şcoli şi universităţi trebuie să aibă în vedere  implementarea unor strategii clare privind formarea şi dezvoltarea profesională a profesorilor – element esenţial pentru utilizarea cu succes a noilor TIC în educaţie precum şi  creşterea gradului de profesionalizare a furnizorilor de TIC pentru educaţie. În ultimii ani s-au elaborat  softuri didactice  destinate să mijlocească relaţia predare-învăţare. Acestea se pot grupa în funcţie de rolul lor didactic în softuri: de documentare, de cercetare, de evaluare, demonstrative, de simulare,  jocuri logice etc.
Calculatorul este utilizat, în principal, în predarea informaticii dar poate fi folosit şi  pentru activităţi de predare-învăţare-evaluare la celelalte discipline şcolare, determinând o nouă formă de realizare a învăţării, denumită instruirea asistată de calculator (IAC) .        
PowerPoint este o aplicaţie ce permite crearea de pagini electronice unite în cadrul unui singur fişier care poate să conţină  pagini (SLIDE-uri) de prezentare cu  adnotări invizibile pentru public şi care pot conţine: texte, imagini CLIPART, diagrame EXCEL, tabele WORD sau alte obiecte. Pot fi inserate imagini artistice, utilizând o gamă largă de instrumente de desenare,  efecte sonore şi animaţie,  muzică, efecte speciale etc
Eu am realizat o prezentare pentru o lecţie la informatică. Utilizarea recursivităţii nu mai este o problemă dacă elevii înţeleg mecanismul metodei. Utilizarea unei prezentări PowerPoint ajută mult mai mult elevii să înţeleagă despre ce este vorba  decât nişte formule pe tablă.
Prezentările PowerPoint pot fi utilizate la toate obiectele de studiu, iar cadrele didactice pot să-şi  creeze cu uşurinţă astfel de prezentări.  Raportat la procesul de învăţământ, calculatorul constituie mijlocul de învăţământ cel mai nou şi mai complex. Cu ajutorul calculatorului pot fi prezentate informaţii, aplicaţii, exerciţii, probleme, jocuri didactice, pot fi simulate procese, fenomene pot fi realizaţi itemi de evaluare/autoevaluare.

 
***



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină