Persoane interesate

vineri, 6 ianuarie 2012

PROIECTAREA DIDACTICĂ A LECŢIILOR ASISTATE DE CALCULATOR – APLICAŢIA MICROSOFT POWER POINT ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL PRIMAR





 (570x528,50kb)




...
PROIECTAREA DIDACTICĂ A LECŢIILOR ASISTATE DE CALCULATOR – APLICAŢIA MICROSOFT POWER POINT ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL PRIMAR

Prof. înv. primar Vasilica Bozgan

Aplicaţia Microsoft Power Point este o aplicaţie care face parte din pachetul Microsoft Office, folosită pentru prezentări în faţa unui auditoriu. Folosirea acestei aplicaţii are ca temei psiho pedagogic constatarea că informaţiile prezentate sub formă vizuală sunt percepute şi reţinute mult mai uşor decât cele transmise exclusiv verbal. Scopul principal al prezentării este captarea atenţiei auditoriului şi transmiterea informaţiilor astfel încât acestea să fie reţinute de cei prezenţi.
În funcţie de dotarea calculatorului (cu placă de sunet şi boxe), se pot adăuga şi efecte sonore, corelate cu imaginea/imaginile, care să servească la sublinierea mesajului didactic transmis. Programul permite şi efecte speciale: trecere de la o „pagină” la alta, efecte de animaţie aplicabile textelor sau imaginilor, dând un aer dinamic întregii prezentări, ca şi posibilitatea înregistrării unui mesaj sonor care să însoţească prezentarea.
Interfaţa aplicaţiei este asemănătoare cu cea a celorlalte programe (Word, Excel, Access) din pachetul Microsoft Office, având ca elemente comune cu acestea, aceeaşi organizare a meniurilor şi a barei de instrumente.
Fişierele create cu aplicaţia Power Point se numesc prezentări (presentation) şi au extensia ppt.
Prin prezentare, se înţelege un ansamblu, o colecţie de foi (slide-uri) de prezentare. Acestea pot fi vizualizate fie în modul de Vizualizare/Editare, fie cu browser-ul Internet Explorer, dacă sunt salvate ca pagini web.
 La Limba română, încă de la grupa pregătitoare, dar mai ales la clasa I se poate folosi calculatorul pentru învăţarea alfabetului (Aplicaţii Paint şi Power Point), pentru asocierea sunete – litere (CD cu jocuri special concepute), ca şi recunoaşterea diferitelor litere în cuvinte
La Ştiinţe ale naturii, în clasa a III-a, învăţătorul poate:
·           utiliza selectiv teme şi imagini din lecţiile AeL de Biologie (destinate clasei a V-a) sau
·           îşi poate concepe propriile materiale complementare manualului, folosind aplicaţiile informatice prezentate.
La educaţie civică, în clasa a IV-a, la tema „Noţiuni de educaţie rutieră” se poae viziona CD-ul „Circulaţia rutieră pentru cei mici”, se pot realiza prezentări Power Point cu extrase din presă despre evenimente rutiere, se poate lucra cu fişe de activitate independentă generate pe calculator pentru însuşirea regulilor de circulaţie.
Se prezintă o aplicaţie realizată în Power Point cu titlul „Mamifere”. În partea stângă a figurii, sunt listate slide-urile aplicaţiei. Cu un click, acestea se deschid, prezentând categoria respectivă. Fiecare slide poate fi îmbunătăţit prin adăugare de text sau, la fiecare categorie (mamifere erbivore, mamifere acvatice, etc) slide-ul cu poze reprezentative poate fi urmat de texte scurte, relevante pentru acea categorie (aria de răspândire pe glob, hrana preferată, număr de
pui, etc).




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină