Persoane interesate

miercuri, 4 ianuarie 2012

IMPORTANŢA PREZENTĂRILOR POWER POINT ÎN PREDARE





 (550x566,50kb)




...
Utilizarea tehnologiilor moderne
Utilizarea tehnologiilor moderne formă de integrare a educaţiei informale în educaţia formală
 

Prof.Goanta Constantina
Colegiul Tehnic ION MINCU Craiova

Trăim astăzi în mileniul dominat de noile tehnologii multimedia , care facilitează într-un mod uimitor comunicarea între oameni. Aproape că nu mai putem desfăşura activitatea profesională fără ajutorul calculatorului.
Posibilităţile de informare , prelucrare şi stocare pe care le oferă calculatorul , constituie oportunităţi de ameliorare a actului didactic la toate disciplinele de învăţământ .Pe de o parte , calculatorul incită la permanenta reconfigurare a imaginii pe care o avem despre domeniile cunoaşterii – accesarea de surse de informaţii , ne dă un plus de cunoaştere în termeni cantitativi , dar şi în termeni calitativi .
PowerPoint este o aplicaţie din pachetul Microsoft Office destinată realizării prezentărilor.
POWER POINT este o aplicaţie ce permite crearea de pagini electronice unite în cadrul unui singur fişier nume. PPT ce poate să conţină:
-          pagini (SLIDE-uri) de prezentare
-          efectuarea, pe paginile de prezentare, de adnotări invizibile pentru public;
-          modificarea paginilor unei prezentări existente;
-          adăugarea de pagini noi sau introducerea de texte, imagini CLIPART, diagrame EXCEL, tabele WORD sau alte obiecte;
-          inserarea de imagini artistice, utilizând o gamă largă de instrumente de desenare din POWER POINT;
-          efecte sonore şi animaţie, efecte speciale (tranziţii de la o pagină la alta, texte ce apar din toate direcţile, etc.).
Prezentările in PowerPoint au devenit o modalitate tot mai frecventă de a expune în mod creativ lecţii pentru clasă, rezultatele unor cercetări sau proiecte educaţionale.
Această activitate îşi propune familiarizarea elevilor cu elemente de bază ale noilor tehnologii informaţionale şi de comunicaţie. Printre altele, lecţia contribuie la dezvoltarea deprinderilor moderne de utilizator, la cunoaşterea modului de utilizare a instrumentelor informatice, la dezvoltarea deprinderilor de a lucra individual şi în echipă, precum şi la educarea elevilor pentru realizarea unor produse utilizabile şi dezvoltarea spiritului inventiv şi creator.Ora are un caracter dinamic în care elevii sunt încurajaţi să cunoască opiniile fiecăruia, să-şi dezvolte gândirea critică şi creativă, să participe deschis la discuţiile pe temele propuse, devenind spontani şi siguri pe sine.
Realizarea proiectelor în cadrul activităţilor practice va urmării dezvoltarea abilităţilor de lucru în echipă.
La toate nivelurile şcolare se observă îmbunătăţirea randamentului elevilor atunci când în procesul de învăţământ intervine calculatorul.Se acordă astfel elevilor sprijinul în dezvoltarea deprinderilor legate de comunicarea informaţiei, pentru a obtine, prezenta si transmite informaţii în forme variate: texte, grafică, tabele, etc. Instruirea elevilor trebuie să se realizeze într-un mod profesional iar calculatorul să ofere sugestii alternative pentru organizarea procesului de predare/învăţare în abordarea unor teme încurajând gândirea creativă şi critică, dezvoltând abilităţile elevilor în ceea ce priveşte prezentarea informaţiei şi, nu în ultimul rând, dezvoltarea unor îndemânări de procesare complexă a informaţiei cu ajutorul aplicaţiilor puse la dispoziţie de calculator.   
                Utilizarea calculatorului permite realizarea unor serii de activităţi şi de dezvoltări care sunt într-adevar unice.. Calculatorul sprijină procesul de educaţie iar metodele învăţământului tradiţional nu pot face faţă avalanşei de cunoştinţe  şi varietăţii de meserii şi domenii de activitate către care se îndreaptă copiii noştri. Avantajele utilizării noilor metode de învăţământ  în educaţia elevilor ar fi: reducerea consumului de timp, posibilitatea adaptării programelor personale de educaţie, posibilitatea acomodării rapide cu schimbările şi noile cunoştinţe din diverse domenii, posibilităţi extinse de educaţie interdisciplinară şi chiar reducerea costurilor educaţiei continue.Folosirea calculatorului cu tehnica sa de animaţie este de mare efect pedagogic în studiul predării matematicii,fizicii,geografiei,chimiei,disciplinelor tehnice,etc. Dialogul dintre profesor şi elevi este cu atât mai plăcut cu cât programele didactice sunt mai atractive, cu pauze, tonalităţi şi culori menite să-i creeze elevului o lume mai mică a sa în care să dorească să înveţe ştiinţa respectivă.
                Elevii îşi aduc şi ei aportul la activitatea din clasă, fiind interesaţi şi implicaţi prin interactivitate pe tot parcursul lecţiei. Imaginaţia elevilor este stimulată datorită numărului mare şi variat de programe special concepute, elevii devin mai rapizi în luarea deciziilor iar gândirea lor devine o gândire logică.
De asemenea elevii pot fi antrenaţi în realizarea unor Cd-uri, afişe, grafice, reviste, teste, diferite programe şi softuri educaţionale, jocuri, pliante publicitare, dicţionare on-line, activităţi educative interactive care să antreneze copii de pe întreaga planetă.
Elevii îşi dezvoltă capacitatea de a aprecia critic acurateţea şi corectitudinea informaţiilor dobândite din diverse surse, folosind calculatorul pentru dezvoltarea capacităţilor de comunicare, pentru colectarea, selectarea, sintetizarea şi prezentarea informaţiilor, pentru tehnoredactarea unor referate.


EDITURA
MAYA PUBLISHING

B-dul Dacia, Nr. 107, Bl. 3
Craiova, 200592
Telefon: 0766.299.431
Telefon/Fax: 0351.469.877




Toate drepturile rezervate. Nici o parte a acestei cărţi nu poate fi reprodusă sau transmisă sub nicio formă şi prin nici un mijloc, electronic sau mecanic, inclusiv prin fotocopiere, înregistrare sau prin orice sistem de stocare şi accesare a datelor, fără permisiunea Editurii.


ISSN 2068 – 665X
...



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină