Persoane interesate

miercuri, 4 ianuarie 2012

IMPORTANŢA PREZENTĂRILOR POWER POINT ÎN PREDARE





 (390х52,2kb)




...
ÎN ACTIVITĂȚILE CU PREȘCOLARII MICI
PROF.PENTRU ÎNV.PREȘCOLAR, COȘEREANU VLAD
                                                                 ȘCOALA NR.3 BĂILEȘTI/GRĂDINIȚA NR.10 BALASAN

  Nu  mai trebuie  subliniat faptul că în acest secol al informaticii integrarea acestor tehnologii în procesul de predare- învățare-evaluare a devenit o necesitate.
  Calculatorul este utilizat (sau ar trebui) să fie la  toate nivelurile învățământului,
  începând cu cel preșcolar (preprimar).
   Prezentarea Power Point  este un  procedeu care poate fi folosit și în grădinițe  pentru că are multe avantaje dintre care cităm câteva:
           -structurează eficient informațiile.
           -dezvoltă perspicacitatea,creativitatea,gândirea logică, puterea de concentrare  a preșcolarilor.
       -este  preferată de aceștia și le sporește interesul pentru activitate.
          -informațiile însoțite de imagini  viu colorate,de animații sunt asimilate cu ușurință de cei mici;astfel  procesul de învățare  devine mai plăcut și mai interesant.
  Totuși  în procesul instructiv-educativ rolul important îl are cadrul didactic.Pentru realizarea  unor  prezentări Power Point  reușite acestea trebuie :
          -să-și stabilească corect obiectivele.
          -să formuleze sarcinile de lucru pentru copii încât  aceștia  să și  poata forma  sau dezvolta  comportamentele  prevăzute ca  obiective.
          -materialul  din prezentarea Power Point  să fie  adecvat  nivelului de  vârstă al preșcolarului (prin  conținut ,imagini,mod de realizare).
  De aceea  acest procedeu  trebuie utilizat împreună cu alte metode:conversația,  lectura educatoarei,repovestirea ,explicația..etc.
  Numai astfel copiii  își îmbogățesc  vocabularul și își dezvoltă  limbajul(abilitățile de comunicare).
  Voi da câteva exemple  din activitățile desfășurate  cu preșcolarii  din grupa mică-mijlocie  de la Grădinița Nr.10 Balasan:
   Am folosit  prezentarea  Power Point  în cadrul activităților din domeniul Limbă 
și comunicare(D.L.C) la basmul ”Fata babei și fata moșului”.După o scurtă  prezentare a personajelor  a urmat  vizionarea   basmului  concomitent cu povestirea mea.
   Am oprit  de câteva ori prezentarea pentru  a-i ajuta pe copii  să înțeleagă  conținutul,oferindu-le unele explicații.Printr-o scurtă  conversație referitoare la acțiune le-am fixat preșcolarilor  conținutul basmului.Apoi  le-am cerut  acestora  să-îl povestească(cu ajutorul meu).Am observat,că ei au reținut mai ușor basmul  folosind acest procedeu și au  fost stimulați  să-l repovestească singuri.
   Am  mai folosit  acest procedeu și când am avut ca temă- Pământul  la domeniul     
Știință.Prezentându-le  copiilor imagini din peșterile din România și din lume
 aceștia au înțeles mai bine  noțiunea de ”peșteră„.
   Audițiile muzicale și însușirea unor cântece  se realizează,de asemenea ,mai ușor și
mai bine  cu ajutorul  imaginilor  însoțite de melodii și captează atenția copiilor,îi stimulează în interpretarea acestora.
  Înainte  de sărbătorile Sf.Paști am  prezentat imagini(pe un fond muzical) despre simbolurile pascale,copiii consolidându-și  astfel  cunoștințele  religioase.
 Deși  preșcolarii  cu care lucrez  au  o vârstă fragedă am observat că  folosirea  procedeului ”Power Point”a dus  la însușirea  mai rapidă  a unor  informații.
   Desigur  că am apelat  și la alte  metode  pentru ca  informațiile însușite  să se operaționalizeze  și să ajute  la formarea unor  abilități la preșcolari.
BIBLIOGRAFIE:
Importanța prezentărilor Power Point în Predare-Prof.Stănărângă Carmen, Editura Publishing ,Craiova 2010
...
EDITURA
MAYA PUBLISHING

B-dul Dacia, Nr. 107, Bl. 3
Craiova, 200592
Telefon: 0766.299.431
Telefon/Fax: 0351.469.877




Toate drepturile rezervate. Nici o parte a acestei cărţi nu poate fi reprodusă sau transmisă sub nicio formă şi prin nici un mijloc, electronic sau mecanic, inclusiv prin fotocopiere, înregistrare sau prin orice sistem de stocare şi accesare a datelor, fără permisiunea Editurii.


ISSN 2068 – 665X

 (390х52,2kb)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină