Persoane interesate

miercuri, 4 ianuarie 2012

IMPORTANŢA PREZENTĂRILOR POWER POINT ÎN PREDARE






PPS  ŞI  LITERATURA  ROMÂNĂ




                                   Prof. Gabriela Cojocăreanu,

                            Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” Craiova



            PPS.... Ciudată abreviere la prima vedere...Oare ce se ascunde în spatele acestei combinaţii în care nici măcar literele nu sunt diferite ?

            Dezvoltarea impetuoasă a tehnologiei moderne, era calculatorului, a Internetului, a faceboock-ului în care am pătruns poate prea brusc şi nepregătiţi – unii!!- îşi spun cuvântul şi-n materie de învăţământ, în modernizarea tuturor laturilor componenete ale acestui domeniu. Era firesc ca „prioritatea naţională” a societăţii româneşti – aşa cum emfatic o numesc politicienii şi cum pragmatic o aşază la coada intereselor naţionale ! – să nu rămână nici ea mai prejos în faţa galopului stiinţific şi informatic şi să recepteze creator metode şi strategii moderne – mai ales audio- video- pentru facilitarea accesului  la cunoştinţe şi a muncii la catedră.

            Prieteni şi duşmani în egală măsură , calculatorul şi Internetul aproape că se confundă cu existenţa zilnică a binomului dascăl - elev.

Şi totuşi, care este misterul abrevierii mai sus pomenite ?

            Nici unul, căci Power Point Slide a devenit una dintre modalităţile cele mai frecvente de structurare / sistematizare a unor cunoştinţe în lecţia modernă. Ceea ce în timpurile nu de mult apuse însemna schema pe tablă sau planşa frumos colorată sau panourile tematice de pe pereţii cabinetelor, laboratoarelor şi sălilor specializate, astăzi se traduce în prezentările Power Point de pe calculator, proiectate fie pe ecranul unic al retroproiectorului, fie pe monitorul fiecărui calculator care se află în laboratorul de informatică, la o oră de specialitat , la una de fizică,  chimie sau de literatură română.

            O astfel de metodă prin excelenţă , dar nu eminamente video, se bazează pe îmbinarea fericită dintre metodele tradiţionale în predare, învăţare, evaluare şi cele moderne (lucrul cu programele de calculator ). Dascălului (sau de ce nu ? elevului ) îi revine misiunea – în funcţie de conţinutul materialului şi, mai ales, al tipului de lecţie, să aleagă cele mai interesante puncte de vedere, opinii, informaţii care au caracter de noutate şi pe care manualele le /nu le oferă , să le ordoneze logic într-o prezentare de diapozitive care poate fi ilustrată prin scheme, imagini, hărţi, etc. Dacă ar fi să privim doar în glumă avantajul unei astfel de metode, ne-am putea bucura că am scăpat de praful de pe pereţi , de planşele îngălbenite de vreme, de pozele decolorate care uneori nici nu mai ştii ce reprezintă... Lecţiile moderne stau fumos stocate pe CD-uri sau pe DVD –uri şi oferă rapid accesul la informaţia dorită. PPS –urile sunt o astfel de facilitate pe care , ca dascăl de literatură, o poţi utiliza mai ales în studiile de caz , în elaborarea portofoliilor, în orele de recapitulare, chiar şi în cele de evaluare , căci se pot concepe teste interesante proiectate pe calculator, cu timp limitat de răspuns , la capătul cărora chiar elevul se poate nota pe sine.

            Prezentările de acest tip sunt generoase, căci îmbină partea teoretică a informaţiei cu materiale foto, audio ( e cazul , de exemplu, unor ore de prezentare a universului unui scriitor , în care pe slideuri , pot să apară fotocopii ale manuscriselor acelui scriitor, imagini din viaţa acestuia, ediţii diverse ale operei sale, etc ), cu secvenţe de filme artistice sau documenatre , după caz.  Apanajul acesta nu mai aparţine doar dascălului , deoarece elevul devine partener în actul educaţional şi, la rânul lui, creator de material didactic.

            Şi nu în ultimul rând, o  proiectare de PPS sparge monotonia unei lecţii şi captează interesul mereu crescut al elevului modern care intră într-o competiţie benefică lui cu dascălul său, în ceea ce priveşte sursa, calitatea  şi chiar cantitatea de informaţii. Pentru că fiecare elev are dreptul la succesul şcolar şi la atingerea celor mai înalte standarde curriculare posibile ...calculatorul nu va înlocui niciodată total acţiunea profesorului , dar să ignorăm rolul şi importanţa lui ar însemna să ne opunem firescului. 

            Aşadar, introducerea în şcoala de tip nou a acestor tehnologii informaţionale are un impact puternic asupra procesului de învăţământ , deoarece deschide noi perspective practicilor educaţionale şi contribuie efectiv la dezvoltarea acestora.




*** 
EDITURA
MAYA PUBLISHING

B-dul Dacia, Nr. 107, Bl. 3
Craiova, 200592
Telefon: 0766.299.431
Telefon/Fax: 0351.469.877




Toate drepturile rezervate. Nici o parte a acestei cărţi nu poate fi reprodusă sau transmisă sub nicio formă şi prin nici un mijloc, electronic sau mecanic, inclusiv prin fotocopiere, înregistrare sau prin orice sistem de stocare şi accesare a datelor, fără permisiunea Editurii.


ISSN 2068 – 665X
***




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină