Persoane interesate

miercuri, 4 ianuarie 2012

IMPORTANŢA PREZENTĂRILOR POWER POINT ÎN PREDARE





***
Ce trebuie ştiut despre prezentările în Power Point
Școala Colegiul Naţional Bănăţean Timişoara
  coord. Prof. Valentina Donner

                Power Point (PPT) este o componentă a pachetului OFFICE produs de compania Microsoft. Prezentările în Power Point reprezintă modalitatea cea mai des întâlnită de a îmbina elemente grafice cu text, pentru a fi transpuse cu uşurinţă în cadrul unei comunicări publice sau ştiinţifice. Astfel de prezentări pot să conţină puncte de vedere, teorii, proiecte de cercetare, structurate într-o formă atractivă şi prescurtată.
                Este recomandat ca la diverse activităţi şi manifestări cu caracter instructiv-educativ, ştiinţific, comercial sau organizatoric să fie prezentate informaţii cu ajutorul tehnicilor moderne. Prezentările Power Point au fost percepute ca fiind un mijloc de a-i facilita individului o exprimare mai clară a ideilor sale, a punctelor sale de vedere în faţa unui auditor, captându-i atenţia  şi interesul pentru informaţia din prezentare, dar pe parcursul evoluţiei informaţionale a căpătat altă conotaţie, nu chiar pozitivă.
                Prezentările PowerPoint pot fi utilizate la orice activităţi didactice, atât la cele de predare a unor noţiuni de limbă, cat şi la literatură. De asemenea, se pot utiliza la realizarea unor evaluări interactive. Elevii sunt foarte deschişi la aceste metode si se implica activ, noţiunile fiind mai bine receptate.
                Unul dintre creatorii programului Power Point, Robert Gaskins, răspunzând unor întrebări-acuzaţii conform cărora PPT ar transformat oamenii în prezentatori nu tocmai buni, a replicat: “Dacă nu pot să facă o treabă bună cu PPT, înseamnă că nu vor reuşi nici utilizând un alt instrument.”. Un studiu realizat pe 688 de subiecţi arată că cele mai mari greşeli în utilizarea PPT sunt:
-  faptul că vorbitorul citeşte de pe slide-uri - 62%;
-  textul este prea mic, aproape ilizibil - 46,9%;
-  slide-urile sunt greu de citit din cauza culorilor folosite - 42,6%;
-  folosirea de fraze întregi în loc de liste marcate -39,1%;
-  animaţii ale textului sau ale elementelor grafice - 24,8%;
-  diagrame sau grafice mult prea complexe - 22,2%.
                Power Point-ul reprezintă un instrument de punere în valoare a prezentatorului şi acest lucru a fost dovedit în timp. Cel care citeşte de pe slide-uri nu îşi aduce propria sa valoare în cadrul prezentării, nu arată cu nimic că are o contribuţie utilă pentru ceilalţi. Folosirea prezentărilor de tip PPT în cadrul unor comunicării presupune să fii bine pregătit, slide-urile îţi oferă posibilitatea să îţi stabileşti nişte repere, câteva puncte de sprijin de care ai nevoie în timpul prezentării. Slide-urile îţi oferă posibilitea să completezi logic şi/sau emoţional ideile pe care le expui.
              Structura unei prezentări
                Prima pagină a unei prezentări trebuie să conţină următoarele informaţii: titlul lucrării, numele  şi prenumele celui/celor care au conceput lucrarea, instituţia pe care o reprezintă  şi eventual datele de contact al autorului, autorilor.
                În cazul în care prima pagină nu este urmată de o pagină introductivă în problematica temei, se poate recurge la o prezentare orală a introduceri, în momentul în care este proiectată pagina titlu. 
                Conţinutul informaţional al unei prezentări Power Point trebuie să se încadreze în recomandările anterioare. Dacă pe parcursul prezentări doriţi să prezentaţi şi filme, asiguraţi-vă înainte că dispuneţi de suport audio pe parcursul prezentării; în caz contrat utilizaţi un film care să cuprindă informaţii concrete  şi uşor de observat în lipsa suportului auditiv. În acest caz, sunt acceptate comentariile pe marginea filmului. Prezentarea este construită pe baza unei lucrării tipărite, este recomandat ca firul ştiinţific şi logic din lucrare să se reflecte şi în prezentarea Power Point.
                 Încărcarea slide-urilor cu text, nu face altceva decât să abată atenţia audienţei de la cel
care vorbeşte, plictisindu-i şi astfel arătând o lipsă de respect. Dar citirea textului de pe slide-uri dovedeşte lipsa de implicare şi de interes pentru audienţă. 
                Contrastele greşit alese (precum galben pe alb sau gri pe negru) doar de dragul de a ne
satisface o preferinţă personală, imaginile neclare, nuanţele de pastel folosite “ca să nu fie strident” şi alte alegeri care ignora audienţa aduc mari deservicii prezentării Power Point, ca mijloc de facilitate a informaţiei, dar mai ales prezentatorului. 
                Contrastele trebuiesc să fie puternice, iar culorile  tari, astfel încât ochiul să nu fie supus unui efort suplimentar pentru a urmării informaţia de pe slide-uri. Trebuie să captăm atenţia audienţei la ceea ce spunem, aceştia nu trebuiesc solicitaţi în plus, să descifreze de pe slide-uri informaţia expusă sub o formă multicoloră şi multidimensională de dragul artei. 
                Cât priveşte animaţiile aplicate textului, utilizarea unor slide-uri zgomotoase, inutil de dinamice,  îi pot impresiona doar pe necunoscători, dar pentru scurt timp. Conceperea unei prezentări „spectaculoase” poate obosi audienţa şi o poate îndepărta de la axa prezentării, existând riscul să fie afectate transmiterea şi receptarea corectă a mesajului.  
                Prezentarea trebuie să arate cât de utile le-ar putea fi audienţei informaţiile respective. Graficele  şi diagramele trebuie simplificate atât cât este necesar pentru a fi eficiente în contextul timp/audienţă. Mai eficient ar fi ca textul să fie înlocuit cu o imagine, cu condiţia ca imaginea respectivă să fie sugestivă, dar acest lucru nu trebuie repetat pe fiecare slide. 
                 Regula de bază, pe care se poate baza fiecare prezentator este înţelegerea faptului că, prezentările Power Point ajută, atunci când sunt folosite cum trebuie. Steven Pinker, profesor de psihologie la MIT (Massachusetts Institute of Technology), este de părere că, prezentările cu ajutorul PowerPoint pot da o formă vizuală unui argument: “Limbajul este un mediu linear: curge cuvânt după cuvânt. Însă ideile sunt multidimensionale... Atunci când este folosit corect, PowerPoint clarifică mult mai bine structura logică a unui argument. 
                 Aplicaţia Microsoft Power Point  este folosită la prezentări de planşe, materiale didactice,   pagini   scrise   în  Microsoft  Word   etc.   În   situaţii   deosebite,   se   poate   utiliza împreună   cu   videoproiectorul.  Metoda   este   preferată   în   special   în   cadrul   susţinerii lucrărilor de sfârşit de semestru, de ciclu, atestate, lucrări de diplomă etc.
                Power Point este specializat pe  realizarea grafică a prezentărilor  în  format electronic şi se foloseşte pentru a crea prezentări electronice, ce pot rula fie pe monitorului unui PC, fie cu ajutorul unor dispozitive ataşate calculatorului, pe un ecran mărit.
 PPT ce poate să conţină: 
-  pagini (Slide-uri) de prezentare;
-  efectuarea, pe paginile de prezentare, de adnotări invizibile pentru public;
-  modificarea paginilor unei prezentări existente; 
-  adăugarea de pagini noi sau introducerea de texte, imagini Clipart, diagrame Excel, tabele Word sau alte obiecte; 
-  inserarea  de  imagini  artistice,  utilizând  o  gamă  largă  de  instrumente  de  desenare  din Power Point; 
-  efecte sonore şi animaţie, efecte speciale (tranziţii de la o pagină la alta, texte ce apar din toate direcţiile, etc.).
-  se poate utiliza împreună cu videoproiectorul.
                O  imagine   face   cât  o mie  de  cuvinte   spune un proverb.   În mod  similar,  o prezentare de calitate poate transmite foarte multe informaţii  utile unui auditoriu într-un timp foarte scurt. Cu toate acestea sunt foarte frecvente situaţiile în care suntem nevoiţi să urmărim prezentări jalnice, cu text de dimensiuni mici şi culori neinspirat alese, cu slide-uri  prea  încărcate,  cu grafice prea detaliate,  cu animaţii  care obosesc atenţia şi  deseori lipsite de conţinut.
                PowerPoint a schimbat felul în care ţinem prezentări. Să ne aducem aminte de vremea   când   prezentările   se   făceau   cu   folii   transparente   pe   retroproiector.   Regulile prezentării   însă   au   rămas   aceleaşi.   Tehnologia   ne   poate   fi   de   ajutor   cu   condiţia   să respectăm regulile de bază.
                Realizarea   unei   prezentări   presupune   parcurgerea   acestor   etape.  Mai   întâi trebuie   stabilit  conţinutul  apoi   se construieşte  structura  prezentării   şi   în  sfârşit   se  face susţinerea acesteia.
                Etape obligatorii
- stabilirea conţinutului
- strângerea materialelor şi informaţiilor
- utilizarea de elemente grafice şi multimedia
- finalizarea structurii prezentării
- susţinerea acesteia
                Prin folosirea acestui soft, elevul învaţă ce înseamnă o prezentare, cât contează aspectul   estetic   al  unui  material,   cum     concentreze   în  câteva  pagini   conţinutul  unei lucrări mai ample, să însoţească prezentarea de explicaţii corespunzătoare.
Exemplu:      se   realizeze   o   prezentare   în   Power   Point   care      conţină   o perspectivă  monografică   asupra  vieţii   şi  operei  unui   scriitor   (viaţa,   activitatea   literară, opera, repere critice).
                Înainte de a pregăti o prezentare, trebuie   stabilit mai întâi   scopul, răspunzând la întrebări   precum :  ,,Ce   vrem      prezentăm ?’’,   ,,Cu   ce   scop   prezentăm ?’’,   ,,Cui  prezentăm ?’’, ,,Care este durata prezentării ?’’ Prezentarea  trebuie să fie accesibilă,  să nu plictisească,  să se  încadreze  în 10-15 minute. Componentele şi ideile exprimate sunt înlănţuite logic. Părţile prezentării pot avea, la rândul lor, secvenţe diferite. Structura unei prezentări trebuie să fie asemănătoare unui scenariu care să atragă atenţia, să sintetizeze esenţialul şi să prezinte concluziile finale.

              Structura unei  prezentări   în Power Point 
- introducerea – are drept scop captarea atenţiei, prezentarea subiectului expunerii şi a ideilor principale;
- cuprinsul – dezvoltarea ideilor principale cu argumente şi exemple ;
- încheierea –  prezintă sumarul de idei, concluziile şi perspectivele (pentru o temă aflată în studiu) ;
                Se urmăresc şi efectele de culoare, animaţie, raportul text-imagine, pauzele.
                Prezentarea este  însoţită de explicaţii  prin viu grai,  având  în vedere că  imaginile nu  ţin locul vorbitorului, ci contribuie la comprimarea unui volum mare de informaţii pentru a fi
transmise în mod diferit.
                Este recomandat ca cel care prezintă să nu citească rândurile afişate pe ecran, ci să completeze, să nuanţeze ideile prezente cu informaţii noi.
                Cu ajutorul acestei aplicaţii pot fi evidenţiate informaţii precum:
- informaţie de tip text;
- informaţie grafică: scheme, diagrame, desene;
- informaţie de tip imagine: fotografii
- informaţie audio: secvenţe sonore
                  Predarea în Power Point
                Prezentările Power Point sunt cel mai modern mijloc de predare care permite combinaţia imaginilor fixe si mobile care pot fi îmbogăţite progresiv odată cu progresul comentariilor formatorului.
                Prezentările Power Point sunt folositoare cu condiţia să nu fie utilizate abuziv efectele multimedia. O prezentare Power Point este utilă şi ajută la instruire/predare atâta timp cat rămâne simplă, clară, fără prea multe efecte multimedia.
                Prezentările PP pot fi folosite în procesul de predare integral sau numai în anumite secvenţe ale lecţiei: captarea atenţiei, reactualizarea cunoştinţelor, asigurarea feed-back-ului.
                Prezentările PP sunt foarte îndrăgite elevi fiind atractive prin imaginile prezentate, dar si prin jocurile si exerciţiile propuse.  Unul dintre avantajele folosirii acestui mod de predare este acela că sunt antrenate şi grupuri mari şi grupuri mici de elevi, fiindu-le captată mult mai uşor atenţia, deoarece elevii sunt atraşi din ce în ce mai mult de tehnologia modernă.
                Prezentarea unui portofoliu   în Power  Point  va putea  fi   realizată  în multe feluri. De exemplu, o prezentare a personalităţii marelui poet Mihai Eminescu ar trebui să  conţină fotografii ale poetului, poeme, citate, melodii sugestive, poezii recitate;  pe măsură ce derulează prezentarea,  elevul  va oferi  explicaţii   suplimentare  şi informaţii privind aspecte ale studiului operei eminesciene.
                Profesorul va avea în vedere în cadrul evaluării :
- acurateţea exprimării : explicaţii clare, concise, în legătură cu imaginile prezentate ;
- perspectiva unitară, de ansamblu asupra temei ;
- dacă elevul a oferit explicaţii suplimentare ;
- dacă elevul realizează conexiuni, corelaţii, paralele cu alte opere literare.
                 Prezentările  Power  Point  sunt  deosebit  de  utile,  dacă  profesorul  corelează  în mod  optim obiectivele  lecţiei  cu  întreg  conţinutul  acesteia.  Prezentările  Power  Point  prezintă  avantajul  că permit  o  abordare multidisciplinară  a  unor  secvenţe  ale  lecţiei,  contribuind  astfel  la  dezvoltarea capacităţilor cognitive şi afective ale elevului.
 Bibliografie:
BRUT, Mihaela, Instrumente pentru E-Learning. Ghidul informatic al profesorului modern,Editura Polirom, Iaşi, 2006
CUCOŞ, Constantin, Informatizarea în educaţie, Editura Polirom, Iaşi, 2006
DUMBRAVĂ, Emil, Utilizarea calculatorului în studiul limbii şi literaturii române în liceu (lucrare de gradul I)
GHEORGHE, Mioara, Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor, Editura Corint, Bucureşti, 2005
GOIA VISTIAN,  ION DRAGOTOIU, Metodica predării  limbii  şi  literaturii  române, Editura Didactică  şi Pedagogică Bucureşti, 1995
http://www.elearning.ro
***

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină